Smaka på Bornholm – den lilla ön för stora gourméer.

Danska ön Bornholm har under de senaste åren gjort sig känt som ett kulinariskt centrum. Här finns unika förutsättningar för både odling av grödor och småföretagande. I början av maj besökte folk o folk ön och några av entreprenörerna för att ta reda på m

Bornholm - liten ö för gourmeter

Danska ön Bornholm har under de senaste åren gjort sig känt som ett kulinariskt centrum. Här finns unika förutsättningar för både odling av grödor och småföretagande. I början av maj besökte folk o folk ön och några av entreprenörerna för att ta reda på mer om varför matturister från hela världen reser hit.

Den vackra danska ön Bornholm, sydost om Sveriges sydligaste spets, har på senare år lockat till sig gourméer från när och fjärran. Ön fullkomligt spirar av spännande matupplevelser med ideligen nya producenter och färska matställen som kompletterar ett redan varierat och spännande matlandskap.

– Ön har blivit som ett slags Silicon Valley för livsmedelstillverkning, förklarar Mikkel Bach-Jensen på Gaarden, Bornholms matkulturhus.

Gaarden har funnits sedan 2015 och är en mötesplats och ett kunskapscenter för mat. Verksamheten ligger i anslutning till Jordbruksmuseet Melstedgård och syftet är att de båda tillsammans ska förena livsmedelstradition och -historia med den blomstrande moderna matkulturen på Bornholm. 

Unikt klimat och mineralrik terroir

Mikkel förklarar att ön historiskt, på grund av sitt läge, har varit en del av en handelsrutt för fartyg som varit på väg in i Östersjön och därför fått influenser från både när och fjärran.

Jordbruksmuséet Melstedgård på Bornholm

Thomas Guldbæk, naturvägledare från jordbruksmuséet, fortsätter att berätta om några öns unika egenskaper. 

– Vårt speciella klimat, bräckta vattnet samt klippöns unika mineralrika terroir ger förutsättningar som påverkar smaken på grödorna och här odlas sådant som inte finns i övriga Danmark. Våren anländer cirka två veckor senare, men ön har också långa, soliga somrar med fler soldagar än någon annan stans i landet. Vi kallas inte utan anledning för ”Solskensön”. 

Värmen stannar kvar ända in på höstkanten – temperaturen i augusti, september och oktober påminner om södra Europa. Dessutom håller Östersjöns varma vatten nattfrosten på avstånd, vilket gör det möjligt att odla frukter och bär såsom vindruvor, fikon, mullbär och annat som annars mest återfinns på sydligare breddgrader. 

Snarare kolleger än konkurrenter

De matproducenter som vill etablera sig här får extra draghjälp. De senaste åren har offentliga aktörer tillsammans med privata organisationer gått samman i partnerskap för utveckling och marknadsföring av lokal mat och stöd till nya livsmedelsaktörer.

Bornholms ismejeri

Vibeke Bengtson driver Bornholms Ismejeri tillsammans med sin man Jonas Bohn. Hon bekräftar den unika företagskulturen och förklarar att här råder en kollegial anda – de snarare hjälps åt än ser varandra som konkurrenter. Hon fokuserar på sin kärnverksamhet och serverar enbart sin gudomliga, egengjorda ekologiska glass på sitt glasscafé och fantasifulla drinkar baserade på den. 

– Jag erbjuder inte öl. Om du är sugen på det får du gå till grannen, säger hon glatt.

Många förknippar Bornholm med smaken av rökt sill, och det sägs att om du inte har ätit den, då har du heller inte upplevt ön på riktigt. Ingen annanstans i Danmark har rökerierna legat så tätt som här. Det startade i mitten av 1800-talet och vid sekelskiftet kunde man se de långa smala, karakteristiska skorstenarna sticka upp på flera ställen i var och varannan by. I dag finns det ungefär ett tiotal rökerier som fortfarande är i drift.

