Ordlista: 17 ord du bör känna till om champagne

Vintage, Blanc de Blanc och Réserve - vad betyder de fina orden på champagneflaskan? Folk o folk reder ut begreppen som berättar vad din champagne varit med om.

Champagne som hälls på en pyramid av glas.

De flesta av oss vet kanske att champagne måste komma från just Champagne, som ligger några mil nordost om Paris - men det finns också en hel del annat att säga om denna dyrbara dryck.

Till att börja med är det stor skillnad på champagne och champagne - och det är inte bara priset som avgör om det är en bra skumpa eller inte. På etiketten står det ofta en hel del om champagnen som de flesta av oss inte lägger någon större vikt vid. Kanske är det ord och utryck du sett eller hört flera gånger och undrat vad de egentligen betyder?

Här har vi med hjälp av folk o folks dryckesexpert Mats Claësson rett ut några av de vanligaste märkningarna på champagne som du kan vilja känna till innan du väljer flaska nästa gång.

Ordlista: 17 ord du bör känna till om champagne

Vintage

Detta är ett vin som är gjort av druvor skördade under ett och samma år. Årgången anges på etikett och kork. Årgångschampagne görs normalt bara de år då förutsättningarna varit speciellt gynnsamma. En årgångschampagne måste lagras minst tre år på butelj. Många firmor väljer naturligtvis att lagra sina viner betydligt längre. Generellt är årgångschampagner lämpliga för egen lagring.

Millésime

Detta är helt enkelt det franska ordet för årgångschampagne eller Vintage.

Non-Vintage

Non-Vintage kallas också märkeschampagne eller standardchampagne och är den vanligaste champagnetypen. Varje firma skapar sin husstil genom att blanda vin från olika vingårdar, druvor samt äldre lagrade basviner (réserve-viner). Märkeschampagne måste lagras minst 15 månader på buteljen efter avslutad andra jäsning. Genom att göra blandningar på det här sättet är det lättare att hålla en konsekvent profil på champagnen oavsett hur årets skörd blir.

Réserve

Réserve-viner är äldre lagrade viner som används för att blandas i non-vintage champagner för att skapa en kontinuerlig stil och smak år efter år. Hur stor procent som är réserve i flaskan kan variera, liksom hur länge det har lagrats. Réserve-vinerna väljs ofta från de bästa årgångarna och lagras ofta på ståltankar eller i vissa fall på ekfat.

Brut / Brut Nature / Extra Brut

Brut betyder ”torr” på franska och innebär att det är ett torrt, vitt mousserande vin i flaskan. Brut finns sedan i olika söthetsgrader, där Brut Nature är den allra torraste med tydligast syra (0-3 gram socker). Därefter kommer Extra Brut (0-6 gram socker) och Brut Champagne (0-12 gram), som har en liten hint av sötma.

Wongraven Champagne Brut

429,00 kr


Wongraven Champagne Brut har en nyanserad och inbjudande doft med blommiga inslag och toner av hallon, röda vinbär samt kex. Smaken är torr, frisk, komplex, krämig och har en lång och nyanserad eftersmak. Wongraven Champagne Brut är en torr Champagne, gjord uteslutande på Pinot Noir från byn Les Riceys i departmentet Aube i Champagne som är ett av de sydligaste i regionen.

Extra Dry / Dry

På temat sockerinnehåll i champagnen: Efter Brut kommer Extra Dry (12-17 gram) som alltså innehåller snäppet mer socker än Brut. Efter Extra Dry kommer Dry som kan har mellan 17-32 gram socker.

Demi-Sec

Står det Demi-Sec på champagnens etikett innebär det att det är en halvsöt champagne, med ett sockerinnehåll på mellan 32-50 gram. Är champagnen sötare än 50 gram socker kallas den ”Doux”.

Grand Cru

Grand Cru är en fransk klassifikation som innebär att druvorna i champagnen är från en vingård som bedömts ha högsta kvalitet. I Champagne finns 17 byar med klassifikationen Grand Cru.

Premier Cru

Premier Cru är liksom Grand Cru en gammal klassificering av vingårdar eller vinbyar. I Champagne finns 319 byar – ”Cru:s” – varav 42 rankas som Premier Cru, som när systemet infördes ansågs ha mycket bra förutsättningar, men snäppet under Grand Cru-byarna. Huruvida Grand Cru och Premier Cru verkligen betecknar de bästa champagnerna idag råder det däremot delade meningar om – mycket har trots allt hänt på över 100 år, bland annat gällande klimatet och tekniken.

