Månadens Mats: En rasande elegant Champagne.

Denna gång har Mats valt en Champagne som är som en prima ballerina, ett vin i mästarklass med imponerande harmoni, total kontroll över smakens piruetter och naturligtvis en rik dos av grace och elegans. Bara att kapitulera och njuta.

Månandes mats i mars 2024: André Clouet Chalky.

En gång i månaden väljer vår dryckesexpert Mats Claësson ut en produkt som får hans kräsna smaklökar att med stor entusiasm buga respektfullt över det skickliga hantverket.

Pinot noir-specialistens underverk med chardonnay

Jean-François Clouet som styr egendomen André Clouet idag är en av de mest karismatiska vinpersonerna i Champagne. Han är hängiven pinot noir, som är hembyns viktigaste druvsort, och han talar passionerat om den som den viktigaste och mest historiska druvsorten i Champagne. Men här visar han ett exceptionellt handlag även med druvan chardonnay.

När min näsa upplever den härliga doften av André Clouet Chalky så för tankarna mig till ett franskt konditori där man rofullt avnjuter en mördegskaka med citronkräm. Vid bordet bredvid sprids en doft av saffran och vanilj. Men jag kan även skönja toner av nötter och brioche. Smaken har en härlig fräschör och elegans där man finner finstämda toner av citron, brioche, nötter och ostronskal. Vad mer kan man begära? Serveras med fördel som aperitif eller till ostron och löjromstoast. Eller för den delen till alla eleganta fisk- och skaldjursanrättningar som gärna få ha syrliga komponenter i tillagning eller i tillbehör.

André Clouet en anrik Champagneproducent

Traditionen att göra champagne finns i familjens gener sedan 1751. Idag har man nio hektar stora vingårdsägor i byarna Bouzy och Ambonnay (båda klassade som Grand Cru) och Jean-François gör champagne i en fruktig men absolut torr och välstrukturerad stil med tydlig druvsortskaraktär

André Clouet Chalky är baserat helt och hållet på druvan chardonnay och efter den andra jäsningen i flaskan som skapar kolsyran får flaskan vila med jästfällningen under hela sju år. En tredjedel av druvorna kommer från de södra sluttningar av Montagne de Reims, resterande från östra Côtes du Blancs. Jordmånen är mycket rik på krita, som ju också är vinets namn.

André Clouet Chalky

479,00 kr


Månadens Mats är en elegant, torr champagne från välkända champagnehuset André Clouet. Vinet har toner av citrus, rostade nötter, brioche och tydliga mineraltoner. Ett komplext vin med lång eftersmak.

01.03.2024