Det bubblar om Barcelona - staden som har det mesta.

Det är ingen slump att Barcelona år efter år är ett av svenskarnas favoritresmål. Kataloniens pärla vid medelhavet har något som passar alla både, storstadspuls, härliga stränder och en rik mat och dryckeskultur. 

Tapas och ett glas cava

Det är ingen slump att Barcelona år efter år är ett av svenskarnas favoritresmål. Kataloniens pärla vid medelhavet är lätt att ta till sig, har en rik mat och dryckeskultur och erbjuder något för alla, oavsett vad man helst gör av sin weekendvistelse.

Turistflanerande längs La Rambla och i de gamla gotiska kvarteren, med obligatorisk paus i El Born, står ofta högst på listan hos förstagångsbesökaren, tillsammans med imponerande sevärdheter med La Sagrada de Familia i spetsen; Antoni Gaudís imponerande katedral, som snart 100 år efter hans död fortfarande inte står helt klar. På Camp Nou kan man se fotboll av yttersta världsklass när Messi leder stadens stolthet ”Barça” mot nya titlar.

Och så har vi stränderna såklart. Inför OS 1992 rustade staden upp både kvarteren i La Barceloneta (”Lilla Barcelona”) och stränderna längs stadens kust, som idag utgör en lika självklar del av Barcelona-besöket som vindlande gränder och storslagna byggnadsverk. Att kunna kombinera storstadsturism med strandhäng av högsta klass är en speciell känsla, och en av anledningarna till att städer gör sig bäst vid havet.

Mat och dryck i varje hörn av Barcelona

Men en av de största anledningarna till att ta sig till Barcelona är maten och drycken. ABaC, Enigma, Alkimia, Tickets. Stjärnrestaurangerna är många för alla foodies som vill bocka av från sina listor och det poppar upp nya hela tiden, inte sällan med någon av ikonen Ferran Adriàs (El Bulli) tidigare adepter i spetsen. Mest slående, och det som får många att återvända till Barcelona två, fem, tio gånger, är det avslappnade förhållandet till mat och dryck som finns närvarande i vartenda gatuhörn. Tapas, tapas, tapas – klassikerna är många, variationerna oändliga.

De små tapasbarnerna bjuder in till ett snabbt stopp med ett par aptitretande pintxos och såklart lite svalkande Cava i glasen. I Barcelona är man aldrig mer än några steg från ett glas av Kataloniens mousserande stolthet. Det är i Penedès, strax sydväst om Barcelona som 95% av totalt 250 miljoner flaskor Cava tillverkas, och helt naturligt är den också en viktig del av måltidskulturen här.

Oavsett om man sitter på flotta Hotel Majestics roof top-bar, trängs på stökiga cavabaren El Xampanyet i El Born eller söker skugga under ett parasoll nere på Barceloneta, så sitter det aldrig fel med att kallt glas Cava. De flesta skulle nog hålla med om att man inte behöver kombinera Cava med så mycket mer än gott sällskap, men faktum är att det också är en förvånansvärt matvänlig dryck. Bubblorna och syran klarar av det mesta, även smaker som spretar, vilket underlättar när man vill prova många tapas med vitt skilda smaker.

Parc Güell i Barcelona av Gaudí

Cava på hemmaplan

Är det något man vill ta med sig hem från ett besök i Barcelona så är det just den närvarande och avslappnade kulturen kring mat och dryck. Och vilket sätt är enklare än att göra det med ett glas Cava. Idag finns ett gediget utbud av Cava i Systembolagets sortiment, i olika stilar och prisklasser.

En av de verkliga storsäljarna i ordinarie sortiment är Pata Negra Cava Brut, som genom åren blivit mycket omtyckt och mångas favoritcava. I år har flaskan fått en ny design, men innehållet är fortfarande detsamma.

Kvar är också det fina formspråket som flörtar med de organiska former som omfamnades av Antoni Gaudí och gör det tydligt att Pata Negra Cava Brut, är en riktig ”Cava de Barcelona”

Pata Negra Cava Brut

85,00 kr


Pata Negra Cava Brut har en medelstor doft med inslag av gula äpplen, citron, örter, päron och lätt fläkt av blommor. Torr och fruktig smak smak med inslag av gröna äpplen, kex, päron, grapefrukt och örter.