Gamay – trendig druva tack vare ambitiösa vinmakare.

Druvan gamay ger mjuka viner med låg tanninhalt och är som störst i Beaujolais. Efter flera hundra år av dåligt rykte har den äntligen börja få upprättelse.

Druvan gamay.

Gamay är en spontan korsbefruktning i naturen mellan druvorna pinot och gouais blanc som skedde någon gång innan 1300-talet i Bourgogne.

Flera gånger under historien har druvan lidit av ett dåligt rykte. Första gången den nämns i skrift är faktiskt i ett påbud från 1395 där greve Philippe le Hardi i Dijon beordrar att alla stockar ska ryckas upp eftersom de ger mycket dålig kvalitet. Det dåliga renomméet har tyvärr följt med ända in i modern tid.

Men nu har det vänt och gamay har blivit en trendig druva med hjälp av unga och dynamiska vinmakare, främst i Beaujolais med även i andra områden och länder.

Syskon till världens mest populära druva

Gamay delar sina föräldrar med ett 20-tal olika druvsorter och en av dessa är en riktig kändis, nämligen världens mest populära gröna druva: Chardonnay. Om man börjar titta på halvsyskon blir det en diger skara där man på gouais blancs sida finner bland annat riesling och furmint.

Druvan trivs inte i för varma klimat och har en stor kärlek för jordar som är rika på granit. Det är därför inte konstigt att gamay blivit den berömda druvan i det franska vinområdet Beaujolais. Men den är tillåten i många andra franska vinområden, där de mer betydande odlingarna finns i Mâconnais (Bourgogne), Loiredalen och Savoie. Gamay har även funnit sin plats i bland annat Tyskland, England, Schweiz, Oregon i USA och Australien.

Lätta viner med smak av bubbelgum...

Gamay är en druva med tunna skal som ger mjuka viner med relativt låga halter av tanniner (som ger strävhet). Det finns en lättare och enklare stil som karaktäriseras av rik bärighet och aromer från jäsningen, som skumbanan, bubbelgum och karamell. Dessa viner har fått en kolsyrejäsning, alltså vinifiering av hela klasar i slutna behållare där man tillsätter kolsyra. Då sker en jäsning inne i själva druvan med hjälp av enzymer. Efter ett tag spricker druvorna och en mer normal alkoholjäsning tar vid. Vinstilen Beaujolais nouveau är ett exempel på detta.

Det används även en variant som kallas semi-kolsyrejäsning där man tillsätter hela klasar till en sluten tank, men utan tillsats av kolsyra. Det krossas en del druvor i botten av tanken där det påbörjas en normal alkoholjäsning, som i sin tur skapar kolsyra. Efter ett tag sker då även här en intracellulär jäsning i de hela druvorna längre upp i tanken.

...eller kraftigare stil som påminner om pinot noir

Denna lättare stil av gamay har länge dominerat bilden. Men producenter i både Beaujolais Cru som Moulin à Vent och Morgon, samt andra områden och länder gör numera en stil som är fylligare. De har mer strävhet och en karaktär som påminner en hel del om pinot noir. Dessa viner kan gynnas och utvecklas med lagring.

Goda viner av gamay:

Georges Duboeuf Morgon

169,00 kr


George Duboeuf Morgon är ett inbjudande och mycket fruktigt vin med doft som har inslag av röda bär, hallon och körsbär. Mjuk bärig smak med välbalanserad syra.

Georges Duboeuf Beaujolais-Villages

129,00 kr


Beaujolais-Villages är ungt och friskt i stilen men med tydliga toner av röda bär, hallon och jordgubbar. Tillsammans med sin höga, läskande syra bjuder smaken på mycket frukt och en välbalanserad lätthet.

Beaujolais Villages Marc Dudet

129,00 kr

141,00 kr


Ett Beaujolaisvin som passar utmärkt till lättare rätter med kyckling och kalv eller smakrika vegetariska rätter. Smaken är nyanserad och bärig med tydligt inslag av blåbär, skogshallon och söta kryddor. Vinet har en livlig energi med mineraldriven eftersmak.

Domaine Richard Rottiers Beaujolais Village La Sambinerie

199,00 kr


Domaine Richard Rottiers Beaujolais Village La Sambinerie har en fin doft med inslag av färska körsbär, skogshallon, björnbär, banan, inlagda körsbär och viol. Vinet har en viss strävhet, bra fruktighet samt fräsch syra med toner av körsbär, lite mörka frukter, kryddor och färska örter.

Saint-Amour Empreinte d'Amour

159,00 kr

179,00 kr


Ett fruktigt och nyanserat vin av druvan gamay, som bjuder på toner av skogshallon, körsbär, färska örter, mineralitet och ett stråk av viol.

Domaine Richard Rottiers Moulin à Vent Mortperay

249,00 kr


Domaine Richard Rottiers Moulin à Vent Mortperay har en inbjudande doft och medelfyllig smak med fin fruktighet och syra som lever i harmoni med mogna tanniner samt toner av mörka frukter, körsbär, kryddor samt en spets av lakritskola.

La Dame Bleue Beaujolais Villages

140,00 kr


Ett friskt och bärigt Beaujolaisvin med inslag av körsbär, blåbär, skogshallon, färska örter och lakrits. Passar lika bra till chark och ost som till husman eller en smakrik pad thai.

10.10.2023