3 tips: Drinkar till kräftskivan.
Letar du efter goda drinkar att bjuda dina nära och kära på under årets kräftskiva? Här får du tre olika drinkar med spännande smaker som förgyller kräftskivan.
Läs mer »Med jämna mellanrum samlas redaktionen för folk o folk för att prova och analysera utvalda produkter. Denna gång har vi provat Svenska Nubbar som är en attraktiv förpackning med 10 olika kryddade brännvin.
I destilleriet O.P Anderson Distillery beläget i Matfors utanför Sundsvall utvinns smakerna från äkta kryddor till samtliga snapsar. De har alla sin egen karaktär, personlighet och användningsområde. Glöm inte att avnjuta snapsen källarsval eller rumstempererad.
289,00 kr
Svenska Nubbar är verkligen ett potpurri av svensk dryckeskultur med välsmakande snapsar från hela riket.
Just nu hittas samlingen i den här sommarfina förpackningen.
Vi börjar med Kryddgårdens flädersnaps som är fräscht kryddat med fläderblom, koriander och skal från handskalade citroner. En härlig snaps som snabbt skapar sommarkänsla! En fint sammansatt doft med blommiga flädertoner, citronlemonad, lime, druvjuice och citruszest. Smaken är också väl sammansatt med fina toner av fläder, koriander, citron, citronskal och grön druva. En nubbe vi gärna avnjuter lätt kyld till fisk och skaldjur. Varför inte en ceviche! eller helt enkelt blanda med tonic.
Sen möter vi O.P. Anderson Björk, en ekologisk snaps som såg dagens första ljus 2018. Den är smaksatt med björkknopp, jämtländsk björksav, citronzest samt den klassiska O.P-kryddningen kummin, anis och fänkål.
- En doft och smak som snabbt för en till minnenas allé då man hand i hand på en björkomgiven sommaräng låg i gräset med sin käresta och tittade upp på molnen. Det doftar björkblad, kvistar och knoppar, samt sav och gräs, citron, och i bakgrunden en fin kryddighet. De fina nyanserna går igen i smaken som avslutas med en fin men lätt björksavssötma. Ypperlig till både sill och sushi.
Läckö Slottsaquavit har tydlig karaktär av dillfrön, kummin, fänkål och koriander.
- Den vattenklara snapsen har en angenäm doftbukett med tydlig ton av dillfrön och kummin, fänkål, och koriander samt citron som kompar i bakgrunden. Smaken är välbalanserad och fint kryddig. Passar till all mat där det känns naturligt att smaksätta eller garnera med en dillkvist.
Örtagårdsbrännvin är milt och smakfullt kryddad med timjan, rosmarin och citron.
- En härlig doft från en välansad örtträdgård där rosmarin och timjan samsas på ett harmoniskt sätt. Smaken är mild men ändå intensiv med fina örttoner och en släng av citronskal och granskott. Utmärkt till den enkla pizzan, eller finare rätten på fläsk eller lamm.
Östgöta Sädesbrännvin har anor sen 1861 och är baserat på sädessprit destillerad i en whiskypanna och lagrad i whiskyfat. Avrundad med honung och russin. När man sticker näsan i glaset förs man direkt till Skottland och en välgjord Grainwhisky. Trevligt brödiga toner med honung och russin i bakgrunden. I smaken förs vi tillbaka till Sverige och Söderköping där den fina sädeskaraktären ackompanjeras av en finstämd sötma från honung och russin. Till en grillkväll eller upplev den magiska smakkombinationen med tapenade på crostini.
O.P. Anderson är originalet och den äldsta av de svenska akvaviterna. Tydlig kryddning av kummin, anis och fänkål. Lagrad under sex månader i ekfat. Den är också ekologiskt-
- Vi känner ingen förvåning att detta blivit en klassiker och storsäljare. De olika kryddorna samspelar i fullständig harmoni i doften. I smaken kommer först de fina kummintonerna där man också får en association av lite peppar och muskot. Dessa toner följer med i hela eftersmaken fast i den sista delen visar sig anis och fänkål lite tydligare. En utmärkt allroundsnaps året runt.
Gammal Norrlands Akvavit är en klassiker sen 1929. Inslag av fat, russin, kummin, anis, fänkål och sherry.
- Här får vi en doftbukett som gör en glad till sinnet, en fin blandning av kummin, fänkål, lakrits, torkade frukter, nötter och rågbröd. Smaken är lång, rik och intensiv. Något av en favorit bland provningspanelen. Kanske man till och med skulle uppskatta surströmming med en så här god snaps?
Herrgårds Aquavit är en snaps smaksatt med kummin, fänkål och koriander som spetsas med maltwhisky. Blandningen får sedan lagras på sherryfat i minst tre månader.
- I glaset en doft med rökiga maltwhiskytoner som samsas på bästa sätt med de klassiska akvavitkryddorna samt toner av torkad frukt, muskot och mörk muscovadosocker. Smaken är mjuk och behaglig med rökighet och fint sammansatt kryddighet. Möt gärna dessa fina smaker med fet och rökt mat.
Rånäs Brännvin är en härlig ekologisk snaps som är kryddad med pomerans, kanel och cognac.
- En mycket insmickrande doft som för tankarna till ett finare konditori där vi finner en blandad doftprofil av kanelbulle, citruscheesecake, pomeransbiscotti och konjakskransar. Smyg med en flaska till konditoriet och avnjut med en mörk och krämig chokladfudgetårta med citrusgrädde.
Bäska Droppar är både älskad och hatad. Den är ordentligt besk från malört och även kryddad med kanel och pomeransknopp.
- I näsan har vi en tydlig och aromatisk ton av malört samt en känsla av nötter, salvia, kanderade apelsinskal samt murket trä i skogsbacke. Den mycket tydliga beskan blir en vattendelare i panelen. Antingen älskar man eller hatar man beskan som sitter kvar länge. I smaken upplevs toner av malört, gentianarot, apelsinskal, kanel, muskot och ceder. Kan mycket väl användas som digestif (matsmältare) eller duka upp fet mat som exempelvis rökt ål. Även syrliga komponenter och sälta i maten brukar vara positivt. Vill man dricka öl till kan en sort med mild humle vara lämpligt då beska i mat och annan dryck förstärker beskan i Bäska Droppar ytterligare.
Letar du efter goda drinkar att bjuda dina nära och kära på under årets kräftskiva? Här får du tre olika drinkar med spännande smaker som förgyller kräftskivan.
Läs mer »Har det blivit dags för kräftskiva igen? Söker du inspiration kring vad du ska bjuda på har vi vad du behöver - från kräftrecept till västerbottenspaj och smårätter.
Läs mer »Äntligen dags för kräftkalas! Och ingen kräftskiva är ju komplett utan ett gäng härliga snapsvisor. Här hittar du ett sånghäfte samt en kul femkamp färdig att ladda ner och skriva ut.
Läs mer »Den 4 maj 2017 öppnade O.P. Anderson ett helt nybyggt destilleri i Sundsvall och koncentrerar därmed all sin svenska akvavitproduktion i en och samma anläggning.
Läs mer »Här produceras svenska snapsklassiker som Gammal Norrlands Akvavit, Bäska Droppar och, inte minst, flaggskeppet O.P. Anderson.
Läs mer »