Den eftertraktade knivmakaren från Åre.

Intervju med den kände svenske knivmakaren Torbjörn Lundström som gör kvalitetsknivar åt de stora kockarna och har en lång väntelista för beställningar.

Knivar gjorda av Torbjörn Lundström

Torbjörn Lundström är en svensk knivmakare med ett renommé som sträcker sig långt utanför Sveriges gränser. Funktionalitet, hållbarhet och materialval genomsyrar hans vackra alster. Förutom trä använder han material som mammut, antik valross och renhorn i handtaget samt svenskt stål av superkvalitet i bladet.

– Jag ska bara stänga av maskinerna, säger knivmakaren Torbjörn Lundström när folk o folk når honom på telefon.

I bakgrunden hörs ett brummande oljud som snart försvinner. Han befinner sig i sin verkstad i ett garage utanför Åre och håller som bäst på med sex kockknivar och åtta stekknivar (vass kniv som man dukar med när det serveras kött). De sistnämnda är till Björn Frantzéns nya krog i Shanghai.

Torbjörn är hantverkare på heltid och skapar knivar med exceptionellt gott rykte som står högt upp på många kockars och foodies önskelistor världen över. Den som vill köpa får dock vänta eftersom orderlistan är lång. Och de går inte att handla i någon butik här hemma i Sverige.

– Jag tar i princip enbart emot beställningar via mejl. Utöver det skickar jag en eller två gånger per år några knivar till nätbutiken Eatingtools i Brooklyn och till en agent i London.

En del beställningar tackar han nej till direkt efter att ha läst mejlet.

– Jag ser direkt om är en jobbig kund och inte kommer att fungera.

Torbjörn är hantverkare, mån om sin konstnärliga frihet och vill ha sista ordet om slutresultatet.

– Jag vill komponera det jag känner för. Kunden kan bestämma mönstret på knivbladet och får ha lite synpunkter som till exempel ett ljust eller mörkt skaft. Men jag vill göra det jag gör. Jag har hittat min egen stil, och det är därför det blir bra och unikt. De här knivarna är eftertraktade – det finns inget som liknar dem, säger han stolt.

Knivar har alltid funnits

För Torbjörn har knivar funnits med hela livet. Som uppvuxen i Norrbotten mellan Kiruna och Gällivare umgicks han i unga år mycket med samiska barn.

– Där finns det bara ett verktyg som är med från början och som alla har – och det är kniv. Så jag har gjort egna knivar i mer eller mindre hela mitt liv.

Det hann dock gå många år innan han började med knivtillverkning på allvar. Under en tid var han bosatt i Södertälje och spelade ishockey på elitnivå. Därefter blev det jobb hos en sportgrossist som sedan ledde honom till Åre.

– Jag gjorde lite knivar när jag bodde i södra Sverige, men där hade jag ingen verkstad. När jag sedan flyttade hit blev det mycket jakt och fiske och då började jag också att slöjda alltmer, berättar han.

Torbjörn Lundström och hans knivar
Torbjörn Lundström och hans knivar

Knivmakare på heltid sedan 2014

I början var det mest jaktknivar till kompisar som skapades i en mindre verkstad. Med tiden fick han fler och andra kontakter, hobbyn utvecklades och han började med så kallade ”collected knives”, knivar som samlare runt om i världen köpte för att de var vackra, annorlunda och många gånger tillverkade i ovanliga material.

– De hamnar i ett skåp och används inte. Och materialen är så exklusiva att man blir otroligt noggrann. Det var så jag lärde mig det hantverket på djupet och att jobba med både silversmide och läder. Jag fick en bred bas att stå på som är grunden till den knivkunskap som jag har byggt upp och har i dag.

Det ena har givit det andra. Torbjörn är matglad och har mycket kontakt med kockarna i trakten, bland annat Hans Erik Laban Holmqvist, grundare av legendariska Magasinet Fäviken.

– De tjatade på att jag skulle göra knivar till dem och 2013 gjorde jag mina första fyra. De var väldigt positiva och tyckte att de var fantastiskt bra, säger han och tillägger att knivarna sedan 2014 är en heltidssyssla.

Åre är en språngbräda till kockar och foodies från resten av Sverige. Hit kommer gästkockar och flera av de bästa restaurangerna etablerar sig i byn.

– Jag var bland annat i kontakt med Jonas Dahlbom som var lagledare för Bocuse d’Or när Tommy Myllymäki tävlade. Han köpte två knivar och sedan snappade någon på Dagens Industri upp det hela och skrev en helsida om mig i Di Weekend. Efter det har jag inte behövt någon marknadsföring över huvud taget, säger han och skrattar. Numera får vinnaren av Årets kock en av Torbjörns knivar i pris. När Tommy Myllymäki öppnade sin stjärnkrog Aira på Djurgården i Stockholm köpte han stekknivar av Torbjörn.

– Jag valde att göra stekknivar ihop med Tobbe då vi ville ha en egen design och look. Och med genuint hantverk, säger Tommy Myllymäki. Förutom knivar har Torbjörn gjort en och annan ishacka. Bartendern Emil Åreng, delägare och driftchef på Facit Bar i Umeå, har investerat i en.

Varför, den kostar ju trots allt en hel del?

– För att det Tobbe gör är helt unikt och har man turen att få köpa en specialgjord ishacka av ett sådant geni, oavsett kostnad, så gör man det, svarar Emil.

Så här går det till

Torbjörn köper stål på metervara från den svenska smedjan Damasteel i Söderfors. De har en världsunik patenterad metod att skapa det så kallade Damaskusmöntret i stålet som ger många fördelaktiga egenskaper som bland bland annat unik hållbarhet och styrka.

– Jag kan beställa stålet i en viss tjocklek, bredd och mönster. Sedan mallar jag, sågar ut, slipar med mera och därefter skickas det på härdning. När det mesta är klart stoppar jag föremålen i saltsyra och för att få fram det vackra mönstret.

I hantverket använder han allt ifrån mer ovanliga material som tjugotusen år gamla mammutbetar, antik valross och trä från gamla skeppsvrak till mer vanliga naturmaterial.

– Just nu använder jag mest sådant som finns i trakten. Trä från skogarna, renhorn med mera. Materialvalet har stor betydelse för slutresultatet, förklarar han.

Stefan Ekengren, köksmästare för restaurang Hantverket, är stolt ägare till en av Torbjörns knivar. Den har handtag i valrossbete och trä från ett skepp som förliste utanför Gotland i slutet på 1800-talet.

– Jag älskar Tobbe. Han brinner för hantverket, matlagning och upplevelser, det märks i knivarna, säger han.

Text: Åsa Larsson