Att kombinera vin och musik.

När man njuter av välgjorda viner är det viktigt att omsorgsfullt välja vilken mat som matchar bäst, men också tänka på sällskapet, miljön och sammanhanget. Nu går folk o folk ett steg längre och rekommenderar musik till några av våra trevliga produkter.

Lyssnar på musik

Hur vi upplever mat och dryck påverkas också av medvetna och omedvetna förväntningar, vår sinnesstämning, vad andra sagt och priset. Psykologen Adrian North vid universitetet i Edinburgh lät 250 studenter prova vin tillsammans med olika sorters musik. Resultatet blev att de upplevde vinerna kraftigare till tung och kraftig musik medan vinerna upplevdes mer förfinade och uppiggande till musik med liknande egenskaper (i det här fallet Tjajkovskijs Nötknäpparsvit). Det visade sig att det fanns en god överenstämmelse mellan musik och vin och att musik påverkar vinets smakupplevelse.

Musik: Somebody that I used to Know – Gotye

Ur högtalarna spelar Gotye's sin stora hit som precis som vinet är en riktig snygg och smart komposition. Att det är en bra låt är det väl ingen tvekan om med mer än 1,5 miljarder lyssningar på Spotify. Dock är det en skillnad mellan vinets och låtens upphovsmakare. Det är den enda låten från Gotye som förtjänar en plats på min Spotifylista medan jag kan hitta ett flertal guldkorn bland Nederburgs viner.

Nederburg The Anchorman Chenin Blanc

229,00 kr


Nederburg The Anchorman Chenin Blanc har en nyanserad doft av mogna päron, aprikoser, pomeransskal, en touch av honung och viss kryddighet. Smaken är rik och fruktig. Den är komplex med väl integrerad fatkaraktär och lätt fet textur. I eftersmaken, som har en bra längd, finns en kalkstensdammig mineralitet och en viss citrusskalbeska.

Musik: Run to Your Mama – Hardcore Superstar

I denna hårdrocksballad från Göteborgsbandet Hardcore Superstar får vi en mjuk och härlig låt som samtidigt visar en enorm styrka och inneboende kraft i den härligt, lätt hesa hårdrockrösten. Detta möter vi med ett vin som både är mjukt och kraftfullt.

SALDO Zinfandel

409,00 kr


SALDO Zinfandel har en inbjudande och intensiv doft av mörka bär, svart te, lakrits, och kryddor. Smaken är rik med fina mjuka tanniner och en intensiv, fyllig och fruktdriven smak med toner av mörka bär, te, kryddor, fat och en fläkt av mörk choklad och nypon.

Musik: Grimasch om morgonen – Cornelis Wreeswijk

Många misslyckade poeter och författare kan vittna om hur svårt det är att formulera ord så bra att man både skördar framgång och uppskattning. Lika svårt är det för en vinmakare att lyckas med den besvärliga och krävande druvan Pinot Noir. Trots att Cornelis inte ens hade svenskan som modersmål använde han orden så precist och välformulerat så att man blir hänförd. Han texter har berört mig mycket, och mina två döttrar har båda fått sitt namn från kvinnor som förekommer i hans visor. Sista versen i Grimasch om morgonen lyder så här:

Stig upp ur sängen Ann-Katarin och lyssna på något viktigt Det finns ett särskilt slags ädelt vin som man bör njuta försiktigt För om man dricker det utan sans förlorar det sin forna glans och du får kvar en tomflaska och bittra tårar och aska

Erath Pinot Noir

219,00 kr


Texten handlar ju om lyckan, men jag vill gärna applicera det direkt på vinet som verkligen förtjänar att behandlas med respekt. Härligt fruktig doft med inslag av solmogna mörka körsbär, björnbär, röda vinbär, plommon och vackra toner av jasmin och örter. Smaken är nyanserad med lätt fatkaraktär. 

Musik: Get on Top – Red Hot Chilli Peppars

Boom Boom! Syrah göras ju av Charles Smith som har sitt vineri i en nedlagd flyghangar i Seattle. Hela han utstrålar Rock'n'roll och han har bland annat jobbat som rockmanager i Danmark. Stommen i Get on Top är den härliga basgången.

Boom Boom Syrah

155,00 kr

171,00 kr


Stommen i Boom Boom! Syrah är intensiteten och fruktrikedomen. Vinets elgitarrsolo och melodi är ekfatskaraktären och kryddigheten.

Musik: Give me one reason – Lee Ritenour´s 6 string Theory

En Blues som svänger riktigt Gött ( som vi säger i Götet). Blueslåtars texter handlar ofta om problem eller olycka, och med tanke på att musiken härstammar från arbetsånger som sjöngs av afroamerikaner i USA känns det självklara dryckesvalet en Bourbon i shotglas och en bägare öl därtill. Vin känns uteslutet. Men om man har en tendens att till musiken börja fundera på sina egna problem och tillkortahavanden så är det ingen bra idé att dränka sina sorger i alkohol.