De italienska rödvinernas popularitet har nu hängt i så länge att det knappast kan kallas en trend längre – det är nu ett faktum att dessa smakrika, fylliga viner har blivit en favorit bland svenskarna. Så att utbudet fylls på av goda viner som detta har vi inget emot!
Tidigare i år lanserades Verionia Zinfandel och blev en succé nästa direkt. Nu kommer nästa vin i serien, Veronia Appassimento – ett intensivt appassimentovin från den varma, soliga Medelhavsön Sicilien i södra Italien. Öns heta klimat i kombination med vulkanisk jord och vindar från Medelhavet ger unika förutsättningar för vinodling.
Appassimentovin av Nero d'Avola
Veronia Appassimento är gjort av öns kändaste druva: Nero d'Avola. Druvan tros ha sitt ursprung i staden Avola på sydöstra delen av ön, och är den mest odlade druvan på Sicilien. Nero d'Avola ger oftast fylliga viner med en doft och smak av plommon och mörk choklad. Men det går även att finna toner av mörka körsbär, sötlakrits och kryddor. Vinerna har vanligtvis hög strävhet och en medelhög syra, men tack vare att Verionia Appassimento är gjort med appassimentometoden (där en del av druvorna varit torkade) så möts syran och tanninerna upp av en fin sötma och får ytterligare kraft och komplexitet.
Veronia Appassimento
Intensiv och djupt rubinröd färg. Vinet har aromer av mörka bär, svartpeppar och tobak. Smakerna består av mogna körsbär, björnbär, svarta vinbär i härlig kombination med inslag av mocka, mörk choklad och en fläkt av färska örter. Eftersmaken är mild med lite sötma.
Detta vin säljs på 1-litersflaska och är Sveriges lägst prissatta appassimentovin på flaska. Det passar mycket fint till både kött och grönsaker och extra gott är det till sommarens grillade rätter. Låt gärna vinet kylas en halvtimme innan servering.
Veronia Appassimento lanserades den 5 maj och säljs till en början i beställningssortimentet.