Aqua di Venus – ny årgång av det högklassiga rosévinet från Toscana.
I den specialdesignade flaskan, som för tankarna till formen och räfflorna på en snäcka, finns en prestigerosé från Ruffino som inspirerats av havet och kärleken.
Läs mer »Intervju med den välkände vinskribenten Anders Melldén om hans bok Winesplaining där han beskriver hur saker ligger till och varför. Läs intervju här!
Anders Melldén, välkänd vinskribent, föreläsare, sommelier, provningsledare samt lärare på sommelierutbildningar. Nu är han aktuell med en ny bok: Winesplaining – värt att veta om vin. folk o folk ringde upp författaren.
Varför ge ut en bok med titeln Winesplaining, det är ju svårt att inte dra en parallell till det nu så aktuella niduttrycket mansplaining?
– Jag är en 49-årig man som förklarar saker om vin, och jag kan ju inte förändra mig själv. Däremot kan jag skoja lite med begreppet, säger författaren Anders Melldén och skrattar.
Anders Melldén kommer ursprungligen från restaurangbranschen, som servitör. Någon gång i slutet på 1990-talet utbildade han sig till sommelier, läste de kurser som fanns på den tiden och började arbeta som sommelier. Runt millennieskiftet sa han upp sig för att i stället satsa på vinprovningar.
– Det var nytt då, tillägger han.
Snart kom det in skrivuppdrag och Anders förstärkte sin kompetens med en grundkurs i journalistik. Han började även att föreläsa på restaurangskolor. De senaste fyra till fem åren har han märkt att frågorna om vin har ändrat karaktär
– Det kanske inte längre är så intressant att prata om att vinet ”doftar vinbär”. Det är snarare mer fascinerade varför. Och så har vi det här med medvetenheten. Det pratas om tillsatser och om etiska val. Men hur gör man? För att förstå det måste du veta lite mer, säger Anders övertygande.
Han menar att många har upptäckt och intresserar sig för att vin inte längre bara handlar om doft och smak. Det är en produkt med både kultur och en lång historia. På senare år har även frågor som teknik och etik kommit i fokus.
I Winesplaining vill Anders dela med sig av sådant som han tycker är värt att veta om vin. Avsikten är att beskriva hur saker ligger till och varför. Varför smakar vin som det gör? Är PET-flaskor lika bra som glas? Hur påverkas vinet av klimatet? Är vin hälsosamt? Han passar också på att slå hål på några myter om vin och bekräftar andra.
Ämnena och funderingarna som boken tar upp är näst intill oändliga. Oavsett vilka knepiga frågor du har som läsare, är chansen stor att svaren finns Melldéns bok. Den är underhållande och lättsamt skriven och innehåller kul kunskaper att kunna briljera med inför vanliga mansplainers. För de finns:
– Så fort någon frågar på Instagram om tips på ett bra vin i 80-kronorsklassen blir det en massa kommentarer om att det inte finns så billiga bra viner. Det känns lite tråkigt. Man kanske kan framföra sitt budskap på ett annat sätt, och med lite mer värme och humor, säger han.
Boken riktar sig alltså till dem som har ett visst vinintresse och vill veta mer.
– De som kanske också är intresserade av att veta hur man köper en schysst produkt.
Nämn några av de myter som du slår hål på?
– Sulfiter. Naturvinsrörelsen har byggt hela sin existens på att det är mycket sulfiter i vin. För det första – få människor vet att sulfiter bildas naturligt när vin jäser, så det finns redan i vinet. Det finns möjlighet att tillsätta dem, vilket görs. I vissa fall kanske i onödigt stor mängd. Men de flesta vinmakare i dag vet att de bör hålla nere på dem för hälsans skull, så i dag är sulfiter inte ett jättestort problem, förklarar han.
– Det finns även andra typer av myter. Ren storytelling där man har hittat på historier om vinfamiljer som inte finns. I vinvärlden odlar många den romantiska bilden av vinbonden. När du köper ett billigt vin stämmer inte den. Det går inte att göra ett vin till en låg kostnad om det är någon liten italiensk gubbe som står bakom. Det behöver inte vara dåligt, men det är fortfarande inte sant.
Hur ser det ut med trender? Vad är på gång?
– Där jag är, mitt i smeten, ligger vi alltid lite före. Trenden för naturviner kommer att fortsätta, men på ett annat sätt. Det har varit en funkig rörelse utan regler, men det börjar styras upp – nu när intresset för vad som finns i viner fortsätter att öka.
– Vi går också mot en trend med lättare viner, med lägre alkohol än tidigare och lite ljusare färg på de röda vinerna. Mer fräschör i stället för tyngd.
Med lättare viner menar Anders en alkoholprocent på 12 – 12,5 procent snarare är 15, vilket är vanligt nu.
– I min värld är man ganska trött på de alkoholstarka vinerna. De ger dels en känsla av sötma i smaken som en del tycker är lite jobbig. Dessutom är det rätt stor skillnad på att dricka en halv flaska 15-procentigt vin mot en halv flaska 12-procentigt. Du blir mindre tung i huvudet.
Det som talar emot lägre alkoholhalt är att klimatet går i motsatt riktning. Det går mot fler soldagar och mer hetta och värme, vilket ger sötare druvor.
– Men det går att fixa genom att tidigarelägga skördar, tillägger Anders.
Slutligen, har du något favoritvin?
– Oj, oj, oj, jag har så jättemånga favoriter. Men jag är ganska klassisk i smaken. Viner från franska regioner såsom Bourgogne och Bordeaux, Italienska, gärna Toscana. Och så är jag förtjust i Kalifornien – och Portugal är ett favoritland, säger han avslutningsvis med ett intryck av att listan skulle kunna göras ännu längre.
Namn: Anders MelldénÅlder: 49 årBor: I Vällingby, en förort till StockholmAktuell med: Boken Winesplaining – värt att veta om vin. Gör: Vinskribent, bland annat på Svenska Dagbladet och Gourmet, föreläsare, vinprovningsledare etc.Övrigt: Små korta Winsplainingsklipp finns på Instagram på @andersmellden Anders tips på vinbarer i några svenska städer:Uppsala: Vinbaren UppsalaStockholm: Folii och Cork Malmö: JulieGöteborg: Barrique
99,00 kr
Ruffino Chianti Organic har en fruktig och bärig doft med inslag av körsbär, hallon, örter och lakrits. Vinet är medelfylligt åt det lite lättare hållet med en fruktig och fräsch smak med inslag av körsbär, hallon och lakrits.
Passar utmärkt till lätta kötträtter som fläsk eller kalv, pasta, pizza och kyckling. Eller varför inte en filé av vit fisk med brynt svamp? Passar också bra till mildare ostar.
239,00 kr
Ruffino Riserva Ducale är en ursprungstypisk Chianti med klassisk krydda och elegans. I doften märks körsbär, kryddor, lakrits och kakao. I smaken kommer fina syror fram tillsammans med mörka körsbär och kryddiga fat .
Passar till medelkraftiga kötträtter, gärna med italiensk anknytning.
I den specialdesignade flaskan, som för tankarna till formen och räfflorna på en snäcka, finns en prestigerosé från Ruffino som inspirerats av havet och kärleken.
Läs mer »Spänstig och lite småkaxig sparris. Mjuka, otroligt vackra och peppriga blad av ramslök och den mildaste av färsk lök. Serveras med krämig burrata och pasta.
Läs mer »