Filip Poons kinesiska kycklingwok.
Filip Poon driver en av Sveriges största matkanaler på Youtube och TikTok. Han har tagit fram ett gott och enkelt recept på kinesisk kycklingwok som passar perfekt till ett glas YOKO Riesling.
Läs mer »Matkreatören och Youtube-profilen Filip Poon besökte i juni Sydafrika för att lära sig mer om landets mat och viner. För folk o folk berättar han om resan - men också om vad som inspirerar honom och varför han vill laga mat på Youtube..
Filip Poon slog igenom som 19-åring i tv-programmet ”Sveriges mästerkock”. Där blev han storfavorit hos både tittare och jury och fick jobberbjudande av jurymedlemmen Markus Aujalay direkt under tv-inspelningen.
Efter programmet började han jobba på Magnus krog Winterviken, fortsatte sedan på Oaxen och var med och startade krog på Nobis Hotel på Norrmalms torg i Stockholm.
– Jag var också med i Stockholm Culinary Team och tävlade i OS 2016 där vi tog hem allt. Så då blev jag OS-medaljör i matlagning, säger Filip stolt.
Men den unge kockens matresa började i en helt annan ände. Som liten var han nämligen överkänslig mot allt ifrån nötter och baljväxter till ägg och mjölk.
– Under en lång period fick jag äta flingor med vatten eller riskaka och skinka medan de andra på dagis fick pannkaka med sylt och grädde. Det var på den tiden då kunskaperna om allergier var sämre än i dag.
I takt med att allergierna växte bort började Filip upptäcka och fascineras av matens alla dimensioner och olika smaker.
– På så sätt föddes mitt matintresse.
I 14–15-årsåldern började han laga mat på allvar. Han lärde sig genom att titta på Youtube-klipp och program med kockgiganter som Jamie Oliver, Heston Blumenthal, Gordon Ramsey och Raymond Blanc med flera.
– Jag lärde mig otroligt mycket och bad mina föräldrar om en budget för att laga mat till mina syskon, mamma, pappa och mig – och fick det. På söndagarna storhandlade vi och måndag till torsdag lagade jag mat hemma till fem personer.
Den första rätten han gjorde var ganska enkel och knappt ätbar. Men det gjorde honom bara mer taggad att fortsätta upptäcka och lära sig hur han inte skulle göra nästa gång. Påverkad av omgivningen valde han naturlinjen i gymnasiet – för att ha alla vägar öppna att kunna skaffa en högre utbildning få en trygg inkomst i framtiden.
– Men under de tre åren kände jag att det inte var mitt beslut och efter gymnasiet tog jag jobb som diskare – hos Tareq Taylor – i stället för att studera vidare.
Där blev han mer och mer nyfiken på grytorna, ställde massor av frågor och fick så småningom bre mackor och ”brassa lite käk” då och då. Och sedan rullade det på med Sveriges Mästerkock, Stockholm Culinary Team och jobb på olika krogar. 2019 startade han en egen matlagningskanal på Youtube.
– En vis man sa en gång: ”Meningen med livet är att finna sin gåva – det vill säga det man är bra på och det man gillar – och sedan ge bort den”.
I dag delar han med sig av sin kunskap och sina erfarenheter om matlagning på Youtube. Han betraktas som en av Sveriges största matprofiler med ungefär 150 000 följare på plattformen och på 200 000 på Tik Tok.
– Det är mina primära plattformar, men jag finns så klart också på Instagram (där han har drygt 50 000 följare, reds anmärk). Mitt fokus ligger på att lära ut genom filmformatet.
Vilken typ av mat lagar du?
– Jag är ganska spretig i min matlagning. Jag tycker att det är kul att utforska nya matkulturer, dels för min egen skull, dels för att tillsammans med tittarna utforska och testa sig fram.
2021 gav han ut kokboken ”Mina favoriter” och i höst har han precis släppt kokbok nummer två ”Mina asiatiska favoriter” där han har samlat autentiska recept från Japan, Thailand, Kina och Korea.
Intresset för asiatisk matlagning ligger honom varmt om hjärtat. Han är uppvuxen i Malmö med en dansk mamma och en pappa från Hongkong.
– Pappa har lagat asiatisk hemma, men jag har även inspirerats av min övriga släkt på min asiatiska sida – jag har över 40 kusiner i Sverige. Middagar har alltid varit knutpunkten för oss med mycket god mat som serverats på långbord.
