Därför är en flaska vin en perfekt present!

Viggo listar sju anledningar till varför vin är en bra present.

Vinflaska med gåvoetikett

Viggo listar sju anledningar till varför du alltid ska köpa dina presenter på Systembolaget. (Gäller inte dem som inte dricker alkohol, en ståndpunkt vi givetvis respekterar.)

1. Det är lätt att träffa rätt med en flaska vin

Att ge bort en bok till någon som redan läst den är… inte bra. Att ge bort en Jan Guillou-roman till någon som hatar Jan Gijoo är lätt hänt. Vad jag vill säga är att det lätt kan bli fel när du ger bort en bok, en situation som undviks när du ger bort ett vin. Att få ännu en flaska av sitt favoritvin är kul och att få testa ett nytt vin är lika kul och, i bästa fall, ännu roligare.

2. Ge någon en ny upplevelse

I Systembolagets beställningssortiment hittar du tusentals flaskor från världens alla hörn. Inget har provat alla dessa så chansen att du får mottagaren att upptäcka något nytt är stor. Att testa något nytt att dricka sätter igång en kedjereaktion, t.ex. att du testar en ny maträtt och kanske bjuder in någon som kittlat din nyfikenhet men som du aldrig haft över på middag tidigare. Här är våra favoriter i beställningssortimentet. Och kom ihåg: det kostar inget extra att beställa och få din flaska levererad till ditt närmaste Systembolag.

3. En flaska vin kostar INTE skjortan

Många i Sverige gnäller över Systembolagets priser men sanningen är att priserna på vin och öl, speciellt om du inte söker det allra billigaste, är ganska modesta jämfört med övriga världen. För 200 kronor får du på Systembolaget ett mycket gott vin av hög kvalitet. För samma summa får du möjligen en pocketbok och en skabbig bukett tulpaner. Köper du samma flaska utomlands kostar den ofta mer. Det svenska Systembolaget och skattesystemet premierar kvalitet.

4. En flaska vin kan du spara hur länge som helst

En blombukett är fin i ungefär en vecka. En bok kan du självfallet ha i hyllan länge, men hur kul är boken när du väl läst den. En flaska vin blir däremot ofta bättre av att lagras. Hitta en plats för den längst in i garderoben där det är mörkt och svalt. Gör gärna en notering på etiketten vem du fick flaskan av och skicka ett SMS när det är dags att korka upp. En flaska vin kan alltså vara en långsiktig investering i din relation med den du ger din present till.

5. Köp lådan och vinet på samma ställe

På Systembolaget finns det fina påsar och lådor som du kan lägga vinet i. Praktiskt eller hur? 

6.  En flaska vin går att återvinna

Vad menas med detta? Jo, att en flaska vin som du fått i present funkar utmärkt att ge bort i nästa led. Det finns flaskor och paket som liksom valsar runt i bekantskapskretsen. En dyr flaska vin som du fick när du slutade på ett jobb för två år sedan är en utmärkt gåva när en kusin som du inte minns namnet på fyller år. Skriv därför inte direkt på etiketten när du ska ge bort en flaska för att undvika… ja, ni fattar.

7. Du stödjer den svenska välfärden!

Köper du dina presenter på Systembolaget så bidrar du till statskassan. Försvaret, dagis och sjukhus gagnas av köp på bolaget. Handlar du bortom landets gränser och tar hem så hamnar pengarna i Tyskland eller Danmark. Det är väl bättre att pengarna kommer oss till dels eller hur?

Presenttips:

Ruffino Riserva Ducale Oro Gran Selezione, magnum

949,00 kr


Ett komplext, nyanserat och fylligt vin med smak av viol, solmogna körsbär, plommon, choklad och kanel med inslag av kryddiga toner från fat. Avslutas med en lång eftersmak.