8 vinetiketter med en historia att berätta.

Har du någonsin sett en etikett på en vin flaska och undrat vad som legat till grund för den? Ibland är det kanske bara en designers "känsla" för vinet, men andra gånger berättar den en spännande berättelse om både vinet och dess ursprung.

The Prisoner - ett vin med spännande etikett.

Man ska inte döma vinet efter etiketten, men då och då dyker det upp en flaska som ögonen inte kan sluta dras till. Det kan vara färger, mönster eller att du ser något på etiketten som du inte väntat dig se på en vinflaska. Som en dinosaurie. Eller tarotkort.

Här listar vi några viner med vackra etiketter eller flaskor, och berättar historien bakom designen – något som ofta gör vinet ännu mer intressant.

The Prisoner

The Prisoner Wine Company lanserade sitt första vin, The Prisoner, för över 20 år sedan och det var då en innovativ blandning av ovanliga druvor i Kalifornien. De lätt provokativa etiketterna är inspirerade av etsningen Petit Prisonnier av den spanska konstnären Francisco Goya, skapad någon gång mellan 1810-1815. Namnet han gav den är en form av kritik mot rättslig tortyr som tillämpades under den här tiden.

The Prisoner Wine Company arbetar mycket med sociala hållbarhetsfrågor och har samarbete med flera organisationer som arbetar med brottsförebyggande åtgärder, samt för en bättre miljö inom den amerikanska fångvården.

The Prisoner Cabernet Sauvignon

769,00 kr


The Prisoner Cabernet Sauvignon har en maffig doft med inslag av mörka plommon, svarta vinbär, fat, vanilj samt en fläkt av brödkryddor. Smaken är rik och fruktig med intensiva toner av mörka körsbär, cassis, plommon, björnbär, fat och kryddor.

Charles Smith Wines

Charles växte upp i Kalifornien med en pappa från Frankrike, vars vinbryggning i garaget gav honom en första relation till vin. I 18-årsåldern började han jobba i restaurangbranschen och hamnade till slut som sommelier på Ritz-Carlton – men då kom rock’n’roll:en in i hans liv.

Charles mötte en dansk tjej och flyttade till Danmark. Där började han jobba som manager och turnéledare för flera rockband så som Raveonettes och Psyched Up Janis. Under en road trip råkar han på en ung fransk vinmakare i Walla Walla, Washington, som lyckas övertyga honom om att flytta dit och börja göra sitt eget vin. Och på den vägen är det.

För att sätta känslan på hans viner och vineri övertalade han vännen och danskan Rikke Korff, tidigare designchef för jeansvarumärket Levi Strauss, att stå för designen.

Min designstil har djupa rötter i funktionalitet, tidlöshet och enkelhet. Jag har mixat det med rockens råa energi och tydlighet för att skapa framtida ikoner och kultvarumärken, säger hon.

Kung Fu Girl Riesling

149,00 kr


Kung Fu Girl Riesling har en medelstor doft med trevliga inslag av tropisk frukt, päron, honung, persika, litchi och en touch av citrusblom. Smaken är nästan torr och frisk med bra balans och inslag av persika, litchi samt en touch av citruszest. Vinet har en utmärkt fruktighet och en bra smaklängd.

Faustino

Ägarfamiljen till vinhuset Faustino har alltid haft ett stort konstintresse och sedan lång tid tillbaks har deras viner prytts av olika porträtt. När deras välkända Gran Reserva lanserades 1968 användes en tavla av Rembrandt som föreställer konstnärens vinhandlare Nicolaes Van Bambeeck. Rembrandt, egentligen Rembrandt Harmenszoon van Rijn, är en av världens mest kända konstnärer. Han har blivit kallad ”ljusets mästare”. Rembrandt föddes i Amsterdam 1606 och dog där 1669. Omkring 1640 gjorde han den bild som används till Faustinos etikett.

Till vinet Faustino VII valdes en bild målad av den Antwerpen-födde Anthonis van Dyck, föreställande ännu en holländsk målare: Marten Pepijn. Även den berömde kompositören Christoph Wilibald Gluck pryder ett av deras viner, där målad av Joseph Duplessis. Detta var dock på 1960-talet och sedan dess har mycket hänt med både viner och etiketter på vinföretaget. Både Pepijn och Gluck har fasats ut, men porträttet av Bambeeck består och har blivit synonymt med det ikoniska vinet.

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2012 har en smak med tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter, nötter. Vinet har en bra balans, en fräsch syra samt mycket tillfredsställande smaklängd.

Arcane-serien av Xavier Vignon

Vinmakaren Xavier Vignon har lång erfarenhet av vintillverkning och har hjälpt vinhus världen över att ta fram viner. Inte minst är han känd för att ha en fantastisk känsla för blends. Det finns ingen gräns för uppfinningsrikedomen och kvaliteten följer med hela vägen i hans vinskapande.

Arcane är en vinserie som kommer i limiterade upplagor. Ordet Arcane förekom ofta bland alkemister och betyder ungefär hemlig och mystisk kunskap. Vinets namn och etikett kommer från tarotkortleken Sforza Visconti från 1451, och det kort som dras ska spegla vinets karaktär.

Xavier Vignon Arcane XV le Diable

249,00 kr


Xavier Vignon Arcane XV le Diable har en nyanserad och intressant doft med inslag av blåbär, björnbär, peppar, andra kryddor, och ceder. Smaken är fyllig med stadig tanninstruktur, men där tanninerna är både mogna och behagliga. I den komplexa smaken finner man både mörka bär och frukter, kryddor, peppar, kryddnejlika och ceder.

