Merlot - världens näst mest odlade druva.

Merlot är världens näst mest odlade druva och vanlig i de högklassiga Bordeauxvinerna men trots det hamnar druvan lite i skymundan. Lär dig mer om merlot.

merlotdruvor i trälådor

Merlot är världens näst mest odlade druva efter syskonet cabernet sauvignon. Druvan är vanlig i de högklassiga Bordeauxvinerna och odlas över hela världen men trots detta hamnar den ofta i skymundan.  Här berättar vi om merlots karaktäristiska drag och hur merlot hade en kris efter en filmpremiär i början av 2000-talet.

Att merlot är en populär druva är det ingen tvekan om. Det är världens näst mest odlade druvsort med 266 000 hektar. Men vi tycker ändå att den kommer lite i skymundan jämfört med cabernet sauvignon, som är den mest odlade druvsorten. Kanske för att den mestadels används i blandningar och därför inte lika ofta får pryda etiketten som sitt halvsyskon cabernet sauvignon. Både merlot och cabernet sauvignon har cabernet franc som gemensam pappa.

Men merlot spelar huvudrollen i många av vinvärldens absolut främsta kompositioner. Speciellt på den högra stranden i Bordeaux, St Emilion, Pomerol och Fronsac med närliggande appellationer. Druvan är även en viktig komponent i de mer cabernet sauvignon dominerande vinerna på vänstra stranden. Det finns också mycket högklassiga viner på merlot från andra länder som Sydafrika, Nya Zeeland, Australien och stora delar av Sydamerika. 

Attraktiv för cabernetblandningar

Merlot är en spontan korsbefruktning mellan cabernet franc och magdeleine noir des charentes och merlot har troligtvis sitt ursprung i sydvästra Frankrike. Merlot har vunnit mycket mark då den mognar tidigt och ger stora skördar. Vinerna har ofta en rik och fruktig doft med inslag av björnbär, blåbär, russin och mörka solmogna plommon. Du kan också hitta nyanser av jord, tryffel och söt lakrits. Ibland finns även toner av gräs och örter, men det har blivit mer och mer ovanligt. 

Smaken är medelfyllig till fyllig och är oftast rikt fruktig med viss sötaktig ton av russin, torkade plommon, björnbär och söt lakrits. Strävheten är betydligt mildare än Cabernet Sauvignon och syran varierar från mild till medelhög. Vinets egenskaper gör att den i blandningar kompletterar cabernetdruvorna på bästa sätt.

Filmen Sideways kostade odlare stora summor

Den amerikanska filmen Sideways hade premiär 2004. I filmen talar den vinentusiastiske huvudkaraktären mycket gott om pinot noir samtidigt som han föraktar merlot. Efter filmen hade premiär sjönk försäljningen av merlot världen över, men framförallt i USA. Den här sjunkande trenden av merlot bidrog till att amerikanska merlot-odlare fick lida ordentligt. 

En studie av Vineyard Financial Associates kom fram till att filmen kostat amerikanska merlot-odlare 400 miljoner dollar under de 10 åren efter att filmen haft premiär. Samtidigt ökade försäljningen av pinot noir-viner med omkring 16% i USA.

Merlot till smakrik och kraftig mat

De fylliga merlotvinerna används med fördel till smakrika och kraftiga kötträtter, gärna vilt och vildfågel. Dessa rätter får gärna innehålla någon sötma från frukter, bär eller annat. Merlotviner är också utmärkta till feta fåglar som gås och anka. De lite lättare, mjuka och fruktiga vinerna är även bra kompanjoner till lite hetare kötträtter. På ostsidan väljer vi främst lagrade hårdostar samt de flesta mogna vitmögelostar såsom brie och camembert.

Välgjorda merlot-viner:

Château de Rochemorin Rouge

269,00 kr


Mogen och komplex doft i klassisk bordeauxstil med inslag av svarta vinbär, körsbär, röda bär, örter, ceder, fat, vitpeppar, tobak och kryddor. Smakrik och fyllig med elegant tanninstruktur, välintegrerade fat och en lång harmonisk eftersmak.

La Revedere Merlot

89,00 kr


Ett merlot från Rumäninen som har en fruktig doft med inslag av plommon, sötlakrits och örter. Fruktig smak med liten sötma, inslag av plommon, mörka bär, örter och vanilj. Det här vinet passar perfekt till lite lättare kötträtter och ostbrickan.

Bla Bla Merlot

149,00 kr


Fruktig doft med aromer av röda bär framförallt körsbär och hallon men även svarta vinbär och jordgubbar samt blommiga inslag. Smaken är medelfyllig, elegant och komplex med härlig körsbärsfrukt, frisk syra och snygg tanninstruktur. Angenäm och elegant. Drickes med fördel ungt.

Savanha Reserve Selection Merlot

99,00 kr


Vinet har en härligt fruktig smak med toner av plommon, rosmarin, fat, svarta vinbär, hallon och kaffe. Passar utmärkt till mustiga grytor eller vegetariska rätter.

Persevero Château La Grâce Fonrazade Saint-Émilion Grand Cru Classé

329,00 kr

351,00 kr


Persevero Château La Grâce Fonrazade har en inbjudande doft med inslag mörka plommon, björnbär, rostade fat, kaffe och kakao samt en fläkt av lakrits. Vinet har mjuka och mogna tanniner, är fylligt med toner av mörka plommon, björnbär, rostad ek, kaffe, kakao, samt ett stråk av lakrits och cederträ.