Inspirerad av en vän började Thomas Lindblad i slutet av 1990-talet att samla på designade föremål i plast. I dag har han släppt flera böcker om svensk och nordisk designhistoria, föreläser och är en av Sveriges största samlare av bruksföremål. Nyligen kom han ut med boken ”Design till vardags – 100 formklassiker för hemmet”, en vacker bok med några av våra mest älskade vardagsprylar. folk o folk har pratat med författaren.
– Jag och en kompis som var samlare reste i slutet av 1990-talet runt en del tillsammans både i och utanför Sverige. Han höll på med mer exklusiv design men kom in på plast och tyckte att det var rätt kul. Det var han som gav mig impulsen att själv börja med saker i plast. Han hade en mindre samling och sa till mig: ”Sätt igång att samla, du får allt jag har.” berättar Thomas Lindblad.
2004 kom han ut med sin första bok med designprylar: ”Bruksföremål av plast: materialen, formgivarna, fabrikerna”.
Han har fortsatt att samla och givit ut flera böcker i ämnet. Alla föremål böckerna kommer från egna samlingar.
– Det är så jag jobbar. Jag samlar in saker, dokumenterar och skriver böcker.
Flera böcker om design
Efter plastboken kom en glasbok, och därefter en om aluminium och rostfritt stål. Den senaste kom i början av februari 2021: ”Design till vardags – 100 formklassiker för hemmet”, och handlar om bruksföremål som många av oss känner igen. De som visas i boken har köpts på marknader och i butiker i Sverige och innehåller därför framför allt svensk design. Men det finns även med prylar från Finland, Norge och Danmark.
En hel del av tingen i boken använder Thomas Lindblad själv i sitt vardagsliv.
– Det som är roligt är att de här sakerna går att använda. Och de är hållbara. Till exempel använder jag Bregers citruspress från 1967 flera gånger i veckan – och den har inte blivit sämre sedan dess, säger han och skrattar.
Intresset för den här typen av retroprodukter är stort. Sedan 2004 har Thomas Lindblad haft 35 utställningar på svenska muséer, bland annat Nordiska museet i Stockholm, Röhsska museet i Göteborg och Dunkers kulturhus i Helsingborg, och de brukar vara välbesökta. Dessutom åker han runt och håller föredrag om svensk designhistoria.
Hur står sig svensk design av vardagsföremål jämfört med övriga Norden?
– Sverige hade en stor tillverkningsindustri, jämfört med de andra länderna. Det fanns många olika tillverkare av både rostfritt stål och plast samt fler formgivare. I Sverige hade vi en stor bredd.
I slutet av boken finns ett avsnitt där vi kan läsa om några av de främsta formgivarna som exempelvis Folke Arström och Pierre Forsell som formgav rostfritt stål för Gense samt Sigurd Persson, också han inriktad på rostfritt stål.
Har du någon favorit bland dem?
– Oj, det är många. Men Carl-Arne Breger inom plast är en. Och Folke Arström, som var en framstående designer inom rostfritt. Edvin Ollers gjorde mycket förpackningsglas som spreds i stora mängder redan på 1920–30-talet.
I boken hittar vi bild och text med klassiska senapsglas från 1930-talet formgivna av Edvin Ollers.
Boken berättar en historia
Boken är tänkt som en utställning och sammansatt så att den berättar en historia om skandinaviska bruksföremål, med fokus på de svenska. Dessa visas i bild på en helsida med förklarande text bredvid om designer, hur de har använts, och vilket företag som tog dem i produktion med mera. Här finns massor av intressant information och kuriosa för dem som vill lära sig om svensk och nordisk design.
Finns det några saker som har anknytning till dryck, med tanke våra dryckesläsare?
– På omslaget finns fyra olikfärgade skålar i plast från 1960 av Bernadotte & Bjørn. Skålarna har använts mycket till popcorn, chips och jordnötter – särskilt den minsta har man kunnat se i många barer.
Designfirman Bernadotte & Bjørn startade 1950 av Sigvard Bernadotte och den danske formgivaren Acton Bjørn. Produktionen av skålarna pågick långt i på 1970-talet och enligt Thomas Lindblad tillverkades över en miljon.
Har du några spännande projekt på gång just nu?
– Jag har nyligen skrivit ett kapitel i en bok om en vän som var musiker. Det handlar om att vara ung under tidigt 1960-tal. Det finns inte särskilt många böcker om den perioden så just nu håller jag på och skriver om den tiden och det finns en hel del intressant att dyka ner i.
Boken är en generationsroman och handlar alltså den här gången inte om Thomas Lindblads prylsamling. Utöver den har han planer på att tillsammans med en annan svensk författare lyfta fram mindre kända svenska industridesigners i en bok.
Och så vinfrågan – tycker du om vin och i så fall vilken typ?
– Jag gillar vin och har varit i Spanien och då speciellt druckit Rioja. Jag har en del kul minnen med Rioja, säger Thomas Lindblad och skrattar och tankarna går till Hemingway och romanen ”Och solen har sin gång” där huvudkaraktären Jake Barnes alltid drack tre flaskor Rioja till sin middag.
Fakta och kuriosa:
Just nu pågår utställningen Folkhemmets design på Verket i Avesta med Thomas Lindblads föremål av rostfritt stål och aluminium och texter. Tove Alderin har utformat utställningen.
Thomas Lindblads arbetar dessutom för att ställa ut sina samlingar utanför Sveriges gränser. Det finns intresse från olika håll, men inga beslut är fattade ännu. I alla fall inget som han avslöjar för folk o folk.
I Antikmagasinet den 18 februari medverkade Thomas Lindblad tillsammans med Mats Theselius där de pratade om hållbar design. Programmet går att streama på SVT Play.
Den 11 mars återkommer han i Antikmagasinet, denna gång i ett program om formgivaren Pierre Forssell, som han just skrivit en bok om. Den utkom i november 2020.
Om boken:
Titel: Design till vardags – 100 formklassiker för hemmet
Författare: Thomas Lindblad
Fotograf: Åsa Liffner
Formgivare: Lisa Rydell
Förlag: Bonnier Fakta
Boksläpp: 2 februari 2021