Två glada vinnare rapporterar från Nederburg Harvest at Dusk Festival.

I november i fjol arrangerade vin- och spritföretaget Altia tillsammans med vinproducenten Nederburg en tävling i sydafrikansk vinkunskap. När dagen var slut stod det klart att Piteåborna Erik Grödahl samt Richard Granberg hade kammat hem det åtråvärda pr

Richard och Erik i Kapstaden

I november i fjol arrangerade vin- och spritföretaget Altia tillsammans med vinproducenten Nederburg en tävling i sydafrikansk vinkunskap. När dagen var slut stod det klart att Piteåborna Erik Grödahl samt Richard Granberg hade kammat hem det åtråvärda priset – en resa till Sydafrika och Nederburg Harvest at Dusk Festival. folk o folk pratade med de glada resenärerna strax efter hemkomsten från resan.

Erik Grödahl och Richard Granberg är vana vinprovare och har ett otal vintävlingar bakom sig. Båda är aktiva i Munskänkarna och Erik försörjer sig på att hålla i olika typer av provningar. I november deltog de i Nederburg Wine Challenge i Stockholm, en tävling där 26 personer fick sätta sina vinkunskaper på prov i olika moment. Erik och Richard klarade utmaningarna bäst och vinsten var en resa till Sydafrika och vinproducenten Nederburg.

– Vi har ganska stor erfarenhet av vinprovningstävlingar, men det här var nog den roligaste vi har varit på just för att det var så annorlunda delmoment, säger Erik när folk o folk pratar med de båda vinnarna på telefon bara några dagar efter resan.

Väl värt den långa resan

Dukade bord på Nederburg

Att ta sig till Sydafrika tog ett dygn i vardera riktningen, men väl på plats var de båda vinentusiasterna helt eniga om att det var värt varenda timme.

– Åh, vad roligt det var. Jag hade gärna stannat ett eller två år till. Vi blev väldigt väl mottagna av folket från Nederburg och Distell och de hade satt ihop ett bra program, säger Richard med sprudlande röst.

– Det var fjärde gången som jag var i Sydafrika och det är ett fantastiskt land på alla sätt. Både vad det gäller folket – de är öppna och jättetrevliga – maten, dryckerna, vyerna … Allt är så bra, säger Erik.

Richard och Erik anlände till Kapstaden på fredagseftermiddagen. Första kvällen bjöds de på middag, vinprovning och mingel tillsammans med resten av gruppen som bestod av ett trettiotal personer med varierande bakgrund och olika nationaliteter. Några var erfarna vinprovare, andra mer amatörer.

– Vi upplevde ett lite roligt moment när vi skulle prova vin på Nederburg. Det fanns en spotthink på bordet, men killarna från Singapore förstod inte vad det var – det fanns inte på deras karta att man skulle spotta, säger Erik.

Heldag på Nederburg

Rundvandring på Nederburg

På lördagsförmiddagen var första punkten på programmet en rundvisning på Nederburgs anläggning.

– Den är väldigt stor och såg nästan industriell ut, säger Richard.

– Det är fascinerande att de lyckas leverera så mycket av hög kvalitet, trots att de är så stora. När en producent ökar volymer och höjer skördeuttagen i den omfattningen blir vinerna ofta av lägre kvalitet. Men Nederburg gör otroligt bra viner, säger Erik.

Ett vin som Erik gärna framhåller är det söta vinet Noble Late Harvest, som också finns på Systembolaget här hemma i Sverige.

– Det är fantastiskt, kanske Sveriges mest prisvärda söta vin. Jag har rekommenderat det i en krönika som jag publicerade i en gratistidning här i Norrbotten i veckan, säger han.

Nederburg Harvest at Dusk Festival

Chenin Blanc-druvor

På eftermiddagen var det dags för resans egentliga mål – Nederburg Harvest at Dusk Festival. Det är en årlig festlighet på producentens vingård i Paarl. Deltagarna har möjlighet att uppleva vinframställningsprocessen – från vinrankorna till flaskan – samt får förstahandsinformation om årets skörd. Det går att köpa biljetter till Nederburg Harvest at Dusk Festival och den har några hundratal besökare varje år.

En av upplevelserna var att provsmaka de olika druvsorterna och dricka den ännu inte färdigjästa druvmusten gjord på respektive druva.

– Druvorna var små, ganska söta och goda. Det var intressant att i det här stadiet hittade man inte någon speciell karaktär. Druvjuicen är som vilken juice som helst, förklarar Richard. Det var inte förrän vi fick smaka juice gjord på sauvignon blanc som vi kände den typiska karaktären för den druvan. Men det vinet var också nästan färdigjäst, fortsätter han.

Utrustade med hattar som skydd mot solen blev besökarna sedan hämtade av traktorer och släpvagnar och körda ut till odlingarna.

Erik skördar Tempranillo

– Vi försågs med var sin sekatör och en låda och begav oss mot vinrankorna för att plocka druvor av sorten tempranillo. Det är hårt arbete vill jag lova, men det var en intressant erfarenhet, säger Erik som skördade vin för första gången.

Därefter tömdes klasarna över i stora kar och gästerna fick prova på den gamla metoden att krossa druvorna genom fottrampning.

– Det var ingen promenad i parken direkt, man fick jobba ganska hårt och det kräver sina benmuskler, säger Richard roat.

På kvällen var det middag, ett band som spelade – och mera vin.

– Vin fanns hela tiden och i obegränsade mängder, skrattar Richard. Det är tur att vi är vana vinprovare och medvetna om vikten att hålla nere intagen vid sådana här tillfällen.

Beautiful lady blev en favorit

– Vi blev barnsligt förtjusta i ett vitt vin som är gjort på druvan Gewürztraminer. Det heter Beautiful lady och finns tyvärr inte i Sverige. Efterfrågan är så stor att det tar fort slut även i Sydafrika, berättar Erik.

– Vilken lycka det var för mig att hitta fyra flaskor på taxfree. Dem högg jag direkt till vår vinprovning i Piteå. Vi vill ju dela med oss av vår upplevelse till andra, fortsätter han.

Den 15 mars har Erik och Richard en vinprovning på Munskänkarna i Piteå där de ska berätta om sin resa och prova Nederburg-viner.

– Jag har varit i många vinländer och har alltid haft de häftigaste upplevelserna i Sydafrika. En kombination av människorna och miljön med bergen, färgerna och allt annat gör att det blir så speciellt, säger Erik som avslutning på intervjun.

Nederburg The Anchorman Chenin Blanc

189,00 kr


Komplex och intensiv doft av mogna päron, aprikoser, pomeransskal, en hint av honung och en viss kryddighet. Smaken är rik och fruktig.

Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon

139,00 kr


Elegant fruktig och bärig doft av svarta vinbär, plommon, ceder, tobak och choklad. Generös, något utvecklad smak av mörk frukt och kryddiga toner av svartpeppar, ceder, tobak och choklad. Bra syra och välbalanserad eftersmak med lena tanniner.

Nederburg Noble Late Harvest

115,00 kr


Kryddig, fruktig doft av mango, nektar, honung och apelsinmarmelad. Söt och mycket god smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Syran är välbalanserad och eftersmaken är lång.