Mousserande och söta viner prisade i pressen.

Här lyfter vi fram mousserande och söta viner som fått extra fina betyg i pressen av vinrecensenter.

Lenz Moser Trockenbeerenauslese

Mousserande viner

Ett franskt mousserande vin med en riktigt attraktiv prislapp. Så här tycker Per Bill i Dina Viner, december 2022:

85 poäng (+)

Ett ungt, friskt mousserande vin med fräsch frukt, bra balans och inslag av persikor, äpple, citrus, blommor och mineraler.

Pierre Olivier Blanc de Blancs Prestige Brut

101,00 kr


Pierre Olivier har en medelstor och angenäm doft med inslag av solmogna päron, äpplen, kex och nougat. Smaken har en trevlig fruktsötma med inslag av gula frukter, päron och äpple och kex. Det finns en angenäm balans med mjuka och uppfriskande bubblor.


De franska crèmantvinerna är ofta bra och prisvärda alternativ till Champagne. Det visar detta vin på bästa sätt. Så här skriver Per Bill i Dina Viner, december 2022:

88 poäng (++)

Ett torrt, friskt mousserande vin med ren, elegant frukt, bra balans, bra syra och inslag av grapefrukt, äpple, smultron, blommor, krita och mineraler.

Baron Aimé Crémant de Bourgogne Brut

151,00 kr


En crémant med medelstor doft med inslag av gröna äpplen, citrus och rostat bröd. Smaken är torr och frisk med trevliga inslag av äpple, citrus, mineral och nybakat bröd.


Alta Langa DOCG är en ursprungsbeteckning som enbart gäller mousserande vin från områdena Asti, Alessandria och Cuneo i Piemonte i Nordvästra Italien. Vingårdarna behöver ligga på minst 250 meters höjd över havet. Vinerna måste vara årgångsbetecknade och tillverkade enligt den traditionella metoden. Det vill säga att det måste fått sin kolsyregivande jäsning på flaska.

Luigi di Grasso är ett varumärke som speglar den vackra och så hyllade vinregionen Piemonte. Så här tycker Livets Goda om vinet i oktober 2022:

87 poäng 

Alta Langa är en ursprungsbeteckning vi hoppas få se mer av, inte minst för den stora potentialen dessa mousserande piemontesiska viner uppvisar. I denna buteljering från 2018 och vingårdar belägna på i snitt 500 meters höjd möts pinot noir och chardonnay där den tidigare dominerar blenden. 30 månader har vinet legat på sin jästfällning vilket skänkt ett extra djup till den lätt rödbäriga frukten som backas upp av stenfruktiga inslag, brödbak, citrusinslag, ylle och nötiga toner Smaken är krispigt torr med pigg frukt men också mognadstoner i form av nötiga nyanser. Moussen är livlig, med små fina bubblor. Det finns en sval skärpa i munkänslan, pigg citrus och limeaktig syra, maritima hintar samt gula äpplen i det friska avslutet som fäster fint och dröjer sig kvar. En riktigt fin introduktion till Alta Langa.

Luigi di Grasso Alta Langa Metodo Classico

261,00 kr


Luigi di Grasso Alta Langa Metodo Classico har en nyanserad doft med inslag av persika, rostat bröd, citrus, honung samt en fläkt av nougat. Smaken är fruktig och frisk med fina toner av persika, rostat bröd, gula päron, citrus samt en fläkt av äpplen och nougat.


Det här trevliga vinet har fått omdömet BRA KÖP, både i Munskänkarnas vintesten.se, tidningen Allt om Vin och på vinbörsen.se.

Så här skriver Gunilla Hultgren Karell på Vinbörsen den 7 april 2022:

Bordeaux är ju mest känt för sina ståtliga röda viner. Även vita torra och söta talas det ofta om. Men bubbel från Bordeaux svämmar inte över på Systembolagets hyllor. Nu finns det möjlighet att testa. Smaken har drag som påminner om äpplen, citrus, lite bröd och plommon. Aptitretande med bra fräschör där lite syrliga frukter dröjer sig kvar. Mjuk avrundning med en trevlig mousse. Passar fint som start på en middag - gärna till en klassisk toast Skagen.

Haut-Mouleyre Crémant de Bordeaux

101,00 kr


Haut-Mouleyre Crémant de Bordeaux har en angenäm doft med inslag av gula stenfrukter, persika, mogen citron och brioche. Smaken är torr och frisk med behagliga bubblor och trevlig fruktighet. I eftersmaken finner man både gula stenfrukter, nektarin, mineral och brioche.


Söta viner

En Vin Santo som stadigt får fyndstämplar år efter år. Så här bedömer tidningen Allt om Vin vinet i November 2022:

FYND!

Koncentrerad smak med drag av nötter, citruskal och torkad frukt. Balanserad sötma och lång eftersmak.

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

181,00 kr


Dessertvinet Ruffino Serelle Vin Santo har en angenäm doft med inslag av apelsinskal, knäck, chokladkola, mörkt muscovado socker torkade frukter, nötter och kanel. I smaken märks söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet. Vinet är nyansrikt och smaken sitter kvar länge i munnen. Serveras traditionellt sett till biscotti och desserter med nötter.


Verkligen ett sött chenin blanc vin av bästa snitt. Används med fördel till ostar med en klick aprikosmarmelad eller till läckra desserter. Vinet fick 15,5 poäng (som betyder Högklassigt vin) och omdömet + Mer än prisvärt i Munskänkarna, vintesten.se (november 2022) och de beskriver vinet på följande sätt:

Stor, mättad doft av honung, aprikoser, mango, citronskal och grapefrukt. Söt smak i simmig kropp med hög, balanserande syra i lång ren eftersmak.

Château de la Mulonnière Coteaux du Layon a la Faveur de l'Automne 2015

130,00 kr


Château de la Mulonnière Coteaux du Layon a la Faveur de l'Automne 2015 har en mycket nyanserad doft med inslag av röda äpplen. Detta söta vin har en smak med fint balanserande syra samt en fin intensitet och smaklängd där man finner både bakade äpplen, torkad mango, aprikos och nektarin samt ett litet stråk av nötter.

Vad är en svensk sommar utan färska jordgubbar, smultron och hallon. Njut till fullo och möt sommaren bär med det söta vinet från Österrike och Lenz Moser. Så här tycker IN VINO, Munskänkarna No 4 2022:

Dagens Nyheter, Lördag 2022-09-03

4 - BRA KÖP

Kärt återbesök av ett multifunktionellt dessertvin gjort på bovier, pinot blanc och scheurebe. Druvorna har angripits av den eftertraktade mögelsvampen botrytis och skördats så sent att restsötman klockar in på 159 gram/liter. Dock finns en frisk fruktsyra, aromer av saffran, honung och aprikosmarmelad som tillsammans passar alltifrån äppelpaj till crème brûlée

Lenz Moser Trockenbeerenauslese

180,00 kr


Lenz Moser Trockenbeerenauslese har en intensiv och läcker doft med inslag av aprikosmarmelad, honung, saffran, torkad ananas, apelsinskal och mandelmassasamt en fläkt av kryddor. Smaken är komplex, mycket frisk och söt med toner av aprikosmarmelad, saffran, honung, torkad ananas, pomerans och mandelmassa.