Månadens Mats: En rysligt välgjord riesling.

En gång i månaden väljer vår dryckesexpert Mats Claësson ut ett vin vars smak och karaktär faller honom extra väl på läppen. Denna gång blev hans kräsna smaklökar extra exalterade över den nya årgången av George Breuer Riesling Sauvage.

Månadens Mats i september: Georg Breuer Riesling Sauvage.

Årgång 2024 av Breuers Riesling Sauvage är verkligen ett välgjort vin vars kvalitet är mycket högre än prislappen visar, sålunda ett riktigt Fynd!

I glaset framträder en attraktiv, aromatisk och nyansrik doft där fruktigheten har ett fint djup. Det framträder både persika, matisse melon, solmogen citron, regnblöta klipphällar, blommor, samt en fläkt av apelsin och lime. Smaken har fin intensitet, längd och balans. Det är friskt och fruktigt och i den fina eftersmaken dansar det in toner av både nektarin, mineral, lime, örter samt ett stråk av citronzest.

Georg Breuer Sauvage Riesling

149,00 kr


Fruktig doft med inslag av citrus, äpplen, päron och mineral. Smaken är krispig, torr och stram med elegant rieslington och fin hög fruktsyra och inslag av grapefrukt, äpple och mineral med viss fetma i eftersmaken.

Vid det dukade bordet

Ett mycket användbart vin till lätta och lite kraftigare anrättningar baserat på havets frukter. Det är fördelaktigt att det finns en viss syrlighet i anrättningen. Även fett eller krämiga komponenter i maten är positivt. Om man så önskar kan man servera vinet rakt igenom en måltid. Börja med vinet som aperitif och till förrätten, som är grillade havskräftor med ört- och citronsmör. Grilla även halva citroner och servera därtill. Till varmrätten blir det ugnsbakad lubbfilé som vilar på en bädd av smörstekta gula kantareller och purjolök och serveras med rieslingsås och pressad mandelpotatis. Mums!

Druvor från tre olika byar i Rheingau

Druvorna kommer från vingårdar i tre olika byar i Rheingau: Rüdesheim, Rauenthal och Lorch. Jordmånen är grus och lera, kvarts och skiffer. Druvorna skördades för hand, pressades skonsamt i hela klasar och musten fick sedan jäsa i ståltank. Vinet har lagrats sex månader i rostfria ståltankar.

Det finns ingenstans i världen riesling ger mer magnifika viner än i Rheingau, om ni frågar mig. I de branta sluttningarna längs floden Rhen finns några av världens förnämsta vingårdar med tusenåriga anor. Georg Breuer har sina vingårdar i de högst klassade lägena längs floden och deras vinstockar tillhör de allra äldsta.

Vinegendomen grundades 1880 och familjen Breuer köpte det i början av 1900-talet. Idag drivs den av Theresa Breuer efter att ha tagit över efter sin far Bernhard Breuer. Vinmakaren är svensken Joel Welander.

/Mats

01.09.2025