Mousserande och söta viner prisade i pressen.

Här lyfter vi fram mousserande och söta viner som fått extra bra betyg och fina omdömen i pressen av vinrecensenter.

André Clouet Champagne Grand Reserve.

Mousserande viner

Rotari Brut Riserva

Stora Vinguiden, Allt Om Vin, 01-2024 – FYND!

”Återkommande fynd som håller stilen. Frisk, ren, krispig, syrlig med toner av gröna äpplen, färsk citrus och en liten angenäm brödighet i slutet.”

Rotari Brut Riserva

139,00 kr


Italienskt bubbel med elegant, fruktig doft med fin brödig ton och inslag av citrus, gula äpplen, päron och nougat. Torr, mycket friskt mineralrik, fruktig smak med inslag av grapefrukt, gula äpplen, päron, honung och bröd med fin längd.


Pierre Péters Cuvée de Réserve

Stora Vinguiden, Allt Om Vin, 01-2024 – FYND!

”Härlig energi och balans, fokus och fräschör och nyansrik längd!"

Pierre Péters Cuvée de Réserve

469,00 kr


Fruktig och blommig doft med inslag av citrus, bröd och nougat. Elegant, frisk, fruktig och brödig Champagne med inslag av citrus, persika, nougat och äpple.


Champagne Louis Roederer Collection 244

Livetsgoda.se ger vinet 94 poäng/Mycket stark rekommendation! Och beskriver denna välgjorda champagne på följande sätt:

Roederer är inte bara ett fantastiskt och aristokratiskt champagnehus, man har ett fantastiskt champagnearkiv att utgå ifrån för att skapa det vi i grund och botten vill att en champagne ska ge oss; det bästa av det mesta. Så, välkommen till Collection 244.

Basen i 244 är årgång 2019 - handplockat och trimmat med årgångar och vin och den vackra champagnemålning som komponerats och tidigare visats upp har inte tappat den flärdfulla glansen. Vi har elegans och finess liksom en inneboende kraft som verkar utan att synas men som ger oss en fingervisning om ett långt liv. Med det sagt så råder det en oemotståndlig attraktion till Collection 244 här, nu och idag. Fina noter av nöt i den mineraliskt satta och nobelt syrebefästa citrusbasen, som förgylls av en sensibelt målande honungspensel.

Rikedomen utvecklas med instick från gröna och gula äpplen, vit persika och försiktiga tropiska nyanser. Allt sammanvävt med ödmjuk respekt inför de olika egenskapernas glans och med en lätt krämig tanninsilhuett. Collection 244 tar efter sin tidigare premiär ännu ett steg i en mycket smakfull och målmedveten riktning. Det är en vacker champagnevän!

Champagne Louis Roederer Collection 244

569,00 kr


Collection 244 från Louis Roederer har en livlig och fin mousse som dröjer sig kvar. Champagnen har en öppen och rik doft av mirabelleplommon, citrusfrukter och jasmin. Vinet har en djup och tät smak med en stor och välstrukturerad ryggrad.


André Clouet Grande Réserve

Stora Vinguiden, Allt Om Vin, 01-2024 – FYND!

”Stiltypisk med toner av mogen, bred och fyllig frukt. Avslutas med aptitretande fruktsyra”

André Clouet Grande Réserve

349,00 kr


André Clouet Grande Réserve är en champagne med fruktig, utvecklad, nyanserad doft med fina inslag av röda äpplen, rostat bröd, nougat, dadlar och pomerans. Smaken är fruktig, mycket frisk, utvecklad med inslag av röda äpplen, rostat bröd, mineral, valnötter och apelsin.


Söta viner

Nederburg Noble Late Harvest

En riktig trotjänare som funnits på Systembolagets hyllor sedan 2006. Vinet har genom åren också fått mycket goda recensioner årgång efter årgång. Den senaste är inget undantag. I Allt om Vin, Nr 1-2024 får vinet den attraktiva FYND! Stämpeln och beskrivs på följande sätt.

FYND!

”Läcker i tät stil med torkad frukt, honung och fin längd.”

Nederburg Noble Late Harvest

129,00 kr


Nederburg Noble Late Harvest har en mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Dessertvinet har en balanserad syra och lång söt eftersmak och passar till desserter med frukt och bär eller till lagrade grönmögelostar. 


Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti

En Vin Santo som stadigt får fyndstämplar år efter år. Så här bedömer tidningen Allt om Vin i januari 2024:

FYND!

”Söt, knäckig smak, drag av nötter, apelsin och torkad frukt. Frisk syra ger balans. Intensitet i eftersmaken.”

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

199,00 kr


Dessertvinet Ruffino Serelle Vin Santo har en angenäm doft med inslag av apelsinskal, knäck, chokladkola, mörkt muscovado socker torkade frukter, nötter och kanel. I smaken märks söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet. Vinet är nyansrikt och smaken sitter kvar länge i munnen. Serveras traditionellt sett till biscotti och desserter med nötter.


Château la Varière

Stora Vinguiden, Allt Om Vin, 01-2024 – FYND!

”Kul sötvin på cheninblanc som man inte stöter på så ofta. Bred, mjuk och fet i druvtypisk stil, och med syrafräschör nog för att möta upp sötman. Trevligt ostvin”