Mousserande och söta viner prisade i pressen.

Här lyfter vi fram mousserande och söta viner som fått extra fina betyg i pressen av vinrecensenter.

Fleur de Vignoble Crémant de Bordeaux Brut

Mousserande viner

Rotari Brut Riserva

Allt om Mat, 28 sept 2023:

”Frisk, ren, krispig och syrlig med gott om gröna äpplen, färsk citrus och vit choklad. Fortsätter att vara ett riktigt pangfynd.”

Rotari Brut Riserva

139,00 kr


Italienskt bubbel med elegant, fruktig doft med fin brödig ton och inslag av citrus, gula äpplen, päron och nougat. Torr, mycket friskt mineralrik, fruktig smak med inslag av grapefrukt, gula äpplen, päron, honung och bröd med fin längd.


Rotari Brut Rosé

Expressen, 5 okt 2023, Gunilla Hultgren Karell:

Fem getingar och följande citat:

”Rosébubbel med frisk och aptitretande karaktär. Drag av röda frukter, citrus och en läskande eftersmak.”

Rotari Brut Rosé

139,00 kr


Detta rosa bubbel har en elegant, fruktig doft med inslag av smultron, blodgrape, kex och persika och med en fin brödig ton. Torr, frisk, fruktig och elegant smak med inslag av smultron, persika och blodapelsin.


Champagne Louis Roederer Collection 244

Livetsgoda.se ger vinet 94 poäng/Mycket stark rekommendation! Och beskriver denna välgjorda champagne på följande sätt:

Roederer är inte bara ett fantastiskt och aristokratiskt champagnehus, man har ett fantastiskt champagnearkiv att utgå ifrån för att skapa det vi i grund och botten vill att en champagne ska ge oss; det bästa av det mesta. Så, välkommen till Collection 244.

Basen i 244 är årgång 2019 - handplockat och trimmat med årgångar och vin och den vackra champagnemålning som komponerats och tidigare visats upp har inte tappat den flärdfulla glansen. Vi har elegans och finess liksom en inneboende kraft som verkar utan att synas men som ger oss en fingervisning om ett långt liv. Med det sagt så råder det en oemotståndlig attraktion till Collection 244 här, nu och idag. Fina noter av nöt i den mineraliskt satta och nobelt syrebefästa citrusbasen, som förgylls av en sensibelt målande honungspensel.

Rikedomen utvecklas med instick från gröna och gula äpplen, vit persika och försiktiga tropiska nyanser. Allt sammanvävt med ödmjuk respekt inför de olika egenskapernas glans och med en lätt krämig tanninsilhuett. Collection 244 tar efter sin tidigare premiär ännu ett steg i en mycket smakfull och målmedveten riktning. Det är en vacker champagnevän!

Champagne Louis Roederer Collection 244

559,00 kr


Collection 244 från Louis Roederer har en livlig och fin mousse som dröjer sig kvar. Champagnen har en öppen och rik doft av mirabelleplommon, citrusfrukter och jasmin. Vinet har en djup och tät smak med en stor och välstrukturerad ryggrad.


Fleur de Vignoble Crémant de Bordeaux Brut

Vinskribenten Ewa Weckström på vinbörsen.se ger vinet den attraktiva FYND stämpeln och beskriver vinet på följande sätt:

Här har vi enormt god, solig och charmig Crémant från Bordeaux packad med sötsyrlig, välsmakande citrusfrukt. Bubblorna är små och många, syran frisk och uppiggande och karaktären är upp till bredden fylld med citronkräm, limezest, kanderad citron och en skvätt uppstramande grapefrukt. Brödigheten av nygräddad fralla finns också på plats och eftersmaken är ren, lång och mineralfrisk. Detta är helt enkelt busgott och ett veritabelt fynd. Vinet kan njutas väl kylt rakt upp och ner eller till små snittar med räkröra, till löjromstoasten, ostron med citronvinägrett och även till primörer, lättare fiskrätter eller gratinerade skaldjur med en frisk limeaioli. Délicieux!

Fleur de Vignoble Crémant de Bordeaux Brut

120,00 kr


Både smak och doft i Fleur de Vignoble Crémant de Bordeaux Brut har tydliga inslag av solmogna gula äpplen, nötter, nougat, nyrostat bröd samt uppfriskande toner av citronzest. Den andra jäsningen på flaska ger upphov till en finstämd syra och eleganta små bubblor samt en ökad smakrikedom. Eftersmaken är lång och ihärdig likt en efterlängtad kyss.


