Vodka – en klar vinnare.

Lär dig allt som är värt att veta om vodka! Här hittar du historia, hur du ska tänka kring mat och vodka, klassiska drinkar och två goda vodkatips.

Vodkadrink

Har du googlat vodka? Du hittar antagligen vilken vodka som är bäst, eller vilken som funkar bäst till Bloody Mary. Kanske är du vågad nog att leta recept på den populära drinken Moscow Mule, eller låter det för ryssvänligt i dessa dagar? Möjligen har du sökt pastarecept med vodka för lite sting i såsen, eller är du bara nyfiken på hur vodka tillverkas? Allt hittar du här utan att googla!

Vodka betyder ”det lilla vattnet” på ryska. Ursprunget för just vodka är ryskt. Där som här hemma kokades sprit på det som fanns till hands. Korn, råg, vete; så småningom potatis och andra rotfrukter.

Svenskarnas första kontakt med vodka var under karolinernas strapatser i Ryssland. Först i modern tid, efter andra världskriget, började vårt svenska brännvin, till exempel Explorer att kallas vodka.

Tillverkningen är som annan sprit. Vi la säden i blöt, lät den gro och rostade den sedan. Då var malten klar att krossas, blötas upp i vatten och ge sockerlag som var jäsbar och kunde destilleras.

Om potatis var en huvuddel av råvaran blandades ändå kornmalt in, för att enzymerna i malten skulle finfördela stärkelsen i potatisen till jäsbart socker.

Efter jäsning och destillering var spriten klar, i alla hänseenden. För att dölja tillkortakommanden i kemikunskaper och för att få medicinska effekter slängde vi i kummin, anis eller malört.

Skål för jordbruksprodukter!

Explorer – en klassiker

Explorer Vodka har en ren och lite söt karaktär. Doften är rundad och spannmålsbetonad tack vare tillsats av några droppar fatlagrad sprit. Den lilla sötman ihop med den rena karaktären gör att Explorer Vodka passar så bra till matklassiker som löjromstoast, matjessill och även till varm husmanskost som Biff Rydberg, surkål och kryddiga korvar.

Explorer Vodka är ett av våra kanske mest väletablerade spritvarumärken, en klassiker som likt knäckebröd eller stekt strömming tillhör det ursvenska.

En och annan spritsnobb har nog rynkat på näsan åt etiketten tecknad 1950-tal av den erkände illustratören Bengt-Olof Wennberg, Bowen, känd från bland annat tidningen Svenska Mad. Hedersamt för Explorer är också att den blivit omsjungen av Cornelis Vreeswijk i ”En halv böj blues”. Där lutar sig kassörskan på Systembolaget fram, tar tag runt halsen på en halvflaska Explorer och vips står där en Halv Böj.

Espresso Martini

Trots sin grundmurade plats i svenska sinnet har Explorer Vodka knappt nått pensionsålder. Den lanserades 1958 i ett försök att sälja svensk vodka i USA. Sigvard Bernadotte specialdesignade flaskan. Förhoppningarna var på topp. Det visade sig dock svårt att nå fram på den krävande amerikanska marknaden.

Exportansträngningarna avbröts efter fyra år, men Explorer levde vidare här hemma från år 1961. Och det för fulla segel. Explorer Vodka har länge hållit pallplats i försäljningsstatistiken för vodka och även totalt sett för sprit. Häpnadsväckande är att Explorer i slutet av 1970-talet sålde mer på Systembolaget som enskild produkt, än hela vår spritkonsumtion idag.

Koskenkorva – Finlands stolthet

Ända fram till 1996 var Explorer, som den mesta annan sprit i Sverige, gjord på potatis. Idag görs Explorer med vete som råvara i fabriken i Koskenkorva. Från denna finska ort kommer också den vodka som är lika finsk som sisu och karelska piroger.

Tillverkningen av Koskenkorva började under brinnande krig 1941. Försäljningen tog fart på allvar i samband med OS i Helsingfors 1952. Med ambitiös miljöprofil kokas idag Koskenkorva på korn.

Koskenkorva vodka

Sedan 1960 är Koskenkorva Finlands bäst säljande spritmärke med en lång rad varianter i både styrka och smak, såsom salmiak och den cocktailvänliga Rhubarb som också har en gnutta granatäpple.

Vodkans väg till matbordet

Brännvinet var en del av bondehushållet och kombinerades med mat. Gäster förplägades med en sup och en brödbit. Skrytsamma grannar la på mer mat. Brödet fick sällskap av en bit ost. Sill. Saltkött. Smör. Mörkt bröd vid jul. Böckling. Äpplen och pepparrot. Ni fattar. Smörgåsbordet hade sett dagens ljus. Och till det en liten, kall klar!

Vodka vässar det mesta

Det vattnas i munnen på gästerna då smörstekta, gyllene brödtrianglar med skagenröra tas fram. En dutt löjrom, en droppe citron och en dillkvist. Läcker mat i ena näven och kall vodka i den andra. Bara ytspänningen kan mäta sig med er iver att säga skål och hugga in!

Välj en Explorer med ton av vete och lätta citrustoner, eller häll upp av den brödiga, mjukt söta Koskenkorva. I en pastasås lyfter den kryddningen som ingrediens. Som dryck till maten finner vodka harmoni med rätter som har både sälta och syra – inlagd sill eller röror från smörgåsbordet, likväl som varmrätter från andra nationer med tycke för vodka, må det vara polska surkålsgrytan bigos eller mättande, estnisk blodkorv.

Vodkadrinkar – brunchklassiker från Paris eller lunchklassiker från New York?

Den rena vodkan ger en smakhöjande effekt i många hundratals drinkar. Bloody Mary blir bäst om en skvätt vodka får stå några minuter med kryddorna innan du rör i tomatjuicen och fulländar brunchen.

Bloody Mary

Och du behöver inte ängslas över att googla Moscow Mule. Receptet kommer här – och drinken är amerikansk, inte rysk.

Moscow Mule skapades då John G Martin frågade sig hur han skulle sälja vodka till amerikaner i orons år 1941. Till hans glädje hade den ärrade bartendern Jack Morgan liknande bryderier. Morgan kämpade för fullt med försäljningen av den ginger beer han skapat.

Deras blod och svett övergick till glädjetårar efter ett par järn på Chatham Bar i New York. De beslutade att slå sina drycker ihop, krydda upp med limejuice och Angostura och röra om med is. Efter att de lagt en stororder på mässingsmuggar med en åsna på var saken klar: Moscow Mule var född.

Recept på Moscow mule

5 cl Explorer vodka 1 cl limejuice 3 stänk Angostura Bitter ginger beer att toppa med

1. Lägg is i glas eller mugg. 2. Häll på vodka, lime och bitter. 3. Toppa försiktigt med ginger beer. 4. Garnera med en limeklyfta och färsk mynta.

Vodkatips:

Explorer Vodka, 700ml

215,00 kr


Explorer Vodka har en ren, mjuk och rund smak med en viss sädeskaraktär och en svag sötma. Den rena smaken gör att Explorer är väl lämpad som bas i groggar och drinkar av alla dess slag.

Koskenkorva Vodka, 700ml

239,00 kr


Finskt, lokalodlat korn och rent vatten - det är ingredienserna i Koskenkorva vodka. Vodkan är mycket ren och neutral i både doft och smak vilket gör den till en utmärkt ingrediens i cocktails.

explorer flädergin på linneduk med drink och citron

Explorer


Explorer Vodka är ett av våra kanske mest väletablerade spritvarumärken, en klassiker som likt knäckebröd eller stekt strömming tillhör det ursvenska.

Läs mer »