Sol over Gudhjem på Bornholm

folk o folk testar den bornholmska specialiteten ”Sol over Gudhjem” på Gudhjem Røgeri – ett av de stora dragplåstren i den lilla bergsbyn på östkusten. Det är smörrebröd med rökt sill, äggula, rädisor och gräslök serverat på rågbröd. På rökeriet finns också ett dignande smörgåsbord med diverse delikatesser från havet. Vi blir serverade öl från det lokala bryggeriet Svaneke och naturligtvis ”den lille” till – en typisk Bornholms upplevelse.

– På 1950-talet fanns det runt tjugotalet rökerier bara här i Gudhjem, berättar Ronnie Thyssen Hansen från rökeriet. 

Kocktävling och matfestival

Sol over Gudhjem har också fått stå namn för Danmarks mest prestigefulla kocktävling, som går av stapeln varje sommar i just i Gudhjem. Några av Danmarks absoluta stjärnkockar sitter i juryn och tävlingen lockar massor av matintresserade åskådare. Hela spektaklet visas dessutom på dansk tv. I år finns första gången sedan starten 2009 en svensk med och kämpar om den åtråvärda titeln, Gabriel Hedlund från Vollmers i Malmö. På kajen strax intill kan besökarna samtidigt uppleva en spännande matmarknad med massor av Bornholmska delikatesser. 

I kölvattnet av kocktävlingen följer Bornholm Matfestival som har hela ön som skådeplats. Under fem dagar har producenter öppet hus och workshops, gårdsbutiker särskilda erbjudanden och restaurangerna extra fokus på de lokala råvarorna.

Krogar

I ett matmecka finns naturligtvis också massor av utsökta krogar. Den stora snackisen är Kadeau, vilken tillhör den absoluta eliten och har en stjärna i den Michelinguiden samt en systerkrog i Köpenhamn som ligger på världens topp 100-lista. Utgångspunkten är det lokala bornholmska och nordiska köket. Kadeu ligger på öns sydkust.

Stammers Halle Badehotel på Bornholm

folk o folk besökte Stammers Halle Badehotel och testade deras stora meny – ett axplock av sex väl balanserade rätter i huvudsak tillagade på grönsaker och delikatesser från havet. Krogen finns omnämnd i Michelinguiden och har trots det humana priser, 595 danska kronor för den läckra menyn. Hotellet med restaurangen är inhyst i en vacker grosshandlarvilla från 1911 och ligger med utsikt över havet på Bornholms östkust.

Allinge på Bornholm

folk o folk sov gott på Hotell Nordlandet i Allinge och vaknade upp med blicken ut mot Östersjön. Här har alla rum sjöutsikt och en restaurang med panoramautsikt över havet. Restaurangen Pony X serverar mat med utgångspunkt i det franska köket influerat av de nordiska smakerna. Delägare i verksamheten är samma trio som står bakom Kadeau.

Fler restauranger värda ett besök – från nordväst och runt ön: Le Port i Vang, Green Solution House i Rønne, Æblehaven i Snogebæk, Restaurant Molen i Nexø, Melsted Badehotel i Gudhjem, Det Gamle Posthus i Allinge samt Christianshøjkroen i Aakirkeby som ligger mitt på Bornholm.

Ta sig till Bornholm: Med tåg till Ystad och därefter färja med Bornholmslinjen över till Rønne. Båtturen tar endast 1 timme och 20 minuter och kostar 99 danska kronor. Med flyg byter du i Köpenhamn till det danska flygbolaget FlexFlight. Mellan Köpenhamn och Rønne tar det 30 minuter med flyg.

Hantverksdryck från Danmark:

Pure Shots Lakrids

204,00 kr


Pure Shots Lakrids har en fyllig smak med en stark och genuin lakritskaraktär. Sötman är stor men bryts av på ett snyggt sätt av sältan från salmiaksalt och skapar en ljuvlig sammansättning av friska ingredienser i samklang.

Pure innehåller bara rena, hållbara råvaror som selekterats ut varsamt. Riktigt danskt socker används istället för glukos och grundspriten är gjord på spannmål och alltså inte melass som vanligtvis används till den här typen av produkt. Alla ingredienser mixas för hand på den lilla fabriken i Århus.

12.06.2019