André Clouet Dream Vintage

En ypperlig champagne som Livetsgoda.se ger hela 93 poäng och beskriver på följande sätt:

Jean-Francois Clouet tillägnar sin Dream Vintage-kollektion till de han anser vara stora årgångarna av Champagne. Han drar även paralleller till 50-talets Cadillac, men det ska vi inte gå in på här. Årgången är således 2016 som i Champagne liksom i Bourgogne tillhör de här förväntade långliggare med sin fina syra och vitala mognad, som samtidigt ger omedelbar underkastelse även i dag. Dream Vintage handlar även alltid om 100% ståltanksvinifierad chardonnay, här med vita blommor och en syrligt juicy fästande fruktighet med gröna äpplen, mandarin och nektarin och lime i citrusfamiljen. Briochevindar ger mognadsnoter och en zestig apelsinkant skapar en melankolisk bittersweetnes. Vi har förmodligen med världens mest underskattade champagne(hus) att göra. Enbart på grund av att den gode J-F har lyckats hålla sina priser på en ”folklig” nivå.

André Clouet Dream Vintage

489,00 kr


André Clouet Dream Vintage har en komplex och nyanserad doft, fylld av mogna äpplen, mineraler och citrustoner. Frisk syra och en viss brödighet från lagringen. God som aperitif men även till exempelvis lätthalstrad fisk eller hummer.


Söta viner

Nederburg Noble Late Harvest

En riktig trotjänare som funnits på Systembolagets hyllor sedan 2006. Vinet har genom åren också fått mycket goda recensioner årgång efter årgång. Den senaste är inget undantag. I Allt om Vin, Nr 3-2023 får vinet den attraktiva FYND! Stämpeln och beskrivs på följande sätt.

FYND!

Läcker i tät stil med torkad frukt, honung och fin längd.

Nederburg Noble Late Harvest

119,00 kr


Nederburg Noble Late Harvest har en mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Dessertvinet har en balanserad syra och lång söt eftersmak och passar till desserter med frukt och bär eller till lagrade grönmögelostar. 


Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti

En Vin Santo som stadigt får fyndstämplar år efter år. Så här bedömer tidningen Allt om Vin vinet i November 2022:

FYND!

Koncentrerad smak med drag av nötter, citruskal och torkad frukt. Balanserad sötma och lång eftersmak.

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

189,00 kr


Dessertvinet Ruffino Serelle Vin Santo har en angenäm doft med inslag av apelsinskal, knäck, chokladkola, mörkt muscovado socker torkade frukter, nötter och kanel. I smaken märks söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet. Vinet är nyansrikt och smaken sitter kvar länge i munnen. Serveras traditionellt sett till biscotti och desserter med nötter.


Château de la Mulonnière

Verkligen ett sött chenin blanc vin av bästa snitt. Används med fördel till ostar med en klick aprikosmarmelad eller till läckra desserter. Vinet fick 15,5 poäng (som betyder Högklassigt vin) och omdömet + Mer än prisvärt i Munskänkarna, vintesten.se (november 2022) och de beskriver vinet på följande sätt:

Stor, mättad doft av honung, aprikoser, mango, citronskal och grapefrukt. Söt smak i simmig kropp med hög, balanserande syra i lång ren eftersmak.

Château de la Mulonnière Coteaux du Layon a la Faveur de l'Automne 2015

177,00 kr


Château de la Mulonnière Coteaux du Layon a la Faveur de l'Automne 2015 har en mycket nyanserad doft med inslag av röda äpplen. Detta söta vin har en smak med fint balanserande syra samt en fin intensitet och smaklängd där man finner både bakade äpplen, torkad mango, aprikos och nektarin samt ett litet stråk av nötter.


Lenz Moser Trockenbeerenauslese

Vad är en svensk sommar utan färska jordgubbar, smultron och hallon. Njut till fullo och möt sommaren bär med det söta vinet från Österrike och Lenz Moser. Så här tycker IN VINO, Munskänkarna No 4 2022:

Dagens Nyheter, Lördag 2022-09-03

4 - BRA KÖP

Kärt återbesök av ett multifunktionellt dessertvin gjort på bovier, pinot blanc och scheurebe. Druvorna har angripits av den eftertraktade mögelsvampen botrytis och skördats så sent att restsötman klockar in på 159 gram/liter. Dock finns en frisk fruktsyra, aromer av saffran, honung och aprikosmarmelad som tillsammans passar alltifrån äppelpaj till crème brûlée

Lenz Moser Trockenbeerenauslese

179,00 kr


Lenz Moser Trockenbeerenauslese har en intensiv och läcker doft med inslag av aprikosmarmelad, honung, saffran, torkad ananas, apelsinskal och mandelmassasamt en fläkt av kryddor. Smaken är komplex, mycket frisk och söt med toner av aprikosmarmelad, saffran, honung, torkad ananas, pomerans och mandelmassa.