Bakom varje framgångsrik glögg står en kvinna.

Hur hantverksmässig är egentligen glöggtillverkning? Vi har fått en pratstund med Chief Blender, Åsa Orsvärn om arbetet med svenskarnas favoritglögg BLOSSA.

Åsa Orsvärn Blossa

Glöggens högtid är nu. I detta minst sagt ovanliga år som till största delen kantats av en ihärdig pandemi är det extra viktigt att finna ljusglimtar i tillvaron. Att umgås utomhus med vänner och bekanta är det nya normala och vad är bättre att dricka under en kall vinterdag än varm glögg?

Vi har fått en pratstund med vår alldeles egen Chief Blender, Åsa Orsvärn om hennes arbete kring svenskarnas favoritglögg BLOSSA och hur hon själv firar jul detta annorlunda år.

Vilken utbildning behöver man för att bli en Chief Blender?

- Det finns ingen direkt utbildning man kan gå i Sverige för detta. De utbildningar som erbjuds är högskoleutbildning inom livsmedel, kemi, biologi, mikrobiologi. Jag är i grunden civilingenjör med kemiskaparteknik som huvudområde och började min glöggkarriär på Vin & Sprit i mitten av 80-talet.  Blender kan man egentligen inte vara för glögg då blender är en person som blandar vin för att få ett specifikt vin eller blandar olika kvaliteter av cognac. Titeln är kvar sedan tiden på Vin & Sprit då ansvaret för årets recept just låg på företagets blender.

Hur ser dina arbetsdagar ut? 

- Mitt arbete innefattar många olika moment vilket är roligt och något jag trivs med. Ena dagen står jag i labbet och provar olika smakkombinationer, medan jag nästa beställer kryddor eller vin som ska ingå i drycken. Det är ett väldigt omväxlande arbete och varje år står jag inför nya utmaningar. Även om många av Blossas glöggsorter ska ha samma smak år efter år så gäller det att alltid ha kontroll på hur säsongens viner och kryddor är. Eftersom de är jordbruksprodukter, varierar de från år till år och därför kan vi behöva justera recepten något inför varje säsong just för att vinerna och/eller kryddorna varierar.  

- Min roll är att säkerställa att vi varje år producerar Blossas Glögg, det vill säga Starkvinsglögg och Vinglögg och våra alkoholsvagare varianter så att de sensoriskt upplevs lika från år till år. Det är en mycket viktig roll att garantera Blossas kvalitet på alla ingående element i produktionen för att kunna tillverka just Blossa Glögg.

- I början av sommaren är det många kreativa möten med mina kollegor som ingår i Blossateamet då arbetet kring årgångsglöggen börjar redan ett och ett halvt år innan den lanseras. Vi spånar kring nästa destination och kommer gemensamt fram till nästa års smak.

- Från och med november då glöggen börjar säljas är det många intervjuer som ska genomföras med media då Blossa är en del av många svenskars advents- och julfirande. 

Vad är den allra största utmaningen i ditt arbete? 

- Att göra en storskalig produktion. Vi vill tillverka en unik produkt från år till år och samtidigt bibehålla hantverket. Det gör vi genom att hantera den aktuella smaken från råvaran. I år har vi till exempel jobbat med mynta och grönt te för årgångsglöggen.  

- Det är nya produkter för oss alla som arbetar med Blossa. Mina små tester på labbet ska sedan skalas upp för en stor produktion. Det är alltid lätt att tillverka 1 liter och faktiskt även 50 000 l.  Men vi producerar ca 500 000 l Blossa Annual varje år. Den volymen ska produceras under 2–3 månader för att sedan säljas under en kort period.

Vilken är den äldsta Blossaglöggen?

- Det finns ett bevarat kalkylblad med ingredienser som är daterat 1895. År 2016 använde vi det underlaget för att återskapa glöggen så likt originalet som möjligt.

- Den fick kort och gott namnet Blossa 1895. Glöggen, som fanns att köpa till och med 2021, var en portvinsbaserad starkvinsglögg med de traditionella julkryddorna ingefära, kardemumma och kryddnejlika. Den högre alkoholhalten 18% var vanlig för vin förr i tiden.

Berätta om hantverket kring Blossa vad är det som gör den så speciell?

- Att tillverka en riktigt bra glögg är ett äkta hantverk. Det många inte känner till är att vi använder riktigt vin och riktiga kryddor i Blossa Glögg. För att få den riktiga Blossasmaken används noga utvalda europeiska viner samt äkta kryddor som extraherats i sprit under flera månader.

- Vinerna blandas för att få till samma smakprofil år från år. Den alkoholfria glöggen är också gjord på äkta vin för att få den rätta smaken. Den avalkoholiseras sedan så att alkoholen försvinner. För att få till den rätta sötman i glöggen tillsätts socker av högsta kvalitet producerat av sockerbetor.

- Att producera glögg är en lång process och att producera en flaska Blossa från jord till bord tar ungefär sju månader. 

Har du någon drömingrediens som du ännu inte arbetat med?

- Ja, just nu har jag några spännande saker som kanske blir verkliga inom några år, vi får se.

Är det något du kan avslöja här och nu? 

- Nej. Jag vet att det är många som skulle vilja veta men tänk vad tråkigt det skulle vara om jag berättade.

Vilken är din egen favoritprodukt av alla dina skapelser?

- Det är självklart svårt att säga men några jag är extra nöjd med är Blossa 04 Vinteräpple, Blossa 09 Clementin, Blossa 15 Japan – Juzu och ingefära, Blossa 18 Italien – Citron och örter samt även Blossa 19 Hawaii. Oj det blev visst rätt många. 

Blossa 19

Om du inte arbetade med glögg vad skulle du vilja jobba med då? 

- Antingen skulle jag vara marinbiolog eftersom jag hyser en enorm förkärlek för livet under havets yta. Eller så skulle jag leta upp gamla hus och renovera dem. Jag älskar historia. Just nu släktforskar jag och mycket av min lediga tid tillbringar jag med att lägga näsan i gamla kyrkböcker. 

Hur firar du jul?

- I år (2020) kommer jag fira jul hemma med ett begränsat antal personer. Det blir den närmsta familjen.  Vi börjar med varm glögg ute i trädgården för att sedan fortsätta julfirandet inomhus, givetvis på behörigt avstånd. Jag tycker att det är extra viktigt med gemenskap under dessa konstiga tider men den kan ju också ske digitalt om det inte finns möjlighet att träffas.