Folk o folk provar: Inycon Appassimento Rosso.

Med återkommande frekvens samlas redaktionen för folk o folk för att prova och analysera utvalda produkter. Denna gång har vi provat det ekologiska vinet Inycon Appassimento 2023 i en PET- flaska av magnumstorlek från den vackra ön Sicilien.

Folk o folk provar: Inycon Appassimento Rosso.

I den generösa doften hittar vi färska och torkade tranbär, körsbär, solmogna plommon, kanel, balsamvinäger, choklad och en hint av madeira. Smaken har värmande alkohol, en del strävhet samt toner av tranbär, torkad frukt, muskot samt lakrits.

Ett vin som passar såväl som till pizza eller pasta, men också andra maträtter baserade på grönsaker, tamfågel, fläsk eller lamm. Det är en fördel med krämiga och feta komponenter i anrättningen. Vinet kommer på magnumflaska i PET-format vilket gör den både mer miljövänlig och lätt att bära med sig.

Inycon Appassimento Rosso

149,00 kr

168,00 kr


Denna gång provade vi Inycon Appassimento Rosso, ett vin med kraftig och generös doft, och smak av mörka bär och frukter, kryddor och lakrits.

Appassimento där druvorna får mogna längre

Appassimento är en metod där man torkar druvorna i tråg eller upphängda i ett snöre. Italien är det land som är mest förtjust i denna metod och det ger viner som Amarone och Recioto – viner vi svenskar är mycket förtjusta i att dricka.

Med de torkade druvorna får man viner med stor kraft, hög alkohol och allt från låg till hög restsötma. Vad det gäller Inycon Appassimento har man inte torkat de skördade druvorna utan här skördar man senare och låter druvorna torka något på vinrankankorna. I denna årgång plockas de ungefär 15 dagar efter normal skörd. I Inycon Appassimento finns det en restsötma på 1,29 gram/100 milliliter och en alkoholhalt på 13,5%.

Siciliens största producent

Från solkyssta Menfi i Sicilien kommer Cantine Settesoli, kooperativet grundat 1958 som i dag är Siciliens största producent. De samlar cirka 2000 odlare i sin strävan att utveckla regionens vintraditioner. Under decennier har Cantine Settesoli levererat sina uppskattade viner till Sverige via det väletablerade varumärket Inycon.

Med över 1000 hektar ekologiska odlingar, vilket utgör en betydande del av deras vinodlingsareal, driver de också ambitiösa insatser inom miljö och socialt ansvar. De är aktiva i SOStain–programmet, inriktat på att mäta och minska fotavtrycket för klimat, vatten och flaskor samt stärka biologisk mångfald, energieffektivitet och konsumenthälsa. Dessutom har Cantine Settesoli varit en pionjär inom spårbarhet och förnybar energi. Redan 2003 införde de spårbarhet i hela produktionskedjan, och de driver ett av branschens största solpanelsprojekt.