3 i topp: Rafflande rieslingviner.

Ibland vill vi belysa några viner som passar extra bra vid särskilda tillfällen, eller som helt enkelt utmärker sig i sin kategori. Den här gången tipsar vi om tre läckra viner av den ädla druvan riesling.

3 i topp rieslingviner.

Institutet Wines of Germany har förklarat den 13 mars 1435 som “officiell” födelsedag för rieslingdruvan, då just detta datum markerar druvans första dokumenterade existens. I en källarlogg från Tysklands lilla vinregion Hessische Bergstrasse förekom ’Räuschling’ på en faktura från ett slott i Rheingau, Rüsselsheim.

Idag finns det en bit över 50 000 hektar av druvsorten Riesling planterat på vår glob, och det ger den en plats som den 18:e mest planterade. Den stora majoriteten finner vi Tyskland (22 500 HA) där den har en ohotad status som den stora kvalitetsdruvan. Men även rieslingviner från Österrike och Schweiz, samt ickeeuropeiska länder som USA, Nya Zeeland, och Chile har rönt stora framgångar de sista åren.

Vi lät vår dryckesexpert Mats Claësson välja sina tre favoritviner av just riesling, och resultatet ser ni här nedan:

Topp 3: Riesling

Georg Breuer Riesling Sauvage

149,00 kr


Ett klassiskt rieslingvin där druvorna kommer från tre olika lägen i Rheingau Smaken är krispig, torr och stram med elegant rieslington och fin hög fruktsyra och inslag av grapefrukt, äpple och mineral med viss fetma i eftersmaken. Passar allt från sallader och fisk till ljust kött med gräddiga såser.

Gustave Lorentz Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim

369,00 kr


Vinet är producerat av 100% rieslingdruvor odlade i den del av Grand Cru-klassificerade vingården Altenberg de Bergheim. Ett mycket speciellt vin med en intensiv doft med toner av grapefrukt, bergamott och inslag av flinta och vitpeppar. Smaken är kraftfull med smaknyanser av Amalfi-citron, dragon och salvia.

Dr Loosen Riesling Beerenauslese

149,00 kr


Riesling är ju en druva som producerar fantastiska både torra och mycket söta viner. Som ett sött avslut tipsar bi om Dr Loosen Riesling Beerenauslese. Ett druvigt sött vin perfekt till gåslever, grönmögelostar och fruktiga desserter. Smaken är druvigt söt med inslag av aprikos, grapefrukt, mineral, honung och petroleum.