Mousserande och söta viner prisade i pressen.

Här lyfter vi fram mousserande och söta viner som fått extra fina betyg i pressen av vinrecensenter.

Lenz Moser Trockenbeerenauslese

Mousserande viner

Det här trevliga vinet har fått omdömet BRA KÖP, både i Munskänkarnas vintesten.se, tidningen Allt om Vin och på vinbörsen.se.

Så här skriver Gunilla Hultgren Karell på Vinbörsen den 7 april 2022:

Bordeaux är ju mest känt för sina ståtliga röda viner. Även vita torra och söta talas det ofta om. Men bubbel från Bordeaux svämmar inte över på Systembolagets hyllor. Nu finns det möjlighet att testa. Smaken har drag som påminner om äpplen, citrus, lite bröd och plommon. Aptitretande med bra fräschör där lite syrliga frukter dröjer sig kvar. Mjuk avrundning med en trevlig mousse. Passar fint som start på en middag - gärna till en klassisk toast Skagen.

Haut-Mouleyre Crémant de Bordeaux

99,00 kr


Haut-Mouleyre Crémant de Bordeaux har en angenäm doft med inslag av gula stenfrukter, persika, mogen citron och brioche. Smaken är torr och frisk med behagliga bubblor och trevlig fruktighet. I eftersmaken finner man både gula stenfrukter, nektarin, mineral och brioche.


Vi går vidare till en välgjord Cava som fått flera goda omdömen. Så här skriver Per Bill på Dina Viner i December 2021:

86 poäng - FYND

En ung, fräsch cava med fräsch frukt, bra balans och inslag av grapefrukt, pomelo, äpple, våt sten, blommor och mineraler.

Faustino Cava Brut Reserva

109,00 kr


Torr, ungdomlig smak med frisk syra. Fruktiga inslag av äpple och grapefrukt samt bröd. Fina bubblor och friskt avslut. Utmärkt som apéritif eller till fräscha, friska sallader och lättare fisk- och skaldjursrätter.


Söta Viner

Vad är en svensk sommar utan färska jordgubbar, smultron och hallon. Njut till fullo och möt sommaren bär med det söta vinet från Österrike och Lenz Moser. Så här tycker IN VINO, Munskänkarna No 4 2022:

Dagens Nyheter, Lördag 2022-09-03

4 - BRA KÖP

Kärt återbesök av ett multifunktionellt dessertvin gjort på bovier, pinot blanc och scheurebe. Druvorna har angripits av den eftertraktade mögelsvampen botrytis och skördats så sent att restsötman klockar in på 159 gram/liter. Dock finns en frisk fruktsyra, aromer av saffran, honung och aprikosmarmelad som tillsammans passar alltifrån äppelpaj till crème brûlée

Lenz Moser Trockenbeerenauslese

179,00 kr


Lenz Moser Trockenbeerenauslese har en intensiv och läcker doft med inslag av aprikosmarmelad, honung, saffran, torkad ananas, apelsinskal och mandelmassasamt en fläkt av kryddor. Smaken är komplex, mycket frisk och söt med toner av aprikosmarmelad, saffran, honung, torkad ananas, pomerans och mandelmassa.


Här ett fantastiskt gott och prisvärt vin från meriterade sydafrikanska producenten Nederburg. Så här beskrivs vinet i Allt om Vin Nr 3 2022:

FYND!

Koncentration och läcker sötma. Aprikoser, lätt krydda, knäck och fruktsyra som balanserar.

Nederburg Noble Late Harvest

115,00 kr


Ett kryddigt dessertvin med fruktig doft av torkade aprikoser, nektar, honung och apelsinmarmelad. Mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Balanserad syra och lång söt eftersmak.