Champagne Bauchet Cuvée Signature Premier Cru

429,00 kr


Champagne Bauchet Cuvée Signature Premier Cru har en angenäm och nyanserad doft med inslag av persika, citron, bröd, ostronskal, mandel och en lätt fläkt av blommor. Smaken är frisk och elegant med behaglig mousse och lång angenäm eftersmak med toner av citrus, mineral, bröd, mandel och ett stråk av honung.

Cuvée

Cuvée kan betyda lite olika saker. Det betyder bland annat att vinet är en blandning av olika viner (av exempelvis olika druvor, vingårdar eller årgångar). En champagne kan vara en cuvée av mer än 100 olika viner. I champagne är det också en benämning på de första 2050 litrarna druvmust som pressats från en omgång druvor på 4 ton. Den andra pressen som ger 500 liter kallas "taille".

Blanc de Blanc

Blanc de Blanc betyder direktöversatt ”vit av vita” och innebär att alla druvor i champagnen är gröna. Vanligast i regionen är att Blanc de Blanc görs helt och hållet med chardonnay, men även de andra gröna druvorna arbanne, petit meslier, pinot blanc och pinot gris kan användas.

André Clouet Chalky

479,00 kr


André Clouet Chalky är en mycket torr Champagne. Här finner du toner av citrus, rostade nötter, brioche och vinet har en tydlig mineralitet. Ett komplext vin med lång och behaglig eftersmak.

Blanc de Noir

Blanc de Noir betyder då ”vit av svarta” och här har man i stället enbart använt blåa druvor för att göra champagnen. Mer ovanlig än Blanc de Blanc – trots att de blå druvorna står för större del av odlingarna.

André Clouet Grande Réserve

349,00 kr


André Clouet Grande Réserve är en champagne med fruktig, utvecklad, nyanserad doft med fina inslag av röda äpplen, rostat bröd, nougat, dadlar och pomerans. Smaken är fruktig, mycket frisk, utvecklad med inslag av röda äpplen, rostat bröd, mineral, valnötter och apelsin.

Rosé

Roséchampagne kan tillverkas på två sätt. Antingen genom att blanda lite rött i det vita vinet eller att från början urlaka de blå druvskalen så att man får en rosafärgad must. Den kan göras med eller utan årgång. Det förekommer också en del prestigeroséchampagner.

Louis Roederer Brut Rosé

829,00 kr


Generös, smakrik och komplex men ändå med en elegant mjuk fruktighet. Smaken har inslag av röd bär, nektarin, persika, citrus, blodapelsin, mineral och en angenäm kryddighet. Lång och fräsch eftersmak med en fin mineralitet.

Cepage

Cepage är det franska ordet för ”druva”, och det är inte ovanligt att det står exempelvis ”Cinq Cepage” på etiketten, vilket då innebär att man använt fem olika druvsorter i champagnen. Detta betyder att den inte bara är gjord på de vanligaste (chardonnay, pinot noir och pinot meunier) utan även några av de mer ovanliga sorterna. De övriga druvsorterna är de gröna arbane , petit meslier, pinot blanc och pinot gris, som står för mindre än 0,3% av arealen i Champagne.

Vieille Vigne

Detta uttryck betyder ”gamla rankor” och står ofta före druvsorten (om den står utskriven på etiketten). Detta betyder att det är en äldre vingård med vinstockar som är många år gamla. Äldre stockar ger generellt en mindre skörd där druvorna för champagnen håller hög kvalitet.

Prestigechampagne

Prestigechampagne är champagnehusens deluxechampagne där inget sparas för att få fram det absolut bästa man förmår. Ofta kommer råvarorna endast från Grand Cru-gårdar, och vinerna lagras länge i källarna för att skapa komplexitet och finess. Flaskor och utstyrsel har vanligen en exklusiv och iögonfallande prägel. Det förekommer prestigechampagne både med och utan årgångsbeteckning. Dessa viner håller mycket hög kvalitet och prislappen sätts därefter.

Liqueur de tirage

När man tappat det stilla basvinet på flaskan tillsätter man en blandning av lite vin, socker och jäst i det som ska bli champagne och försluter med en kronkapsyl. Denna tillsats som heter liqueur de tirage skapar en andra jäsning i flaskan. Denna andra jäsning ökar alkoholhalten och skapar kolsyran som gör att vinet blir en mousserande champagne.