Xavier Vignon Arcane La Papesse

679,00 kr


Xavier Vignon Arcane La Papesse har en mycket nyanserad och djup doft med inslag av torkade jordgubbar, mörka körsbär, röda plommon, torkade örter, kryddor samt en fläkt av läder. Smaken är rik, komplex och bär sin alkohol väl. Eftersmaken har mycket bra längd och innehåller toner av mörka och röda frukter, torkade jordgubbar, kryddor, örter, läder och stendamm.

Xavier Vignon Arcane L´Etoile

249,00 kr


Etoile betyder stjärna, och detta är verkligen en stjärna bland viner från södra Rhônedalen. Ett vin från vinernas dirigent Xavier Vignons och det är en blandning mellan årgångarna 2015, 2016 och 2017. Blanda friskt kan man även bland olika lammrätter. Varför inte vitlöksdoftande lammkotletter med rödvinssmör och råstekt potatis?

Ruffino Riserva Ducale

Vinhuset Ruffino grundades 1877 i staden Pontassieve i Toscana av de två kusinerna Ilario och Leopoldo Ruffino, och de var ovanligt tidiga med att satsa på kvalitetsvin. Ryktet om Ruffinos speciella vin spreds långt utanför regionen och nådde så småningom hertigen av Aosta som tillhörde den italienska kungafamiljen.

Hertigen var en stor vinälskare och han bestämde sig för att besöka Toscana och Pontassieve för att smaka på det omtalade vinet. Ruffinos Chianti Stravecchio föll honom i smaken och han utnämnde Ruffino till sin officiella hovleverantör. I Ruffinos museum finns i dag ett certifikat bevarat daterat den 31 december 1890, där detta är dokumenterat.

År 1927, när vinhuset Ruffino firade 50 år, beslutade man att hedra hertigen som föredrog deras viner från Toscana framför de franska, trots att han hade närmare till Frankrike. Vinhusets mest förnäma vin Chianti Stravecchio fick då namnet Riserva Ducale, vilket betyder reserverat för hertigen.

Ruffino Riserva Ducale Chianti Classico Riserva

239,00 kr


Ruffino Riserva Ducale är en ursprungstypisk Chianti med klassisk krydda och elegans. I doften märks körsbär, kryddor, lakrits och kakao. I smaken kommer fina syror fram tillsammans med mörka körsbär och kryddiga fat.

Saurus Pinot Noir

Vi förflyttar oss till Argentina, 53 kilometer nordväst om Patagoniens största stad Neuquén finner vi vinhuset Familia Schroeder de Maria y Adelina.

Det hela börjar med Hermann Heinz Theodor Schroeder, som 1927 emigrerade från Tyskland till Patagonien i Argentina. År 2001 startade hans son Hermann det som idag är familjens vinegendom. När bygget av vineriet skulle påbörjas fann man 75 miljoner år gamla dinosaurieskelett. Efter ett par års studier kom man fram till att det var en helt ny art av dinosaurie som fick namnet Panamericansaurus Schroederi efter familjen Schroeder. Benen finns för beskådning i en utställning på vineriet. Och en teckning av benen pryder dessutom denna eminenta pinot noir från vinhuset.

Saurus Pinot Noir

149,00 kr


Fruktig, aromatisk och något parfymerad doft med inslag av röda vinbär, hallon, jordgubbar, rosor, viol, svamp, vanilj, kakao och mineral. Smaken är medelfyllig med mjuka tanniner och en fint balanserad fruktighet. Vinet är ofiltrerat. 100% pinot noir.

Blossas årgångsglögg

Varje år sedan 2003 har glöggmärket Blossa släppt en årgångsglögg som skiljer sig från deras traditionella originalglöggar. 2011 började man göra årgångsglöggarna med inspiration av en utvald plats – en unik glögg med en för det året noga utvald smakkaraktär.

Även designen på flaskan är ny för varje år, och ska spegla destinationen och smakerna i glöggen, och det är en stor anledning till att årgångsglöggarna har blivit ett samlarobjekt. Alltid den traditionella Blossaflaskan, men med nya färger, mönster, typsnitt och berättelser varje år.

I september får vi veta var årets Blossa årgångsglögg hämtar inspiration ifrån! Håll utkik!

3 årgångsglöggar från Blossa.
Blossas årgångsglöggar från 2016 (kråkbär, Norrland) 2022 (New Orleans) och 2019 (Aloha, Hawaii).

Jaume Serras blombuketter

Inte riktigt en historia bakom - men kanske kan flaskan vara med och skapa fina historier framåt? En bukett med blommor är ju alltid en bra gå bort-present. Till vännen en näve rosa tulpaner, och till den du älskar en bukett röda rosor. Så kanske Jaume Serra har tänkt när de designat sina två cavor. Dels har vi den rosa cavan Jaume Serra Tulip Bouquet Cava Rosé, och sedan den vackra Jaume Serra Rose Bouquet Cava Brut.

Vänd den försiktigt upp och ned och håll flaskan i halsen när du lämnar över den som ser det ut som en blomsterbukett du ger bort. Fiffigt va?

Jaume Serra Tulip Bouquet Cava Rosé

90,00 kr


Ett utmärkt bubbel som passar bra som sällskapsdryck och apertif, men även ypperligt till anrättningar på fisk eller ljust kött. Vi rekommenderar en sommarfräsch kycklingsallad med krutonger och hallonvinägrett.

Jaume Serra Rose Bouquet Cava Brut

90,00 kr


Vad kan vara bättre än en välgjord flaska Cava med röda rosor på flaskan. Som ett kinderägg för vuxna. Flera överraskningar i ett. Fast det innebär naturligtvis att du kan komplettera även med riktiga rosor. Börja gärna kvällen med denna sprudlande cava tillsammans med några goda drinktilltugg.