Aveleda och Robert Mondavi - två av världens bästa vingårdsbesök.

Varje år utses de bästa vingårdarna ur ett vinturistiskt perspektiv av World´s Best Vineyards och på årets lista finns två av våra producenter, Robert Mondavi och Aveleda.

Vinrankor hos Robert Mondavi

Varje år kommer listan World´s Best Vineyards ut där de bästa vingårdsbesöken i världen utses. Till vår stora glädje finner vi två av våra producenter på listan. På 19:e plats hittar vi Quinta da Aveleda som ligger i Vinho Verde i Portugal och på plats 40 finner vi Robert Mondavi Winery i Napa Valley, Kalifornien.

Varje år utser World´s Best Vineyards en lista över de 50 bästa vingårdarna ur ett vinturistiskt perspektiv. Med andra ord vilka vinegendomar som är de bästa besöksmålen. Listan berör fem kontineter och täcker hela 18 länder. När de bästa vingårdarna utses tar juryn hänsyn till flera faktorer som bidrar till ett härligt och positivt besök.

Det kan vara kvaliteten på provningar, rundturer, mottagandet, servicen, men även prisvärdheten, tillgängligheten, gastronomiska möjligheter och naturligtvis även producentens viner och kvalitetsambitioner. Detaljer såsom arkitektur och intressanta historiska detaljer kan också påverka besöket.

Stor jury röstar fram de 50 bästa vingårdbesöken

Att rösta fram de mest intressanta vingårdarna är en omfattande process som genomförs av 500 olika experter inom vin- och turistnäringen. Hela världen delas upp i geografiska områden där en ordförande utser 36 jurymedlemmar som är specialister inom vin- eller turistnäringen. Dessa domare får lägga sin röst på de 7 bästa vingårdsbesöken, där 4 stycken måste ligga utanför deras egen region.

Dukat bord utomhus hos Aveleda

Quinta da Aveleda -  ett spektakulärt vingårdsbesök

Ett besök hos vinegendomen Aveleda är verkligen en upplevelse. Runt det vackra boningshuset finns en åtta hektar stor historisk trädgård med 114 olika sorters blommor och flera sekelgamla träd. I mitten av trädgårdens sjö finner du ett vackert tehus och på egendomen finns ett rikt djurliv med bland annat påfåglar, svanar, kycklingar, gäss och getter. För att göra getterna extra glada har de byggt ett tre våningar högt torn av sten.

Du kan även luncha på deras härliga terass och prova Aveledas välgjorda viner tillsammans med deras egentillverkade ostar. 

Aveleda har nominerats till årets vinhus i Europa

Aveleda är ett familjeföretag som grundades 1870 och som idag drivs av den 5:e generationen Guedes. De har sin bas i området Vinho Verde men har under åren utvecklat sin verksamhet, och är idag även aktiva i regionerna Douro, Algarve och Barraida. 

Aveleda har verkligen ett sinne för detaljer och för dem är det viktigt att bedriva odling och vintillverkning på ett hållbart sätt, och de vill även bevara den biologiska mångfalden. Aveledas arbete har lönat sig och de är certifierade enligt ISO 14001, 14040 och 50001.

Företagets kvalitets ambitioner har verkligen belönat sig och man blev nyligen nominerad till ”Årets vinhus i Europa” av den internationella vintidningen Wine Enthusiast i deras ”2021 Wine Star Award”. Vilket vinhus av de fyra nominerade som vinner avslöjas den 11 november, men oavsett en imponerade bedrift av Aveleda.

Robert Mondavi byggnad

Robert Mondavi Winery - ett landmärke i Napa Valley

Robert Mondavi grundade sitt vineri i Napa Valley redan 1966 och har sedan dess betytt oerhört mycket för den kaliforniska vinindustrin. Robert var den första som byggde ett större vineri i Napa Valley och hans ambition var att göra viner som kunde mäta sig med världens främsta.

Under de första åren byggdes ett mottagningscenter på egendomen där besökarna fick prova viner och dessutom få en inblick i tillverkningen. Det var något nytt för Napa Valley och blev fröet till den nu så viktiga vinturismen i Kalifornien. Roberts fru Magrit var också djupt involverad i verksamheten. Hon började arrangera konstutställningar, matlagningsklasser med franska stjärnkockar, välgörenhetstillställningar och konserter på egendomen vilket blev en stor succé.

Egendomen ligger i den historiska vingården To Kalon i den västra delen av Oakville. Byggnaden ritades av Cliff May och andas en stil av en spansk missionsstation med sitt stora valv och klockstapeln. Det har utan tvekan blivit ett av de mest kända landmärkena i Napa Valley. Egendomen har ett gediget kvalitetsrykte och är speciellt kända för sina högklassiga viner från Cabernet Sauvignon och Sauvignon Blanc. Genevieve Janssen är chefsvinmakare sedan 1989 och 2011 utsågs han till ”Winemaker of the Year” av tidningen Wine Enthusiast.

Fyra goda viner från Aveleda och Robert Mondavi

Casal Garcia Vinho Verde

77,00 kr


Casal Garcia Vinho Verde har en fräsch och fruktig doft med inslag av honungsmelon, äpplen. päron och citrus. Smaken är fruktig och pärlande med trevliga toner av melon, gröna äpplen, päron och citrus. Ett utmärkt sällskapsvin men passar även till lättare anrättningar som sallader eller skaldjur.

Aveleda Alvarinho

119,00 kr


Aveleda Alvarinho har en frisk och fruktig doft med fina inslag av lime, citron, passionsfrukt och en fläkt av vita blommor. Smaken är frisk, torr och fruktig med toner av citron, mandarin, mineral och en sträng av citrusskal och blommor. Vinet passar till lätta och medelkraftiga fisk och skaldjursrätter där det gärna får finnas syrlighet i tillagningen eller i tillbehör.

Robert Mondavi Winery Napa Valley Cabernet Sauvignon

589,00 kr


Robert Mondavi Napa Valley Cabernet Sauvignon har en intensiv doft med inslag av svarta vinbär, björnbär, rostade fat, ceder och en fläkt av torkade örter. Smaken är rik och fruktig med mogna och behagliga tanniner. Eftersmaken är lång och välbalanserad och passar till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter men även utvalda ostar.

Robert Mondavi Winery Napa Valley Fumé Blanc

329,00 kr


Robert Mondavi Winery Napa Valley Fumé Blanc har en fruktig doft med inslag av citrus ananas, tropisk frukt, krusbär samt väl integrerade rostade fat. Vinte har en torr smak med stram syra och elegans. Vinet har ett långt och elegant avslut och passa till smakrika fiskrätter, tillagade grönsaker men även fågel.