Vinprovning online: Det nya Beaujolais (inkl. tilltugg).
Onlineprovning den 7 sept. av beaujolain Moulin à Vent Mortperay från Domaine Richard Rottiers med passande tilltugg och varmrätt.
Läs mer »Druvan gamay ger mjuka viner med låg tanninhalt och är som störst i Beaujolais. Efter flera hundra år av dåligt rykte har den äntligen börja få upprättelse.
Gamay är en spontan korsbefruktning i naturen mellan druvorna pinot och gouais blanc som skedde någon gång innan 1300-talet i Bourgogne.
Flera gånger under historien har druvan lidit av ett dåligt rykte. Första gången den nämns i skrift är faktiskt i ett påbud från 1395 där greve Philippe le Hardi i Dijon beordrar att alla stockar ska ryckas upp eftersom de ger mycket dålig kvalitet. Det dåliga renomméet har tyvärr följt med ända in i modern tid.
Men nu har det vänt och gamay har blivit en trendig druva med hjälp av unga och dynamiska vinmakare, främst i Beaujolais med även i andra områden och länder.
Gamay delar sina föräldrar med ett 20-tal olika druvsorter och en av dessa är en riktig kändis, nämligen världens mest populära gröna druva: Chardonnay. Om man börjar titta på halvsyskon blir det en diger skara där man på gouais blancs sida finner bland annat riesling och furmint.
Druvan trivs inte i för varma klimat och har en stor kärlek för jordar som är rika på granit. Det är därför inte konstigt att gamay blivit den berömda druvan i det franska vinområdet Beaujolais. Men den är tillåten i många andra franska vinområden, där de mer betydande odlingarna finns i Mâconnais (Bourgogne), Loiredalen och Savoie. Gamay har även funnit sin plats i bland annat Tyskland, England, Schweiz, Oregon i USA och Australien.
Gamay är en druva med tunna skal som ger mjuka viner med relativt låga halter av tanniner (som ger strävhet). Det finns en lättare och enklare stil som karaktäriseras av rik bärighet och aromer från jäsningen, som skumbanan, bubbelgum och karamell. Dessa viner har fått en kolsyrejäsning, alltså vinifiering av hela klasar i slutna behållare där man tillsätter kolsyra. Då sker en jäsning inne i själva druvan med hjälp av enzymer. Efter ett tag spricker druvorna och en mer normal alkoholjäsning tar vid. Vinstilen Beaujolais nouveau är ett exempel på detta.
Det används även en variant som kallas semi-kolsyrejäsning där man tillsätter hela klasar till en sluten tank, men utan tillsats av kolsyra. Det krossas en del druvor i botten av tanken där det påbörjas en normal alkoholjäsning, som i sin tur skapar kolsyra. Efter ett tag sker då även här en intracellulär jäsning i de hela druvorna längre upp i tanken.
Denna lättare stil av gamay har länge dominerat bilden. Men producenter i både Beaujolais Cru som Moulin à Vent och Morgon, samt andra områden och länder gör numera en stil som är fylligare. De har mer strävhet och en karaktär som påminner en hel del om pinot noir. Dessa viner kan gynnas och utvecklas med lagring.
169,00 kr
George Duboeuf Morgon är ett inbjudande och mycket fruktigt vin med doft som har inslag av röda bär, hallon och körsbär. Mjuk bärig smak med välbalanserad syra.
129,00 kr
Beaujolais-Villages är ungt och friskt i stilen men med tydliga toner av röda bär, hallon och jordgubbar. Tillsammans med sin höga, läskande syra bjuder smaken på mycket frukt och en välbalanserad lätthet.
129,00 kr
141,00 kr
Ett Beaujolaisvin som passar utmärkt till lättare rätter med kyckling och kalv eller smakrika vegetariska rätter. Smaken är nyanserad och bärig med tydligt inslag av blåbär, skogshallon och söta kryddor. Vinet har en livlig energi med mineraldriven eftersmak.
199,00 kr
Domaine Richard Rottiers Beaujolais Village La Sambinerie har en fin doft med inslag av färska körsbär, skogshallon, björnbär, banan, inlagda körsbär och viol. Vinet har en viss strävhet, bra fruktighet samt fräsch syra med toner av körsbär, lite mörka frukter, kryddor och färska örter.
149,00 kr
179,00 kr
Ett fruktigt och nyanserat vin av druvan gamay, som bjuder på toner av skogshallon, körsbär, färska örter, mineralitet och ett stråk av viol.
249,00 kr
Domaine Richard Rottiers Moulin à Vent Mortperay har en inbjudande doft och medelfyllig smak med fin fruktighet och syra som lever i harmoni med mogna tanniner samt toner av mörka frukter, körsbär, kryddor samt en spets av lakritskola.
140,00 kr
Ett friskt och bärigt Beaujolaisvin med inslag av körsbär, blåbär, skogshallon, färska örter och lakrits. Passar lika bra till chark och ost som till husman eller en smakrik pad thai.
Onlineprovning den 7 sept. av beaujolain Moulin à Vent Mortperay från Domaine Richard Rottiers med passande tilltugg och varmrätt.
Läs mer »Tillhör du den kontroversiella skaran som vill dricka ditt rödvin kallt? Helt rätt! Inte minst under de heta sommarmånaderna lockar ett riktigt kallt glas vin mer än ett "lätt källarsvalt". Här tipsar vi om några röda viner som passar att servera kalla.
Läs mer »Den 21 november är det Beaujolais Noveau och det firas med en härlig vinmiddag på hotell At Six i Stockholm.
Läs mer »Beaujolais är ett vinområde i Frankrike som gör lättdruckna viner av druvan gamay. Med hjälp av unga och ambitiösa vinmakare har området de senaste åren blivit riktigt trendigt.
Läs mer »