Uppskattad revansch för årets segrare i Nederburg Wine Challenge.

Tävlingen där vinintresserade svenskar sätter sina kunskaper om sydafrikanska viner på prov. I år tävlade 15 lag med både sommelierer och Munskänkar såväl som vinintresserade privatpersoner. Vinsten, en resa till Sydafrika gick till förra årets fjärdeplat

Vinnarna av Nederburg Wine Challenge 2019

I år kammade Jan Carlsson och André Stoltz från Göteborg hem förstaplatsen i 2019-års Nederburg Wine Challenge. De kan nu se fram emot en resa till Nederburgs skördefestival i Sydafrika i februari 2020. Tävlingen avgjordes i mitten av november på Restaurang Hasselbacken på Djurgården i Stockholm. Bakom den populära tävlingen står Altia och den sydafrikanska vinproducenten Nederburg.

Segerns sötma för förra årets fjärdepristagare

Fjolårets tävling i sydafrikansk vinkunskap gjorde succé och många önskade att det var starten på en mångårig tradition. Och så verkar det bli. Även årets uppföljare fick positiva reaktioner och detta är av allt att döma en tävling som har kommit för att stanna.

I år bestod startfältet av femton lag om två personer med både sommelierer och Munskänkar såväl som vinintresserade privatpersoner. Flera tävlande återkom för att få revansch, och förra årets besvikna fjärdeplatsare, Jan Carlsson och André Stoltz, lyckades i år ta hem den åtråvärda segern. Priset är en resa till Sydafrika och skördefestivalen på Nederburgs anrika vingård i Paarl i Western Cape-provinsen. Här kan du läsa om förra årets vinnares resupplevelse från skördefesten >

– Det var en otroligt skön känsla. Vi var ju lite besvikna över fjärdeplatsen förra året och André var lite småsur efteråt, säger Jan Carlsson och skrattar.

André Stoltz är uppvuxen i Sydafrika och träffade Jan Carlsson på Alla hjärtans dag i Kapstaden för 16 år sedan. I dag är de gifta och bor tillsammans i Göteborg. André Stoltz har jobbat inom hotell- och restaurangnäringen i hela sitt liv och Jan Carlsson är distriktsläkare. Det är framför allt den sistnämnde som har vin som ett av sina stora intressen.

– Jag har gått sommelierutbildning steg ett och två samt WSET Level 3-kurs på Vinkällan och har intresserat mig för sydafrikanska viner sedan femton år tillbaka. Jag läser i princip allt som finns om dessa – alla artiklar som dyker upp i samtliga magasin – och försöker att hålla mig på en hög nivå, förklarar Jan Carlsson.

Caroline Tull och Pierre Norrby återskapar en blend i Nederburg Wine Challenge

Både praktiska och teoretiska moment

Nederburg Wine Challenge är en tävling där deltagarna utmanas i både praktiska och teoretiska kunskaper om sydafrikanska viner samt kännedom om landet. Tävlingen är öppen för alla vinintresserade, både yrkesfolk och kunniga amatörer.

– Det ansågs generellt att frågorna var svårare i år, vilket var medvetet från vår sida, säger Mats Claësson, folk o folks dryckesexpert samt Wine Program Manager på Altia tillika dagens konferencier och projektledare för eventet.

Han förklarar att ett av de mer populära momenten i tävlingen är när deltagarna får återskapa en Cabernet sauvignon från vingårdar i Simonberg i Western Cape-provinsen blandad av Nederburgs Head Wine Maker, Neil Groenewald, som också var på plats. Blandningen innehöll samma vin som hade legat på tre olika fat; rumänsk, amerikansk respektive fransk ek.

Uppgiften var dels att tala om vilket vin som kom från respektive ek. Dels skulle de tävlande dofta och smaka på Neil Groenewalds blandning och försöka återskapa den utifrån dessa tre komponenter.

– Det var en uppskattad uppgift eftersom det skiljer sig från andra vintävlingar. Ett lag imponerade och spikade allt i det här delmomentet, både vilket fat de olika vinerna kom ifrån och de satte dessutom blandningen exakt rätt, säger Mats Claësson med respekt.

– Här gjorde dock Niel en blunder. Han råkade avslöja vilket av glasen som innehöll fransk ek, vilket gjorde det enklare att avgöra vilken av de andra två som kom från amerikansk respektive rumänsk, avslöjar Mats Claësson och ler.

Domare Maja Berthas på Nederburg Wine Challenge

De tävlande imponerade

Både Mats Claësson och överdomaren Maja Berthas var imponerade över kunskaperna i startfältet. 

– Nivån var till och med lite högre än förra året, meddelar Mats Claësson.

Maja Berthas har även deltagit i arbetet bakom frågorna. Till vardags arbetar hon som marknadschef för intresseorganisationen Wines of South Africa (WOSA), vilka marknadsför sydafrikanska viner runt om i världen.

– Det här var andra året och tävlingen hade landat. Det fanns en mognad i den som jag upplevde som härlig. Många var där för andra gången – så det var kul att de gillade arrangemanget och kom tillbaka. Och det fanns en revanschlystnad hos ett gäng, vilket var roligt, säger Maja Berthas.

Nederburg Wine Challenge pågår hela lördagen. De tävlande startar redan på morgonen och fram på eftermiddagen är det final inför publik. I år var det mycket jämnt mellan tvåan och trean, men Andre Stoltz och Jan Carlsson utmärkte sig och var solklara segrare.

– I år involverade vi publiken i en quizz för att ha en aktivitet även för dem som kom dit för att titta. Vi hade ett koncept där vi vid varje fråga sållade ut dem som svarade fel så att det till slut bara fanns några få vinnare kvar, säger Maja Berthas.

Blindprovning på Nederburg Wine Challenge

Minimässa med unika viner från 1970- och 80-talet

Efter finalen var det dags för en minimässa där publiken och de tävlande fick prova ett trettiotal olika viner från Nederburg och Plaisir de Merle.

– Det var lite häftigt med väldigt många gamla årgångar. Det var flaskor som inte går att få tag i annars. Att få chans att prova de här vinerna är en helt unik möjlighet och det märks att det var oerhört uppskattat av dem som var där, att det inte bara var Systembolagsviner, säger Maja Berthas.

Dagen avslutas med Winemakers Dinner – en trerätters gourmetmiddag med sju olika sorters viner speciellt utvalda av Neil Groenewald för att passa till maten.

– Jag tycker att det är fantastiskt att en så stor vinproducent från Sydafrika väljer att lägga energi, pengar och tid på en tävling i Sverige som inte bara handlar om det egna varumärket utan lyfter fram kategorin sydafrikanskt vin och landet Sydafrika. Jag tycker det är stort att Nederburg gör detta och jag hoppas att de sprider den här tävlingen till andra länder, avslutar Maja Berthas.

Nederburg herrgård

Nederburg


Det prisbelönta varumärket Nederburg har utmärkt sig under snart 250 år. De är speciellt kända för sina ypperliga cabernet sauvignon-viner som man kan säga är deras "signaturdruva".

Läs mer »