Julrecept
Här samlar vi massvis av härliga och goda julrecept, både klassiker som såväl nyskapande julrätter. Glöggtilltugg, bakverk, julpraliner och matiga recept till julbordet. Alla recept kommer med dryckestips.
Cheddarostcrème med korinter i portvin och rostade valnötter.
Den prisbelönte kocken Viktor Westerlind har gjort en modern servering av julbordets cheddarost med en ostcrème som toppas med korinter kokade i portvin, vinaigrette och rostade valnötter.
Läs mer »Fläsksida med plommon och apelsin.
Den prisbelönte kocken Viktor Westerlind har gjort en modern tolkning på julens fläsk i form av en krispig fläsksida med rödkål och en härlig plommonkompott med apelsintoner.
Läs mer »Laxtartar med äpple, senap och pepparrot.
Den prisbelönte kocken Viktor Westerlind har gjort en modern tolkning på julbordets lax bestående av en fantastisk laxtartar med senapsdressing och pepparrot, toppad med syrligt äpple.
Läs mer »Pepparkakor à la Amarula.
Pepparkakor för vuxna - i form av en elefant. Varsågod säger vi! Baka, ät och njut.
Läs mer »Varmrökt lax med solgul saffranssås.
Servera en underbar varmrökt lax med en krämig saffranssås på julbordet.
Läs mer »Saffranskladdkaka med vit choklad och flagad mandel.
Avsluta julmiddagen med något sött! Här bjuder vi på ett recept på en härligt kladdig kladdkaka med smak av saffran.
Läs mer »Vörtbrödsnittar med kryddoströra och fikon.
Starta julafton med ett glas mousserande glögg och ett trevligt tilltugg! I år inleder vi med dessa läckra snittar meden härlig röra av klassisk kryddost.
Läs mer »Julkryddad blodpudding med stekt fläsk och glöggmarinerade lingon.
Blodpudding är en riktig klassiker på våra svenska julbord. Men inte många har testat att laga det hemma. Linnéa delar här med sig av ett magiskt recept.
Läs mer »Potatisterrin med matjessill och vitlök.
De här små godingarna - potatisterrin med matjessill och vitlök skapar fest i munnen. Passar bra att servera under såväl jul som midsommar, det vill säga hela året runt. Bakom dessa står ingen mindre än potatisexperten Stefan Ekengren
Läs mer »Janssonspizza.
Janssonpizzan är precis som det låter - en variant på klassikern janssons frestelse. Det är en saltig pizza som passar perfekt som vickningsmat.
Läs mer »Krispig Janssons frestelse med kryddostkräm.
Friterad Janssons frestelse med kryddostkräm är klassikern i en ny tappning, signerad potatisexperten Stefan Ekengren. Det här vill vi gärna äta varje dag, gärna två gånger om dagen.
Läs mer »Glaserade revbensspjäll med smak av apelsin och kanel.
Revbensspjäll med glaze med smak av sötsyrlig apelsin, kryddig kanel och äpple som är fantastisk till det långbakade möra fläskköttet. Perfekt tillskott till julbordet!
Läs mer »Ugnsbakad rödkål med vinägrett på brynt smör.
Ett härligt inslag på julbordet blir denna ugnsbakade rödkål med en god vinägrett på brynt smör, smaksatt med Östgöta Sädesbrännvin som lyfter smakerna i vinägretten.
Läs mer »Gammelmormor Annys lätta pepparkakor.
Sophie Dahlbäck är vinnare av Hela Sverige bakar 2022 och som pris får hon ge ut en egen bok om bakning. Folk o folk har fått dela med sig av ett recept som kanske passar finfint nu inför jul: Enkla pepparkakor.
Läs mer »Mjuk pepparkakstårta med lingon och vaniljfärskost-frosting.
En julig tårta med mjuka pepparkaksbottnar, rårörda lingon och vaniljfärskost-frosting som dessutom har fått en extra skjuts i smaken av kryddig Fireball.
Läs mer »Vegansk inlagd sill med aubergine.
Det är inte ens alla köttätare som gillar sill - så varför inte testa en vegansk "sill" istället? Denna har Linnéa gjort med aubergine och morötter.
Läs mer »Västerbottensflarn med vispad smetana.
Västerbottensflarn, så enkelt att göra och rätt svåra att misslyckas med. Allt du behöver är ju ost. Ja och något riktigt gott att toppa dom med.
Läs mer »Smörrebröd med gubbröra.
