Pinchosgatan Calles del Laurel i Rioja – en unik upplevelse.

I Rioja får du inte missa Calles del Laurel i Logroño. En 130 meter lång gata med massor av inbjudande tapas- och pinchosbarer. Läs vårt reportage om den.

Calles del Laurel

Om du befinner dig i Rioja får du inte missa Calles del Laurel i Logroño. Vägg i vägg utmed en 130 meter lång gata ligger massor av inbjudande tapas- och pinchosbarer. En kväll på ”Elefanternas stig”, som gatan ibland kallas av lokalborna, blir ett minne för livet. folk o folk har fått en rapport från en av experterna, Pablo Echavarri Abascal, Exportchef på Faustino Group.

Rioja är den minsta av Spaniens sjutton autonoma regioner och landets mest omtalade vinregion. Här finns cirka 250 000 invånare och ett runt sexhundra vinproducenter. Vinnäringen står alltså för en stor del av sysselsättningen och många som besöker området kommer just för vinets skull. Huvudstaden är Logroño och förutom vinnäringen är den känd för tapas- och pinchoskulturen.

När du besöker Logroño får du inte missa den gamla stadsdelen och en kväll på Calle del Laurel. Det är en av stadens mest ikoniska gator och Riojas centrum för gastronomi. Den 130 meter långa, smala gatan är kantad av barer som serverar tapas och pinchos. På kvällarna samlas både ”locals” och de turister som hittat hit för en bit mat, goda viner och uppleva den gemytliga, spanska atmosfären.

Trots att här ofta är proppfullt med folk, behöver du inte vänta mer än några minuter på att få göra din beställning. Maten är utsökt och prisvärd, stämningen vänlig och uppslupen. 

Barrunda ger bästa upplevelsen

Vin och pinchos på Calles del Laurel

Besöket utförs bäst som en barrunda. Totalt är det 88 barer och 23 restauranger och alla har sin egen tapas-/pinchosspecialitet. Naturligtvis dricker man vin från Rioja till. För att få testa så många olika smakbitar som möjligt är ska du besöka många barer. 

– Du står upp och äter eller sitter ned på en tunna, och tillbringar inte mer än femton minuter i en och samma bar, sedan går du vidare till nästa, säger Pablo Echavarri Abascal, Exportchef och ansvarig för Sverige på Faustino Group.

– Vi locals kallar också gatan för ”La Senda de los Elefantes” (Elefanternas stig, reds anmärkn). Den som går hit lämnar gatan på alla fyra efter att ha fått för mycket att dricka, fortsätter Pablo Echavarri Abascal med ett leende.

De som inte vill ha pinchos eller tapas kan besöka någon av de drygt tjugotalet vanliga restaurangerna där de kan sitta ned och inta en vanlig middag.

– För mig är det inte det som är Laurels själ, jag föredrar pinchos och barerna.

Han förklarar att i San Sebastian, som bara ligger en och en halvtimme bort och är en av Baskiens största städer och dess kulinariska center, skiljer sig pinchosen en hel del från dem du hittar på Calles del Laurel.

– I San Sebastian är de mer eleganta och komplicerade, med massor av olika smaker och ingredienser i en och samma tugga. På Calle del Laurel är de oftare baserade på bara en råvara och varje bar har sin egen signaturpinchos.

Pinchos på Calles del Laurel

Lokalbefolkningens hemlighet

– Ett av mina favoritställen är Las Cubanas, med sin specialitet cochinillo asado (stekt gris, reds anmärk). Den är lite dyrare än genomsnittet, men utsökt. 

– Ett annat ställe som jag tycker mycket om är Paganos. De erbjuder bara en sorts tapas – Iberico Pincho – och den är fantastisk. Det är grillar kött från ibericogris och de använder ingen sås. Där är det råvaran som får tala, säger han med stor entusiasm.

Ibericogris är också känd under namnet pata negra, och är utmärkande för att den har svarta klövar och ofta får ströva fritt. Köttet är välmarmorerat och en stor del av djurens diet består av ekollon, som ger en hög smak och nötsmakande fett. 

Gatan blev populär under 1800-talets senare hälft. Den äldsta bevarade baren är Blanco y Negro, som öppnade redan 1878. 

– Jag ska berätta en hemlighet – cirka 200 meter från del Laurel ligger en annan mysig gata, la Calle San Juan. Det är som en mindre Laurel med ungefär 15 bra barer. Men vi marknadsför den inte för turister – den bevarar vi locals för oss själva, avslutar Pablo Echavarri Abascal från Faustino Group.

Tapas och pinchos

I Baskien kallas tapas för pinchos (men stavas pintxos i den regionen). Tapas är smårätter och pinchos är ofta en munsbit serverad på en bit bröd med en tandpetare som håller fast pålägget.

Bar- och mattips

Pinchos på Calles del Laurel och Faustino I

Här är några tips på Pablo Echavarri Abascals favoritbarer och vad du ska beställa in:

Divina Croqueta – kroketter med ett glas Faustino Cava Brut Reserva eller Faustino VII till

El Canalla – Pata Negra ihop med Faustino I Gran Reserva

Paganos – äkta Ibericoskinka

Las Cubanas – cochinillo asado (grillad gris)

Pablo Echavarri Abascal guidar oss genom Calles del Laurel:

Faustino VII, 750ml

99,00 kr


Faustino VII har en medelstor fruktig doft med inslag av blåbär, plommon samt en touch av örter och vanilj. En behaglig smak med  fräsch syra och en fruktighet som kryddas med en fin ton från faten.

Passar utmärkt till pastarätter och lättare samt medelkraftiga rätter med ljust kött, oxkött eller lamm. Varför inte helstekt fläskfilé med örtsås och bakad Idahopotatis?

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2012 har en smak med tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter, nötter. Vinet har en bra balans, en fräsch syra samt mycket tillfredsställande smaklängd.