Besök franska Alsace - ett gastronomisk mecka med vacker miljö.

Förutom de goda vinerna och det vackra vädret erbjuder Alsace mycket njutning både för Gourmeten och Gourmanden.

Colmar i Alsace

Det finns många skäl att förlägga ett besök i det vackra Alsace. Förutom de goda vinerna och det vackra vädret erbjuder Alsace mycket njutning både för Gourmeten och Gourmanden. Frankrike fortsätter att beundras världen över för sina mat- och måltidsupplevelser och en region som utmärker sig lite extra är just Alsace.

Unik kombination av franskt och tyskt kök

Alsace har under olika epoker tillhört Tyskland och detta har skapat en mycket lyckad kombination av franskt och tyskt kök. Idag är det Rhenfloden som utgör gränsen till Tyskland och på båda sidorna hittar vi surkålsgrytor, pajer, rökt fläsk och kryddiga korvar. En typisk rätt i Alsace är Tarte flambée som är en pizzaliknande botten som normalt toppas med crème fraiche, lök, ost och fläsk. Det går inte heller att förglömma skinkpajernas urmoder Quiche Lorraine.

Tarte flambée

I alla franska regioner finns det ett fantastiskt urval av ostar och här finner vi bland annat den starkdoftande kittosten Munster. Regionen är även vida känd för sin Foie Gras, det vill säga fet lever från gås eller anka, som förkommer i alla möjliga varianter och sammanhang. Om man känner sig mycket mätt efter en måltid i Alsace (mer än vanligt i denna region) kan man avsluta med en torr sprit med smak av frukt eller bär. I Alsace finns en uppsjö av vattenklara frukt- och bärdestillat av mycket hög kvalitet.

Colmar i Alsace

Många gourmetrestauranger att utforska

Karta över Alsace

Det är ingen tvekan om att man kan äta mycket högklassig mat i Alsace. Det finns 30 restauranger som ståtar med en eller två stjärnor i Guide Michelin. Dock finns det inte längre någon med tre stjärnor. Det måste varit en mycket tung dag i byn Illhaeusern när det i januari i år meddelades att L´Auberge de L´Ill förlorade sin tredje stjärna, som man innehaft i hela 51 år.

Men trots det är detta gastronomiska tempel fortfarande väl värt ett besök och det är få mat- och vinkonnässörer som passerar Illhaeusern utan besöka L´Auberge de L´Ill. Om man vill besöka ytterligare en restaurang med två stjärnor rekommenderar vi JY´S, som ligger i Colmar och har ett mer modernt kök med influenser även från andra länder.

Julmarknad i Colmar

När julen nu närmar sig med mycket snabba steg är den medeltida staden Colmar, med sina vackra korsvirkeshus, ett enda stort skyltfönster. Från gatustånden säljs franska delikatesser och specialiteter som exempelvis patéer, sniglar och de julkakor från Alsace som kallas bredele. Barnen kan köpa brända mandlar eller spunnet socker medan föräldrarna värmer sig med Vin chaud (varmt vin).

Det lär även vara så att julgranen har sitt ursprung just i Alsace. Under medeltiden framfördes ofta olika pjäser som baserades på bibelns skapelseberättelse. Det enda träd som under juletid kunde användas som symbol för kunskapens träd var just granen. Det är också en utmärkt tid att botanisera bland vinaffärer eller besöka enskilda vinproducenter.

Route de vin i Alsace

Vinvägen Route de vins d'Alsace

Oavsett vilken tid på året man besöker Alsace är det väl värt att besöka flera byar längs vinvägen Route des Vins, som är ett 17 mil långt pärlband av vinodlingar och pittoreska små byar. Många av byarna har otroligt välbevarade hus från både 1500- och 1600-talet. Kontakta oss gärna om ni vill besöka producenten Gustave Lorentz som har sitt säte byn Bergheim.

Bra viner från Alsace:

Domaine Zind-Humbrecht Riesling Heimbourg

361,00 kr


Här är ett vin som passar perfekt till årets första sparris eller smörstekt abborre. Riesling Heimbourg har en fruktig doft med tydliga rieslingtoner och inslag av citrus, bergamott, honung, örter, kalk och mineral. En mycket frisk smak med generös, mogen, vit frukt och frisk, välbalanserad syra.

Crémant d'Alsace Brut Chardonnay

99,00 kr


En crémant från Alsace med ljust gul färg. Ett elegant och fruktigt mousserande vin med intensiv och frisk doft av citrus, grapefrukt, päron, gula äpplen och brioche. Strukturerad syra. Smak av både citrus, päron, nektarin och persika. Härlig mognad och fina bubblor.