Så påverkar valet av vinglas vinupplevelsen.
Valet av glas påverkar vinets smak. Framförallt är vinglasets form och material avgörande. Men även glasets tjocklek och utseende påverkar våra sinnen.
Läs mer »Den prisade vinjournalisten och sommelieren Anders Melldén har släppt ännu en vinbok där han nördar ner sig i det färdiga vinet. Vi fick en pratstund med Anders.
Anders Melldén är författare, föreläsare och vinjournalist och älskar att gå ned på djupet och riktigt nörda ner sig i kemi, teknik och processer bakom vin. folk o folk har pratat med författaren om några av de saker som han tar upp i sin andra bok under rubriken ”Winesplaining”.
folk o folk har tidigare skrivit om vinexperten Anders Melldén och hans succébok ”Winesplaining – värt att veta om vin”, där han går på djupet om hur ett vin blir till och svarar på många ”varför” och ”hur”-frågor om vinproduktion. I höstas kom uppföljaren på temat vinkunskap på djupet: ”Winesplaining – prova, lagra, njut av vin”.
Boken handlar om det färdiga vinet. Här går han ned på djupet där han både dissekerar och diskuterar de flesta faktorer som bokens titel anger – provning, lagring och att tillslut njuta av vinet. Boken är lättsam och fylld av historier och anekdoter från författarens decennier av erfarenheter och upplevelser från vinvärlden. Samtidigt är den proppfull med intressant och rolig fakta om både teknik och kemi när det handlar om lagring och provning.
– Vin handlar egentligen bara om kemi, massor av kemi, påtalar han.
Vem vänder sig boken till?
– Jag tänker att man har läst den första boken och har ett vinintresse som ligger lite mer på djupet än hos det flesta. Det finns många i vinsvängen som skriver böcker som ska vara enkla och lättförståeliga. Men jag tycker att det är roligt att gå på djupet. Jag tror att det går att gå från noll till hundra även med den här, dock behövs ett intresse för viner och provning.
Han förklarar att den första delen av boken går ut på att bena upp aromerna. Man sitter ofta och säger att det luktar svartpeppar, krusbär, vinbär och så vidare. Anders tar det ett steg vidare och försöker att härleda och förstå doftintrycken.
– Jag har hört att folk tycker att det är enklare efter att de har läst boken.
Kan du ge några generella tips avseende vinprovning?
– Jag tycker att man både ska ta det på allvar och inte ta det på så stort allvar. Gå på din egen känsla och försök att inte lyssna på andra. Alla är egentligen lika bra och lika dåliga och alla kan ha fel och rätt. Tro inte att de som pratar mest är de som vet mest. Han ger ett tips till dem som blir lite stressade och kör fast när de ska beskriva dofterna.
– Släpp det en stund och gå vidare och börja smaka på vinet. Aromerna får man även genom smaken och ofta är det lättare att sätta ord på dem genom just smaken – och sedan är det bara att gå tillbaka till aromerna igen.
Kan du ge exempel på några vanliga missar som folk gör när de ska prova vin?
– En del kan ibland börja lite för svårt. De köper viner som saknar en röd tråd. Eller sådana som liknar varandra för mycket. Det är svårt att prova fem olika Barolos när man inte är van. Då kan vara enklare att börja med fem druvtypiska viner och verkligen försöka hitta de stora skillnaderna.
Sedan Anders någon gång på 1990-talet började med vin har det skett en enorm kunskapsutveckling hos folk.
– Det är jättestor skillnad. Det är lite därför som den här boken fungerar. Den hade varit svår att ge ut för femton år sedan. I dag pratar många om kemin bakom vin, vilket också syns i olika forum på nätet.
I förra boken slog vinexperten hål på en rad myter om vin. Det gör han även nu. Som exempelvis att det är väldigt avancerat att lagra vin och att det behövs specifika skåp och en viss luftfuktighet för att det ska fungera.
– I boken slår jag hål på en del lagringsmyter genom att visa vad som händer rent kemiskt.
Han menar, att bara för att det heter vinkällare är en fuktig källare inte alltid ett bra ställe att förvara vinet.
– Du får bara mögliga etiketter.
Det behövs fukt för korkens skull, men den som kommer inifrån flaskan är ofta fullt tillräcklig.
– Och det här med ”utan vibrationer”! Jag har försökt att hitta bevisning för att det spelar roll om det någon gång vibrerar till. Men det är de som säljer vinskåp och vinkylare som spär på en gammal myt. Problemet med enklare vinkylare som vibrerar handlar snarare om ljudvolym, och att slippa flaskor som ligger och skakar och skramlar mot varandra. Ljus och temperatur är däremot viktiga faktorer för att vinet inte ska skadas när det lagras.
– Det är ganska lätt att hitta mörka platser som inte är så varma hemma i ett vanligt bostadshus.
Vi pratar om hur man vet när det är dags att korka upp ett vin som har lagrats.
– Det vet man inte. I så fall är det bästa är att köpa flera flaskor och följa vinet genom att öppna en flaska i taget. När vi som skriver om vin pratar om lagringspotential och ger en uppskattning på ungefär fem år fram i tiden är det ungefär lika säkert som en väderleksrapport från SMHI, säger Anders och skrattar, men han ångrar sig snabbt och talar om att han och andra experter ändå är något säkrare på att spå vinets framtid än meteorologer som siar om vädret.
– Sedan tycker jag att det ibland blir lite väl stort fokus på att viner ska lagras. Rent tekniskt har olika viner olika hållbarhet på grund av mängden antioxidanter, sulfiter med mera, men alla viner blir inte godare efter en viss tid.
Slutligen – när smakar ett vin bäst?
– Det är alltid godast i gott sällskap. Och har jag ett speciellt vin vill jag att den personen som jag dricker det tillsammans med ska förstå det – antingen genom att den var med och köpte det eller är en person som uppskattar upplevelsen
Namn: Anders Melldén
Gör: Sommelierutbildad författare, föreläsare och vinjournalist samt utsågs till Sveriges Dryckesprofil 2020 av tidningen Allt om vin.
Bok: Winesplaining – prova, lagra, njut av vin. Den finns även som ljudbok, något som fanns med i åtanke när Anders Mellden skrev boken.
Förlag: Polaris
Valet av glas påverkar vinets smak. Framförallt är vinglasets form och material avgörande. Men även glasets tjocklek och utseende påverkar våra sinnen.
Läs mer »Är du förtjust i bubbel men tycker att champange är lite väl extravagant för vardagslyxen bör du definitivt testa en crémant istället. Här kan du läsa mer om crémant och hur den skiljer sig från champangen.
Läs mer »folk o folk har fått en pratstund med den fascinerande kvinnan Madeleine Stenwreth som är en av endast tre svenskar med den prestigefyllda titeln Master of Wine.
Läs mer »Vin i matlagningen kan definitivt höja smaken på såser, grytor, soppor och efterrätter. Men hur ska man tänka och vad finns det för fallgropar? Här får du alla tips för att använda vin i maten..
Läs mer »