Don Papa Sherry Cask – premiumrom från fyra sherrylagringar.

Don Papa Sherry Cask har efterlagrats 18 månader på hela fyra olika sherryfat och i Sverige släpps nu endast 2000 flaskor av den exklusiva rommen.

Don Papa Sherry Cask

Don Papa lanserar nu ännu en påkostad fatlagring. Tidigare lagringar på rye- och portvinsfat följs nu upp av en sherrylagring. Den har vilat på hela fyra olika sorters sherryfat. Något som gör Don Papa Sherry Cask till ett exklusivt och välkommet tillskott bland våra bästa romsorter.

Don Papa grundades 2011 av Stephen Carroll, med lång bakgrund inom den internationella dryckesindustrin. Carrolls vision var att skapa en filippinsk, smakrik premiumrom. Den skulle hålla klassisk stil med influenser av både det sjönära, tropiska klimatet och av den vulkaniska miljön.

Don Papa är av spansk romstil; kolonndestillerad rom baserad på melass med hög sötma och mogen fruktighet. Den spanska stilen är en av tre klassiska romkaraktärer. De andra är den brittiska kraftiga och mer oborstade melassrommen gjord i potstills, och den franska lätta, fruktiga, baserad på sockerrörsjuice.

Det lena, fruktiga kolonndestillatet hos Don Papa får en läcker vaniljton och robusta tanniner tack vare inledande lagring på bourbonfat. Avslutande lagring sker på andra typer av fat som ger kryddning av den dryck de innehållit, i detta fall en rad olika sherrysorter.

Den sherrylagrade utgåva som nu kommer i Sverige är begränsad till 2000 flaskor. Rommen har en exklusiv efterlagring med 18 månader på fyra olika typer av sherryfat. Torr Fino-sherry och Palo Cortado tillsammans med sötare Cream och PX ger en fin balans i den romblend som nu lanseras.

- Vi ville göra den här rommen till en snackis genom en ovanligt påkostad efterlagring. Att använda fyra olika fat ger oss möjlighet att kombinera fatens bästa egenskaper för att få jämn kvalitet och en exceptionellt smakrik rom, säger Don Papas grundare Stephen Carroll.

Doften hos Don Papa Sherry Cask har en härlig, fyllig ton av arrak, muscovadosocker, mogna bananer och kanderade nötter. Smaken är stram och eftersmaken har en vuxen ton av russin med fin balans och en torr eftersmak av kakao.

Don Papa Sherry Cask produceras på den filippinska ön Negros. Öns vulkaner ger en jordmån för sockerrören som bidrar till världens kanske sötaste, mest aromatiska melass. De hundraåriga sockerbruken ger restprodukten melass då sockerrören pressats på sin juice. Tack vare att pressarna är primitiva lämnar de kvar en hög restsötma och många smakämnen. Det ger en smakrik mäsk med mycket frukttoner och en osedvanligt fyllig romkaraktär.

Don Papa Sherry Cask är en utmärkt avec tack vare en översvallande mängd kraftiga, söta aromer. Tack vare sin strama balans och tydliga karaktär gör den sig också i en cocktail som El Presidente, och även i en klassisk rum punsch, tillsammans med lime och socker.

Don Papa Sherry Cask är den första av ett antal kommande påkostade efterlagringar från denna tillverkare. Don Papa Sherry Cask lanseras den 19 april i Systembolagets beställningssortiment.

Don Papa Sherry Cask

872,00 kr


Doften hos Don Papa Sherry Cask har en härlig, fyllig ton av arrak, muscovadosocker, mogna bananer och kanderade nötter. Smaken är stram och eftersmaken har en vuxen ton av russin med fin balans och en torr eftersmak av kakao.

Don Collins - cocktail med Don Papa Rom

Don Collins.


Klassiska gindrinken Tom Collins har här fått en rom-twist av smakrika Don Papa Rom från Filippinerna. Som en läskande lemonad perfekt att inleda festen med.

Läs mer »