Guiden för att matcha snaps till påskmat.

Till all påskmat finns det minst ett kryddat brännvin som passar till och kan lyfta smakerna i rätterna. Kryddmästare Jonas Odland ger rekommendationer på snaps till påskbordets vanligaste rätter.   

Snaps till påskmat

Är du en av dem som instinktivt tackar nej när det erbjuds snaps? I den här artikeln tipsar kryddmästare Jonas Odland om hur du kan tänka när det kommer till nubbe och vilken snaps som passar till vad på påskbordet.

– När det erbjuds kryddat brännvin är alltför ofta den spontana reaktionen att avstå då många anser att det är för alkoholstarkt. Problemet är inte brännvinet utan den spridda ovanan att hälla stora iskalla snapsar rakt ned i halsen, berättar Jonas.

– Inför påskens måltider vill jag istället tipsa alla, och även de som i vanliga fall inte brukar dricka kryddat brännvin, att smutta och verkligen smaka på snapsarna till maten. Avnjut hellre flera små med olika kryddningar istället för en stor. Utforska den smakupplevelse som uppstår och njut av hur smakerna i mat och dryck kan ta varandra till nya höjder. Ett bra tips är att skaffa en låda Svenska Nubbar. I den finns 10 snapsar med olika kryddningar, så det blir lätt att prova många olika kombinationer. Lådan har uppdaterats med två uppskattade nykomlingar; O.P. Anderson Björk och Kryddgårdens Flädersnaps, förklarar kryddmästare Jonas Odland.

Inlagd sill

Du hittar receptet på den vackra inlagda sillen med citron och pepparrot här ->

Inlagd sill

O.P. Anderson Original Aalborg Jubilæums Akvavit Gammal Norrlands Akvavit Läckö Slottsaquavit

Traditionell sillinläggning bygger på en ättikslag med 2/3 socker, vilket gör sillen otroligt söt och syrlig. Kummin är en av få kryddor som kan hantera det. O.P. Anderson har en klassisk akavavitkryddning bestående av kummin, anis och fänkål. Det betyder att egentligen alla typer av akvavit, såsom Gammal Norrlands, Läckö och O.P. Anderson, är att rekommendera till sillen på påskbordet. (Det var faktiskt i och med skapandet av O.P. Anderson 1891 som den klassiska akvavitkryddningen kom till.)

Till de lite rundare och gräddigare sillarna, t.ex. senapssill, passar det bäst med en mildare snaps som Läckö.

Gravad lax till snaps

Gravad lax

Östgöta Sädesbrännvin O.P. Anderson Dill Aquavit Aalborg Jubilæums Akvavit

Gravad lax gör sig bra tillsammans med en mildare snaps. Östgöta Sädesbrännvin har en ren smak med en liten sötma med inslag av honung, halm och russin som har förmågan att lyfta laxen till oanade höjder. O.P. Klar passar också utmärkt tack vare sin citrus- och dillkryddning.

Rökt lax (och annan rökt fisk)

Herrgårds Aquavit Lysholm Linie Östgöta Sädesbrännvin

Till rökt fisk passar rökig nubbe som Herrgårds Aquavit som lagrats på sherryfat och är smaksatt med whisky. Östgöta och Lysholm Linie har också tydliga fatlagringskaraktärer och är därför också utmärka val till rökt fisk.

Ägghalvor med olika toppings

Här hittar du receptet på de goda ägghalvorna med 3 olika fyllningar ->

Ägg med majonnäs och rom

Läckö Slottsaquavit O.P. Anderson Dill Aquavit Aalborg Jubilæums Akvavit

Ägg och majonnäs är riktiga snapsvänner smakmässigt och dillfrökryddningen i de här akvaviterna är en perfekt match till rommen och räkorna.

Lagrad ost

Lysholm Linie Gammal Norrlands Akvavit O.P. Anderson Björk O.P. Anderson Petronella O.P. Anderson Original

Ost kommer ju ofta i sällskap med vin men prova att låta ostarna träffa en akvavit. Kumminkryddningen är en utmärkt match i sig och finns det dessutom toner av fatlagring och torkad frukt blir det ännu bättre. Välj gärna den smakrika och sherrypräglade snapsen Gammal Norrlands Akvavit. O.P. Björk med sin fatkaraktär från björkknopparna, är utmärkt till all form av lagrad ost. Den lite alkoholsvagare O.P. Anderson Petronella, med sin fruktiga äppelkaraktär, är också jättegod till osten.

Vegetariskt till påsk

Receptet på den härliga regnbågssalladen med ugnsrostade primörer hittar du här ->

De gröna rätterna

Numera finns det ju många fantastiska recept på vegetarisk och vegansk påskmat. För att matcha snaps till dessa så bör man tänka på två saker: 

1. Hur smakstarka är de? 2. Vilka kryddor och smaker finns i rätten?

Är det en mild rätt så passar en mild snaps och tvärt om. Och om kryddan i snapsen finns i rätten eller skulle passa i rätten, så är det en bra kombination.

Exempel på mild snaps: Läckö Slottsaquavit O.P. Anderson Petronella

Exempel på smakstark snaps: O.P. Anderson Original Herrgårds Aquavit

Lamm till påsk

Lamm

O.P. Anderson Björk

Ett kryddat brännvin med lite fatliknande toner är en riktigt bra matchning till lammstek med örter och andra lammrätter.

Prinskorv och köttbullar

Östgöta Sädesbrännvin Herrgårds Aquavit Lysholm Linie

Östgöta Sädesbrännvin är smaksatt med honung och whisky samt lagrad på whiskyfat, vilket gör den till den perfekta smakförstärkaren av grillat, kallskuret och mörkt kött - allt salt och fett. Fatlagringskaraktären och sherrytonerna i Herrgårds och Linie gifter sig utmärkt med rätter med en lite karamelliserad stekyta.

Lemon Meringue Pie till snaps

Desserter med ägg och frukt 

O.P. Anderson Petronella

Till en påskig dessert full med ägg, som t.ex. Lemon Meringue Pie (citronmarängpaj), passar det fint med ett lite fruktigare och sötare brännvin, som O.P. Petronella.

Choklad och chokladdesserter

Östgöta Sädesbrännvin

Östgöta passar till alla former av chokladdesserter, och extra bra om det finns torkad frukt och nötter med i bilden.

Hallon Spritz med O.P. Anderson Petronella

Fördrinken

Bjud på en Hallon Spritz med O.P. Anderson Petronella innan påskmåltiden! En bubblande och läckert rosa drink med smak av ekologiska hallon.

Recept på Hallon Spritz hittar du här. »

Tre snapsfavoriter till påskmat:

Östgöta Sädesbrännvin

245,00 kr


Östgöta Sädesbrännvin har en stor doft med inslag av honung, halm och russin samt en ren smak med liten sötma, inslag av honung, halm och russin.

O.P. Anderson Björk

262,00 kr


O.P. Anderson Björk har en kryddig och frisk karaktär med toner av björksav och björkknopp, citronzest samt den klassiska O.P.-kryddningen kummin, anis och fänkål.

O.P. Anderson, 700ml

299,00 kr


O.P. Anderson har en fyllig och balanserad kryddighet med tydlig smak av kummin och inslag av anis och fänkål.

En klassiker - flera smaker i miniformat:

Svenska Nubbar, multipack 10x5cl

289,00 kr


I Svenska Nubbar hittar du ett urval av våra mest populära regionala klassiker med en stor bredd i smaktyp och kryddning.