Håll en budgetvänlig vinprovning hemma – våra bästa tips.

Det är ett trevligt sätt att umgås med vänner och bekanta över en vinprovning. Det ger också möjlighet att till en liten kostnad upptäcka nya druvor eller områden. Vi hjälper dig att bjuda in till en provning med viner i en plånboksvänlig prisklass.

Vinprovning hemma med budgetvänliga viner.

I denna text har vi fokuserat på viner som ligger i en plånboksvänlig prisklass. Vi har valt ut fyra viner till en rödvinsprovning och fyra till en vitvinsprovning.

Vad det gäller båda provningarna så är det ett medelpris per flaska som ligger runt 100 kronor. Vid en vinprovning är det lagom med upp till 10 personer per flaska.

Viner till rödvinsprovningen:

Mezzacorona Pinot Nero

99,00 kr


Mezzacorona Pinot Nero är ett perfekt vin att börja vinprovningen med. Det är ett fräscht och lättbärigt vin med toner av jordgubbar, lingon, hallon och körsbär. Vingårdarna där druvorna odlas ligger på upp till 400 meter över havet i vackra Adige-dalen. 

CHILL OUT Malbec Organic Fairtrade Argentina

83,00 kr


Detta malbecvin från Chill Out är både ekologiskt och Fairtrade-märkt. Vinet har en doft med inslag av mörka plommon, viol och kryddor. Smaken är medelfyllig och fruktig med inslag av mörka frukter och lakrits. Perfekt med en bit hård ost!

Camp Syrah

96,00 kr


Som tredje vin till rödvinsprovningen rekommenderar vi Camp Syrah – ett vin med fruktig smak där du hittar inslag av fat, björnbär, kryddor, plommon och choklad. Vinet kommer i en återvinningsbar PET-flaska.

Vivir Sin Dormir

109,00 kr


Sist ut bland de röda vinerna vill vi tipsa om detta spanska vin från området Jumilla. Druvan är monastrell och smaken är stram, kryddig, och fruktig med fatkaraktär, inslag av choklad, mörka bär, lakrits, jordgubbar och rostat kaffe.


Viner till vitvinsprovningen:

Santa Rita Sauvignon Blanc Gewurztraminer Riesling

80,00 kr


Först ut bland de vita vinerna tipsar vi om ett vin med en speciell blandning av druvor, nämligen sauvignon blanc, gewurztraminer och riesling. Santa Rita har en frisk smak som är aromatisk och fruktig med toner av honungsmelon, persika, krusbär, fläder, litchi, lime samt ett stråk av madarinzest.

Spier Signature Sauvignon Blanc Sémillon

89,00 kr


Nästa vitvin är från Sydafrika och ett vinhus med lång historia. Spier Signature Sauvignon Blanc Sémillon är ett fruktigt och aromatiskt vin med toner av päron, krusbär, bivax, citrus och melon.

Mileo Bianco Organic

100,00 kr


Här har vi ett italienskt vitvin från Sicilien. Mileo Bianco är gjort av druvorna grillo och zibibbo, och har en aromatisk doft med blommig och fruktig ton. Frisk, intensiv och fruktig smak med inslag av solmogna persikor och päron, honungsmelon, citrus och fläder.

Chateau Ste Michelle Chardonnay Retro

119,00 kr


Avsluta provningen med ett riktigt härligt fruktigt och fylligt vitvin från Washington, USA. Detta torra chardonnayvin från Chateau Ste Michelle har en fruktig, balanserad smak med fatkaraktär och inslag av gula äpplen, nötter, tropisk frukt och citrus.

Erfarenhet är bra men inte nödvändigt

Det kan naturligtvis vara en fördel om någon i sällskapet är lite mer erfaren i vinprovandets ädla konst, men det är absolut inget krav. Ibland kan det till och med vara en fördel att alla är noviser och därför mer fritt vågar uttrycka sin åsikt. Om du till kommande vinprovningar vill skaffa dig mer kunskap och erfarenhet rekommenderar vi att du anmäler dig till någon av folk o folks provningar som genomförs i ett flertal städer.

Duka med tulpanformade glas

För provningen: Varje person behöver fyra likadana vinglas som inte är för små och där kupan har en tulpanliknande form. Det blir ju ganska många glas så varför inte be dina gäster att ta med sig egna? Förbered även med penna och papper, vattenglas och eventuellt lite vitt bröd för att neutralisera smaklökarna mellan vinerna.

Prova gärna blint eller halvblint

Det är mycket lätt att man påverkas av förutfattade meningar, tidigare erfarenhet och prislappen när man provar vin. Vi rekommenderar därför att man provar blint eller halvblint. I det första fallet kan du som värd för provningen presentera olika smaker och karaktärer deltagarna skall leta efter men inte tala om vilka vinerna är. Om man provar halvblint presenterar man vinerna som ingår i provningen, men inte i vilken ordning de kommer. Du måste därför i båda fallen hälla över vinerna till karaffer eller dölja de flaskor som används till upphällningen med exempelvis aluminiumfolie.

Här finner du mer information om hur man provar vin på bästa sätt. »