Robert Mondavi Winery – utsedd till Nordamerikas bästa vingårdsbesök.

World's Best Vineyards 2022 har utsett Robert Mondavi Winery i Napa Valley till Nordamerikas bästa vingårdbesök och det 7:e bästa i ett globalt perspektiv.

Rund fontän framför pampig entré

Vi är inte ett dugg förvånade då Robert Mondavi var en pionjär då han på 1960-talet öppnade upp sin vackra vinegendom i Napa Valley för besökare. Han har haft mycket stor betydelse för hur vinturismen har utvecklat sig, både i ett kaliforniskt och globalt perspektiv. Idag är vinturismen en mycket viktig del för vinindustrin.

World's Best Vineyards utser de bästa varje år

World's Best Vineyards lanserar varje år en lista över de 50 bästa vingårdarna ur ett vinturistiskt perspektiv. Men andra ord vilka vinegendomar som är de bästa besöksmålen. Listan berör fem kontinenter och täcker 18 olika länder. När man utser de bästa vingårdarna tar man hänsyn till alla faktorer som kan påverka ett vingårdsbesök positivt. Det kan vara kvaliteten på provningar, rundturer, mottagandet, servicen, men även prisvärdheten, tillgängligheten, gastronomiska möjligheter, och naturligtvis även producentens viner och kvalitetsambitioner.

Men också det lilla extra som kan påverka den totala upplevelsen, såsom arkitektur och intressanta historiska detaljer.

Stor jury röstar fram 50 bästa vingårdbesöken

Processen att rösta fram de mest intressanta vingårdarna är en omfattande process som genomförs av 500 olika experter inom vin- och turistnäringen.

Hela världen delas upp i geografiska områden där en ordförande utser 36 jurymedlemmar som är specialister inom vin- eller turistnäringen. Dessa domare får lägga sin röst på de sju bästa vingårdsbesöken, där fyra stycken måste ligga utanför deras egen region.

Robert Mondavi Winery 7:a på listan 2022

I World's Best Vineyards 2019 placerade sig Robert Mondavi Winery på en hedrande 12 plats, men genom kontinuerliga förbättringar tog man ett ordentligt steg upp till en 5:e plats på 2020 års lista. År 2022 hade man backat något, till 7:e plats.

Som höjdpunkter tar man bland annat upp den historiska vingården To Kalon samt de årliga sommarkonserterna som introducerades av Margrit Mondavi (fru till Robert Mondavi) som haft en viktig och betydelsefull roll när egendomen utvecklade sin besöksverksamhet.

Egendomen ett landmärke i Napa Valley

År 1966 grundade Robert Mondavi vineriet i Napa Valley som bär hans namn. Robert har betytt oerhört mycket för den kaliforniska vinindustrin och dess utveckling. Han var den första som byggde ett större vineri i Napa Valley och hans ambition var att göra viner som kunde mäta sig med världens främsta.

Egendomen ligger i den historiska vingården To Kalon i den västra delen av Oakville. Byggnaden ritades av Cliff May och andas en stil av en spansk missionsstation med sitt stora valv och klockstapeln. Det har utan tvekan blivit ett av de mest kända landmärkena i Napa Valley. Egendomen har ett gediget kvalitetsrykte och är speciellt kända för sina högklassiga viner av cabernet sauvignon och sauvignon blanc.

Chefsvinmakaren på egendomen sedan 1989 är Genevieve Janssen som 2011 utsågs till ”Winemaker of the Year” av tidningen Wine Enthusiast.

En pionjär och innovatör

Robert Mondavi håller upp en vinglas mot solen

Redan de första åren byggde man ett mottagningscenter på egendomen där besökarna fick prova vinerna och få inblick i tillverkningen. Det var något nytt för Napa Valley och blev fröet till den så nu viktiga vinturismen i Kalifornien.

Roberts fru Margrit som var djupt involverad i verksamheten började även arrangera konstutställningar, matlagningsklasser med franska stjärnkockar, välgörenhetstillställningar och konserter.

Robert Mondavi avled 2008 vid en ålder av 94 år. Ett långt liv fyllt av vin och framgång. Han var en person med visioner och såg mycket av det som hände i Napa Valley som en kollektiv succé. Han var mycket hjälpsam. När det var skörd frågade han grannarna om de behövde hjälp med fordon eller annan utrustning. Han menade att det som var bra för andra var bra för honom.

Utan honom hade inte den amerikanska vinkartan sett ut som den gör idag, och det är ingen överdrift att påstå att han haft stor betydelse även i ett globalt perspektiv.

Betydelsefull producent som tar hållbarhet på allvar

Robert Mondavi Winery är definitivt i framkant vad det gäller miljöarbete och hållbar odling.

Man grundade 1995 tillsammans med Napa County Resource Conservation the Napa Sustainable Winegrowing Group (NSWG), som arbetar med forskning, föreläsningar och vägledande verksamhet. Robert Mondavi Winery var det första vinföretaget som 1998 fick utmärkelsen "Innovator Award" från California's Environmental Protection Agency.

Företaget har i dagsläget följande miljö- och hållbarhetscertifieringar:

  • Certified California Sustainable Winegrowing

  • Napa Green Certified Winery

  • Napa Green Certified Land

Fantastiska viner från Napa Valley:

Robert Mondavi Napa Valley Chardonnay

379,00 kr


Robert Mondavi Napa Valley Chardonnay har en nyanserad och inbjudande doft med inslag av tropiska frukter samt en fläkt av nashipäron och smör. Smaken är rik och intensiv med fina nyanser av tropiska frukter, persika, fat, rostade nötter, popcorn och ett stråk av grapefrukt och lemoncurd.

Robert Mondavi Winery Napa Valley Fumé Blanc

329,00 kr


Ett mycket trevligt vitt vin som bjuder på fruktig doft med inslag av citrus ananas, tropisk frukt, krusbär samt väl integrerade rostade fat  Torr smak med stram syra och fin elegans. Karaktäristik av mogen frukt, mineral och fat. Långt elegant avslut.

Robert Mondavi Winery Napa Valley Cabernet Sauvignon

589,00 kr


Ett fantastiskt vin med intensiv doft med inslag av svarta vinbär, björnbär, rostade fat, ceder och en fläkt av torkade örter. Smaken är rik och fruktig med mogna och behagliga tanniner. Fin komplexitet med inslag av mörka bär, fat, torkade örter och choklad. Lång och välbalanserad eftersmak.

Robert Mondavi Winery Cabernet Sauvignon Reserve 2018

1659,00 kr


Ett exklusivt vin med mycket stor, komplex och nyanserad doft. Här finns inslag av svarta vinbär, björnbär, torkade örter, ceder, vanilj och en fläkt av tobak. Smaken är mycket intensiv och kraftfull men med behagliga och mogna tanniner. Vinet är packat av mörka frukter, torkade örter, tobak, kryddnejlika, fat och rostade mandlar: Nyansrikedomen och smaklängden gör en mer än entusiastisk.