Mousserande och söta viner prisade i pressen.

Här lyfter vi fram mousserande och söta viner som fått extra fina betyg i pressen av vinrecensenter.

Haut-Mouleyre Crémant de Bordeaux
Haut-Mouleyre Crémant de Bordeaux

Mousserande viner

Det här trevliga vinet har fått omdömet BRA KÖP, både i Munskänkarnas vintesten.se, tidningen Allt om Vin och på vinbörsen.se.

Så här skriver Gunilla Hultgren Karell på Vinbörsen den 7 april 2022:

Bordeaux är ju mest känt för sina ståtliga röda viner. Även vita torra och söta talas det ofta om. Men bubbel från Bordeaux svämmar inte över på Systembolagets hyllor. Nu finns det möjlighet att testa. Smaken har drag som påminner om äpplen, citrus, lite bröd och plommon. Aptitretande med bra fräschör där lite syrliga frukter dröjer sig kvar. Mjuk avrundning med en trevlig mousse. Passar fint som start på en middag - gärna till en klassisk toast Skagen.

Haut-Mouleyre Crémant de Bordeaux

99,00 kr


Haut-Mouleyre Crémant de Bordeaux har en angenäm doft med inslag av gula stenfrukter, persika, mogen citron och brioche. Smaken är torr och frisk med behagliga bubblor och trevlig fruktighet. I eftersmaken finner man både gula stenfrukter, nektarin, mineral och brioche.


Vi går vidare till en välgjord Cava som fått flera goda omdömen. Så här skriver Per Bill på Dina Viner i December 2021:

86 poäng - FYND

En ung, fräsch cava med fräsch frukt, bra balans och inslag av grapefrukt, pomelo, äpple, våt sten, blommor och mineraler.

Faustino Cava Brut Reserva

99,00 kr


Torr, ungdomlig smak med frisk syra. Fruktiga inslag av äpple och grapefrukt samt bröd. Fina bubblor och friskt avslut. Utmärkt som apéritif eller till fräscha, friska sallader och lättare fisk- och skaldjursrätter.

Söta Viner

Ett härligt sött vin som verkar prenumerera på en fyndstämpel årgång efter årgång. Senast i Allt om Vin, augusti 2021:

FYND!

Tät, nötig med toner av aprikoser och citrusskal i lång nyansrik stil. Väl avvägd sötma och intensitet i smaken.

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

179,00 kr


Ett riktigt fint och nyansrikt dessertvin som har söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet med lång eftersmak.

Serveras vid 10-12°C, traditionellt till Biscotti men gärna även till desserter som innehåller nötter.


Här ett fantastiskt gott och prisvärt vin från meriterade sydafrikanska producenten Nederburg. Så här beskrivs vinet i Allt om Vin Nr 3 2022:

FYND!

Koncentration och läcker sötma. Aprikoser, lätt krydda, knäck och fruktsyra som balanserar.

Nederburg Noble Late Harvest

109,00 kr


Ett kryddigt dessertvin med fruktig doft av torkade aprikoser, nektar, honung och apelsinmarmelad. Mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Balanserad syra och lång söt eftersmak.