6 dryckestrender 2022 - det har svenskarna skålat i under året.

Årsglögg, vodka och vin i nya färger - 2022 har bjudit på både nytt och klassiskt. Åtminstone om man kollar på vad svenskarna har googlat på relaterat till dryck. Här har vi plockat ut några av trenderna från året.

Tre trender från 2022: Robert Weil, Blossa och Koskenkorva.

Oavsett om vi letar efter nya viner, drinkrecept eller bra barer är det ofta Google vi vänder oss till för råd och information. Och varje liten sökning sparas hos sökjätten, där man i slutet av varje år kan se de vanligaste sökfrågorna från året som gått.

Men man kan också se vad som ökat i popularitet jämfört med tidigare år. 2022 har vi varit intresserade av både nytt och klassiskt i dryckesväg och både vin och sprit finns representerat. Här nedan har vi plockat några trender ur topp 25 av vad vi sökt mer på i år jämfört med tidigare, där vi berättar lite mer och tipsar och produkter.

Så drack svenskarna 2022:

1. Blossas årgångsglögg 2022

"Blossa glögg 2022", "Blossa 2022", "Årets glögg 2022" och "Glögg 2022" innehar plats 1, 3, 4 och 5 av de mest ökande sökfraserna 2022. Vi kan bara tolka det som att intresset för årets Blossa-smak är enormt (som varje år).

I år är årgångsglöggen inspirerad av jazzstaden New Orleans och innehar smaker som jordgubbe, passionsfrukt, lime och chili. Årets design har många detaljer som flirtar med New Orleans, såsom färgerna lila och guld som är de officiella färgerna för stadens stora karneval Mardi Gras. Glöggen sålde slut snabbare än på många år! Läs mer om Blossa 2022 New Orleans här nedan.

2. Orangevin

På en 12:e plats over trendande sökningar hittar vi orangevin - ett vin som tillverkas på gröna druvor där skalen fått vara med under jäsningen vilket skapar den orange färgen. Många orangeviner görs med en urgammal teknik där vinmakaren ingriper så lite som möjligt samtidigt som både alkoholjäsningen, den malolaktiska jäsningen och lagringen ofta genomförs i stora lerkärl. Dessa kärl grävs vanligtvis ner för att skapa en naturlig temperaturreglering.

Domaine Jones Orange Macabeu

229,00 kr


Ett härligt vin och en ypperlig introduktion in i de orangea vinerna värld. Smaken är rik och torr med vaxig textur, viss strävhet och en lång fin eftersmak där man finner torkad apelsin och äpple, havtorn, aprikos och blommor.

Xavier Vignon Vin Orange

159,00 kr


Xavier Vignon Vin Orange har en nyanserad och spännande doft med inslag av torkade aprikoser, kryddor, nötmazarin samt en fläkt av hjortron och torkade blommor. Smaken är torr och frisk, med sedvanlig strävhet och fina toner av, nötter, torkade aprikoser, kryddor och apelsinzest.

3. Koskenkorva Rhubarb

Somrigt och ljuvligt! På en 13:e plats dyker Koskenkorva Rhubarb upp, en likör med sommarens bästa smak: rabarber. Här finns även en underton av friskt granatäpple. Passar utmärkt som den är i ett glas med is, eller som ingrediens i en cocktail - exempelvis denna Rhubarb Schmubarb, eller kanske en Rabarbermojito?

Koskenkorva Rhubarb

172,00 kr


Koskenkorva Rhubarb är en välbalanserad och frisk likör gjord på färska rabarber och granatäpple.

4. Robert Weil

På plats 18 kan vi se en ökande trend för Robert Weil - för oss en fantastisk vinmakare i tyska Rheingau, men det finns även en känd finansman vid samma namn. Vi väljer dock att tolka det som att vinmakaren äntligen börjar få den uppmärksamhet han förtjänar!

Flaggskeppet är deras rieslingviner, där de räknas som en av de främsta i världen. 2022 finns Weingut Robert Weil exempelvis med på den prestigefulla listan Top 100 Wineries 2022. Vi finner här endast fyra tyska producenter - och Robert Weil är den enda från Rheingau.

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken

209,00 kr


Om du önskar ett vin i lite högre prisklass rekommenderar vi Robert Weil Rheingau Riesling Trocken som har en attraktiv rieslingdoft med inslag av gröna äpplen, päron, lime, vita blommor och mineral. Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd samt fina toner av päron, lime, persika vita blommor och mineral.

Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett

269,00 kr


Ett mycket välgjort vin från en av Rheingaus högst klassade producenter. Ett vin vars sötma balanseras på bästa sätt genom en frisk och knivskarp syra.

5. Limoncello drink

Den traditionella italienska citronlikören, limoncello, har letat sig in i svenskarnas hjärtan. Men nu vill vi ta det steget längre och blanda en god drink med den! Kan du inte hitta äkta, italiensk limoncello vill vi tipsa om Koskenkorva Lemon, en frisk citronlikör men naturlig citronsmak. Den passar att dricka som den är med lite is, eller att blanda goda drinkar med.

Du kan till exempel blanda drinken Pink Lemon, med lite Angostura bitter och sodavatten, eller varför inte en Village Horse's Neck, med smak av ingefära också.

Koskenkorva Lemon

169,00 kr


Koskenkorva Lemon har en krispig och naturlig smak av färskpressad citronjuice med tydlig doft av citronskal. Likören har en balanserad syra och lång eftersmak.

6. Koskenkorva

Ja, på plats 23 på listan hittar vi inte mindre än varumärket Koskenkorva självt. Koskenkorvas historia började redan på 1930-talet i finska Österbotten och byn med samma namn. Det blev den mest populära spriten i Finland 1960 och än idag är Koskenkorva Finlands bäst säljande spritvarumärke - men även ett av de mest populära i Sverige.

Man jobbar hårt för att producera en produkt utan klimatpåverkan, bland annat genom regenerativt jordbruk. Förutom den klassiska vodkan produceras även likörer, färdigblandade drinkar och tonic.

Koskenkorva Vodka, 700ml

239,00 kr


Finskt, lokalodlat korn och rent vatten - det är ingredienserna i Koskenkorva vodka. Vodkan är mycket ren och neutral i både doft och smak vilket gör den till en utmärkt ingrediens i cocktails.

Gott nytt år alla läsare!

16.12.2022