Att kombinera vin och musik.

När man njuter av välgjorda viner är det viktigt att omsorgsfullt välja vilken mat som matchar bäst, men också tänka på sällskapet, miljön och sammanhanget. Nu går folk o folk ett steg längre och rekommenderar musik till några av våra trevliga produkter.

Lyssnar på musik

Hur vi upplever mat och dryck påverkas också av medvetna och omedvetna förväntningar, vår sinnesstämning, vad andra sagt och priset. Psykologen Adrian North vid universitetet i Edinburgh lät 250 studenter prova vin tillsammans med olika sorters musik. Resultatet blev att de upplevde vinerna kraftigare till tung och kraftig musik medan vinerna upplevdes mer förfinade och uppiggande till musik med liknande egenskaper (i det här fallet Tjajkovskijs Nötknäpparsvit). Det visade sig att det fanns en god överenstämmelse mellan musik och vin och att musik påverkar vinets smakupplevelse.

Musik: Somebody that I used to Know – Gotye

Ur högtalarna spelar Gotye´s sin stora hit som precis som vinet är en riktig snygg och smart komposition. Att det är en bra låt är det väl ingen tvekan om med mer än 405 miljoner lyssningar på Spotify. Dock är det en skillnad mellan vinets och låtens upphovsmakare. Det är den enda låten från Gotye som förtjänar en plats på min Spotifylista medan jag kan hitta ett flertal guldkorn bland Nederburgs viner.

Musik: Run to Your Mama – Hardcore Superstar

I denna hårdrocksballad från Göteborgsbandet Hardcore Superstar får vi en mjuk och härlig låt som samtidigt visar en enorm styrka och inneboende kraft i den härligt, lätt hesa hårdrockrösten.

Ravenswood Lodi Old Vine Zinfandel

145,00 kr


Detsamma finner vi Ravenswoods Lodi Old Vine Zinfandel med mjuka behagliga tanniner och angenäm fruktsötma samtidigt som det är ett kraftpaket med mycket muskler. Här ska man servera ett redigt stycke blodig biff med bakad potatis och grillade majskolvar. Tillsammans med musiken upplevs vinet ännu lite kraftigare,vi känner oss fulla av mod och det känns nästan som man har fått lite mer hår på bröstet.

Musik: Grimasch om morgonen – Cornelis Wreeswijk

Många misslyckade poeter och författare kan vittna om hur svårt det är att formulera ord så bra att man både skördar framgång och uppskattning. Lika svårt är det för en vinmakare att lyckas med den besvärliga och krävande druvan Pinot Noir. Trots att Cornelis inte ens hade svenskan som modersmål använde han orden så precist och välformulerat så att man blir hänförd. Han texter har berört mig mycket, och mina två döttrar har båda fått sitt namn från kvinnor som förekommer i hans visor. Sista versen i Grimasch om morgonen lyder så här:

Stig upp ur sängen Ann-Katarinoch lyssna på något viktigtDet finns ett särskilt slags ädelt vinsom man bör njuta försiktigtFör om man dricker det utan sansförlorar det sin forna glansoch du får kvar en tomflaskaoch bittra tårar och aska

Gustave Lorentz Pinot Noir La Limite

459,00 kr


Texten handlar ju om lyckan, men jag vill gärna applicera det direkt på vinet för Gustave Lorentz Pinot Noir är så pass uttrycksfull och nyanserad. Vinet har inslag av röda bär, mörka körsbär, fat, kryddor och lagerblad. Smaken är nyanserad med bra syra samt fina inslag av röda bär, mörka körsbär, fat och kryddor.

Musik: Get on Top – Red Hot Chilli Peppars

Boom Boom! Syrah göras ju av Charles Smith som har sitt vineri i en nedlagd flyghangar i Seattle. Hela han utstrålar Rock'n'roll och han har bland annat jobbat som rockmanager i Danmark. Stommen i Get on Top är den härliga basgången.

Boom Boom! Syrah

169,00 kr


Stommen i Boom Boom! Syrah är intensiteten och fruktrikedomen. Vinets elgitarrsolo och melodi är ekfatskaraktären och kryddigheten.

Musik: Give me one reason – Lee Ritenour´s 6 string Theory

En Blues som svänger riktigt Gött ( som vi säger i Götet). Blueslåtars texter handlar ofta om problem eller olycka, och med tanke på att musiken härstammar från arbetsånger som sjöngs av afroamerikaner i USA känns det självklara dryckesvalet en Bourbon i shotglas och en bägare öl därtill. Vin känns uteslutet. Men om man har en tendens att till musiken börja fundera på sina egna problem och tillkortahavanden så är det ingen bra idé att dränka sina sorger i alkohol.