Vinexperten: 6 bästa amerikanska rödvinerna just nu.

Gillar du de röda vinerna från andra sidan Atlanten? Det gör vår sommelier och vinexpert Mats Claësson också! Här är hans bästa tips på amerikanska röda viner just nu.

Mats väljer sina bästa amerikanska rödviner.

Som vinland har USA rönt stora framgångar under många år nu, men räknas fortfarande som "Nya världen" när man pratar om vin. De mest kända vinerna är kanske de från Napa Valley i Kalifornien, men även stater som Oregon och Washington är på frammarsch.

När Kalifornien år 1969 var väl på väg framåt gällande vinproduktion fanns det bara två vinerier i Washington. Men snart kom även vinboomen hit och 2014 fanns där över 800 vinerier. Idag finns det 1050 och nya ambitiösa vintillverkare dyker stadigt upp som svampar ur jorden.

Några druvor som jänkarna visat sig duktiga på är bland annat cabernet sauvignon, pinot noir och zinfandel. I Washington finner man en mycket stor variation av druvor och vinstilar. Det odlas hela 80 olika druvsorter. De mest odlade druvorna är cabernet sauvignon, chardonnay, riesling, merlot och syrah. Tillsammans står de för mer än 80 procent.

I Kalifornien råder ett klimat liknande det kring Medelhavet, vilket ger riktigt fina viner som också gör att prislappen ofta är högre. Här odlas en hel del cabernet sauvignon, merlot, pinot noir och chardonnay bland annat

Expertens val: Amerikanska rödviner

Gillar du också amerikanska rödviner? Här har folk o folks dryckesexpert Mats Claësson listat sina 6 favoritviner från USA – kanske hittar du något nytt att testa?

Erath Pinot Noir

219,00 kr


Erath Pinot Noir har en härligt fruktig doft med inslag av solmogna mörka körsbär, björnbär, röda vinbär, plommon och toner av jasmin och örter. Smaken är nyanserad med lätt fatkaraktär. Tanniner och fruktsyra är vackert balanserade vilket ger en lång och mjuk eftersmak.

The Pundit Syrah

279,00 kr


The Pundit Syrah är ett vin från Washington som består av 88% syrah, 6% grenache, 4% mourvèdre och 2% viognier. Vinet är mörklila med lite rubinröda toner. Mogna körsbär och plommon i doften. Väldigt mjukt, silkigt avslut med smak av vanilj, körsbär och björnbär.

Chateau Ste Michelle Cabernet Sauvignon

155,00 kr


Chateau Ste Michelle Cabernet Sauvignon är ett fruktigt vin med balanserad smak och rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, kakao, mörka körsbär, lavendel, kaffe, plommon och vanilj. Passar mycket bra till rätter av mörkt kött, lamm, nötkött, blåmögelostar och mörk choklad.

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir

155,00 kr

171,00 kr


En mjuk och fruktig pinot noir som för sig elegant och världsvant tillsammans både med den grillade fisken som serveras med stekt svamp och rödvinssmör samt till det ljusa köttet som kyckling, kalkon och fläskkött. Om man undviker kött så är den även kompis med grillad svamp, majs, lök och rotfrukter.

UNSHACKLED Cabernet Sauvignon

309,00 kr


UNSHACKLED Cabernet Sauvignon har en intensiv och inbjudande doft med inslag av mörka plommon, björnbär, kryddor och en fläkt av svarta oliver. Smaken är intensiv och fruktig där mörka frukter och bär samsas på bästa sätt med fat, kryddnejlika och torkade örter.

Cold Creek Cabernet Sauvignon

281,00 kr

289,00 kr


Fruktig doft med inslag av mörk frukt, svartpeppar och choklad. Kraftfullt och fylligt vin med bra struktur, härlig balans och ett snyggt avslut. Passar gott till pepprigt kött, lammracks och mustiga pastarätter.