I juni besökte den unge matinspiratören Sydafrika på inbjudan av varumärkena Drostdy-Hof och Nederburg som ägs av det sydafrikanska dryckesföretaget Distell. Syftet var att han och flera andra svenska matkreatörer skulle lära sig mer om landets kultur samt om vinet och dess historia.
– Det var väldigt fascinerande att få lära sig mer om viner, dels produktionen, dels om smaken och dramatiken kring utvecklingen av vinproduktionen i landet. Varje steg har skrivits ned från den dagen som det första vinet producerades och buteljerades fram tills nu.
Landets första vin pressades i februari 1659 av den holländske kolonisatören Jan van Riebeeck.
– Upplevelserna i Sydafrika var en sensation, måste jag säga. Jag blev nästan lite frälst i landet och i dess mat- och dryckeskultur.
Filip och de andra svenska matkreatörerna deltog bland annat i en matstudio tillsammans med Peter Goffe-Wood som ingår i den sydafrikanska Mästerkockjuryn samt några unga studenter.
– Vi lärde oss rätter av dem och de lärde sig av oss. Vi delade tips, tricks och annan kunskap samt recept med varandra. Jag tyckte att det var kul att prata med de yngre – nästa generation – om hur restaurangvärlden fungerar samt att de måste vara nyfikna, våga utforska och skapa nya idéer. Det är bland det finaste man kan göra – skapa matminnen och lära ut.
På programmet stod också en tripp till Nederburgs vingård i Paarl och bli serverade braai - det vill säga sydafrikakanernas egen barbecue. Filip beskriver fascinerat besöket i den känsla av lång historia som åsynen av de riktigt gamla vinfaten ingav.
– Vi fick också prova att blanda vårt eget vin av druvsorter från olika årgångar, även sådana som de hade lite mindre batcher av. Det var en rolig upplevelse att hitta harmonin i ett eget vin.
– Jag är tacksam att jag fick göra resan. Det var en otrolig upplevelse, både när det gäller naturen, men också mat och dryck så klart. Främst dryck då det var intressant att lära sig mer om det.
Slutligen – vad inspirerar dig?
– Det är absolut mina tittare. Till hundra procent. De ger mig inspiration till att våga testa nya saker och att gå utanför min komfortzon. Att vara så kreativ som möjligt och utforska och äventyra.
Namn: Filip Poon.
Ålder: 26 år.
Bor: I Stockholm, men uppvuxen i Malmö.
Böcker: ”Favoriter – Mina bästa recept (som du också kommer att gilla)” (2021) samt ”Asiatiska favoriter” (2022), båda ges ut av Bonnier Fakta.
121,00 kr
Nederburg The Winemasters Cinsault Pinotage har en inbjudande doft med inslag av röda frukter, plommon, kryddor och en fläkt av kakao. Smaken är trevligt fruktig med toner av röda och mörka frukter, blå plommon, kryddor, lakritschoklad samt ett stråk av örter.
229,00 kr
En klassisk Rhône-blend med huvudsakligen Grenache, Syrah och Carignan, en mindre del består av Mourvèdre och Cinsault. Ett fylligt vin med en intensiv smak av mogen frukt, söt lakrits och silkeslena tanniner samt integrerade fattoner.
499,00 kr
Two Centuries Cabernet Sauvignon 2017 har en generös och nyansrik doft. Det är ganska mycket tanniner men de är väl mogna och har en finkornig struktur. Strävheten balanseras upp mycket väl av vinet fruktighet och smakrikedom.
Filip Poon driver en av Sveriges största matkanaler på Youtube och TikTok. Han har tagit fram ett gott och enkelt recept på kinesisk kycklingwok som passar perfekt till ett glas YOKO Riesling.
Läs mer »Finlandssvenska Louise Mérus är kock och matskribent, och har bott och studerat i Kapstaden, Sydafrika. Här visar hon genom fyra spännande rätter vad det sydafrikanska köket har att erbjuda!
Läs mer »Omgärdad av praktfulla berg och otaliga vingårdar anses Stellenbosch vara en av Sydafrikas vackraste städer. folk o folks utsände har varit där, och kan intyga att den gav ett gott intryck – både för ögat, själen och gommen.
Läs mer »Sosaties är en traditionell sydafrikansk rätt där lamm marinerats i en kryddig sås innan de träs på spett och grillas i en klassisk "braai".
Läs mer »Drostdy-Hof, som är ett av Sydafrikas mest välkända vinvarumärken, lanserades på den svenska marknaden 1995 och blev snabbt mångas favorit.
Läs mer »