Danny Saucedo: "Pandemin blev min rehabilitering".

Två gånger satte coronapandemin stopp för Danny Saucedos show "The Run(A)way show 2.0" - men nu är det äntligen premiär. För folk o folk berättar han om pandemitiden, hur han lyckades vända bakslagen till personliga framsteg.

Danny Saucedo framför Cirkus i Stockholm.

Nu är det dags för artisten Danny Saucedos kritikerrosade show "The Run(A)way show 2.0" att sättas upp i Stockholm. Det blir tredje gången gillt! Urpremiären skedde i Göteborg hösten 2019 och därefter rönte den stora framgångar på arenor runt om i Sverige.

– Jag hade så himla kul på scenen. Det kunde vara femtusen människor som stod upp och dansade och sjöng med. Vi hade fest ihop, säger Danny när folk o folk möter honom på ett kontor i centrala Stockholm.

Corona satte stopp för showen

I april 2020 skulle han ha nått en för honom milstolpe som artist – han skulle uppträda på Avicii Arena (före detta Globen).

– Jag bor så att jag ser Globen varje dag. Och jag har länge tänkt att: ”en dag så …”.

Men bara tio dagar innan det skulle smälla ställdes föreställningen in. För att minska smittspridningen av covid-19 hade regeringen förbjudit sammankomster för fler än femtio personer.

Så det var bara att planera om. Nytt datum sattes och i januari 2022 skulle Danny inta Avicii Arena med sin bejublade show. Men: Återigen ställde pandemin och restriktionerna planerna på ända.

– Jag har aldrig upplevt att vara så nära målet så många gånger och snubbla på det, säger han och skrattar, funderar lite och tillägger med ett leende:

– Fast jag har i och för sig kommit tvåa i Melodifestivalen två gånger (2011 och 2012, reds anmärk).

Tredje gången gillt för "The Run(A)way show"

I höst är det äntligen dags. Den 29 september tar Danny sats igen och har nypremiär på sin hyllade show som nu är döpt till "The Run(A)way show 2.0" – den här gången är den förlagd till Cirkus i Stockholm.

– Det ska bli jättekul med Cirkus. Det är egentligen samma show och Globenbiljetterna har förvandlats till Cirkusbiljetter, säger han och ler stort.

– Jag försöker att alltid tänka att det kommer ut något positivt ur sådant som från början är negativt. Den här gången var det att vi fick möjlighet att skruva åt muttrarna lite till på föreställningen och byta ut några av låtarna så att showen flyter på ännu bättre.

Danny Saucedo på scen med showen Run(a)way.
Danny Saucedo på scen med showen Run(a)way. Foto: Per Jahnke

Under den ofrivilliga pandemipausen hann han till exempel med att ställa upp i Melodifestivalen 2021 med låten "Dandi Dansa" och kom till final.

– Den kommer så klart att införlivas i showen.

Danny är fast besluten om att det kommer att bli en utsåld Avicii Arena någon gång i framtiden. Samtidigt förklarar han att det visserligen är en fjäder i hatten att stå på den stora scenen, men att akustiken i Globen inte är särskilt bra. På Cirkus är den däremot optimal och att få uppträda på den anrika scenen känns som att komma in i finrummet.

– Det är otroligt fint ute på Djurgården och inne på Cirkus, och där finns en historia med många legendariska artister som har stått på den scenen. Det var där som Björn och Benny sprang runt i korridorerna. Och det är vackert.

Danny hittade tillbaka till ursprunget

När restriktionerna slog till för första gången och Danny insåg att Globenshowen inte skulle bli av åkte han ut till sitt lantställe vid Mälaren i närheten av Enköping. Han skrev musik och tänkte på vad han verkligen ville göra och mådde egentligen ganska bra.

Efter ett tag började det dock att klia i fingrarna och ett sug efter komma ut och spela infann sig. Han frågade några vänner om de ville ta en tur på småställen runt om i Sverige.

– Vi körde land och rike runt, spelade inför små sällskap och hade jättekul. I den perioden insåg jag hur kul det var att spela på det här sättet – att det var därför jag började med musik.

Danny började musicera i tonåren och var först ute och spelade i band på mindre ställen. Efter ett tag kom drömmarna om större scener, mer ljus, dansare, led-skärmar, stora scener och publikhav.

– Det blev bara större och större och jag letade efter det bombastiska uttrycket. Det blev lite som att leta efter nästa kick som i ett beroende. Pandemin blev min rehabilitering. Jag var tvungen att börja om och hitta tillbaka till det lilla igen.

Danny Saucedo på Djurgården i Stockholm.
Danny Saucedo berättar att de små spelningar han kunde göra under pandemin gav honom väldigt mycket. Foto: Jimmy Hansen

– Att spela inför små sällskap med några få musiker och fånga rummet och prata med publiken: ”Var kommer du ifrån? Är ni två ihop? Hur länge har ni känt varandra? Den här låten är till er” och så vidare. Varje kväll var en helt ny kväll och det blev mer ad hoc än vad det är vid stora spelningar.

Danny förklarar att pandemin gav honom utrymme att fila på en artistpersona – en del av honom som han länge hade funderat på. I framtiden ser han sig själv som en slags Sinatra.

– Att få ta en publik på det sätt som han gjorde och veta att jag och publiken skapar rummet tillsammans, men att jag styr. Det är vad jag ska göra sedan och det fick jag känna på i samband med de här små spelningarna.

Det kräver dock erfarenhet och Danny har inte bråttom.

– Jag kommer att vara popsnöre tills den dagen jag inte kan vara det längre, säger han och skrattar.

Meditation och att hantera negativa situationer

Under samtalet återkommer Danny flera gånger till hur han hanterar negativa händelser och tankar. Han växte upp i ett katolskt hem och är fortfarande troende. Tidigt fick han med sig verktyg och ett ramverk som har följt med honom och hjälpt honom med hur han ska förhålla sig i olika situationer. Som när han fick besked för andra gången om att spelningen i Globen (Avicii Arena, reds anm.) inte blev av.

– Då var jag arg i ungefär tio minuter och tänkte sedan att de känslorna inte hjälper mig. ”Vad kan jag göra nu i stället?”

Just då befann han sig i Gambia tillsammans med flickvännen Anna som till hälften är gambian. De var där för att träffa hennes släkt och lära känna kulturen bättre.

– Vi insåg att vi inte kunde påverka situationen utan var tvungna att lägga det åt sidan och göra någonting bra i stället. Så vi förlängde vår resa och åkte vidare.

Han berättar också att han mediterar varje dag. Det blir som ett samtal med honom själv – ett sätt att förbli jordad och ha en god relation till sig själv och i förlängningen också till andra.

– Meditation för mig kan vara olika saker. På morgonen checkar jag ofta in med mig själv – pratar med mig själv om vad jag önskar som en slags checklista. Jag tycker också att det är viktigt att känna tacksamhet. Det finns så mycket som går bra för mig och det är lätt att tappa fotfästet om jag inte stannar upp och uppskattar det jag har.

– Senare på dagen kan jag meditera för att stilla mitt sinne – jag försöker att hitta en tysthet och skapa mer plats.

Vem är du till vardags?

– Jag är nog ganska vanlig. Jag gillar att vara på landet och ta det lugnt, bygga saker, skapa och planterar i trädgården. Eller åka till lanthandeln och ByggMax eller Bauhaus. Det är jätteroligt att gå i byggvaruhus och drömma om hur vi kan fortsätta att bygga på boet. Det tycker jag är jättemysigt.