Gubbröran har en given plats på julbordet och här serveras den färdig att äta på en skiva kavring, dekorerad med färsk dill. Perfekt att servera med ett glas gott vitt vin!
Läs mer »Revbensspjäll med kålsallad och äppelchutney.
Saftiga och kryddiga revbenspjäll är en favorit på julbordet för många, så även för Linnéa. Här har hon satt sin egen prägel på sin pappas klassiska recept.
Läs mer »Mandelmusslor med hjortrongrädde och kolasås med brynt smör.
Mandelmusslor. En riktig klassiker till de stora kafferepen förr i tiden. Men den hänger med in på 2000-talet också. Då kanske främst som en del av dessertbordet på jul.
Läs mer »Läcker vinterdessert med smak av pepparkaka och apelsin.
Julen är det sötas högtid och här har Linnéa tagit fram en enkel men väldigt god dessert med julens kryddor kanel och apelsin. Servera med ett sött och juligt bubbel med glöggsmak från Glöet.
Läs mer »Mjuk pepparkaka med glöggmarinerade tranbär.
Den mjuka pepparkakan är bara en av julens många fröjder. Här har vi toppat den kryddiga kakan med tranbär som marinerats i glögg.
Läs mer »3 läckra tilltugg till glöggbubblet.
Glöet är ett lyxigt, färdigblandat glubbel som finns i en vit och en röd variant. Här tipsar Linnéa om tre härligt juliga tilltugg till ditt glöggbubbel, som känns lite lyxigare än vanlig plockmat till minglet.
Läs mer »Snittar med matjessill och creme fraîche med saffran.
Istället för en mer klassisk saffranssill där allt är blandat i en skål valde jag att göra små snittar. Det är inte alls svårt men ser riktigt fint ut på julbordet.
Läs mer »Ägghalvor med 3 olika fyllningar.
Ägghalvor med goda fyllningar är ett måste på julbordet. Här har Linnéa gjort tre varianter på lite roligare toppings än bara majonnäs och räkor.
Läs mer »Grillad och rökt lax med romsås.
Varför inte använda grillen till jul? Ge laxen en rökt smak genom att lägga enriskvistar eller rökspån på glöden. Servera med en romsås.
Läs mer »Grönkålscaesar med granatäpple.
Krögaren Jennie Walldén visar här sitt populära recept på grönkålscaesar. Ett underbart och fräscht inslag på julbordet som med fördels avnjuts med ett glas Universal Riesling.
Läs mer »Glöet Pannacotta.
Pannacotta är en krämig italiensk dessert. Här gör vi den i två lager med en härligt julig touch.
Läs mer »Glöet Sabayonne.
En läcker dessert med Glöet mousserande glögg som är enkel att göra. Dekorera med våffelkex, granatäppelkärnor och bär.
Läs mer »Griljering till julskinkan med cognac och senap.
En grövre senap med en skvätt cognac blir en god bas till julens skinkgriljering och Linnéa tipsar om hur du får en knaprig yta av brynt smör.
Läs mer »Halstrad lax med gräddstuvad grönkål.
Recept på halstrad lax serverad med härligt gräddstuvad grönkål. Tips! Flytta inte runt laxen i stekpannan utan låt den ligga still i ca 4 minuter innan du vänder.
Läs mer »Surdegssnittar med len avokadoröra.
Starta julfirandet med fräscha snittar på surdegsbröd och en len avokadoröra. Toppa med löjrom eller varför inte tångkaviar för ett vegetariskt alternativ.
Läs mer »Ostbricka.
En ostbricka med massor av goda smaker är alltid ett uppskattat inslag på middagsbjudningen. Här tipsar vi även om några snapsar som passar utmärkt till ost.
Läs mer »Helstekt älgfilé provençale.
Låt köket fyllas av de fantastiska dofterna från en helstekt älgfilé med massor av örtkryddor. Servera med silkeslen potatispuré och smörstekta rotfrukter.
Läs mer »Sill med gurka, citron, dill och O.P. Anderson Aquavit.
Läcker sill som du enkelt kan göra hemma. Här blandas smakerna från gurka, citron och dill med O.P. Anderson Aquavit. Ett trevligt tillskott på julbordet!
Läs mer »Cheesecake i glas med lingon och pepparkaka.
En ljuvligt julig cheesecake med apelsintouch där fluffig grädde möter krispiga pepparkakor. Serveras i glas och toppas med vackra, sockrade lingon.
Läs mer »Jultrifle.
Trifle är populär dessert i det brittiska köket och består av flera lager med krämiga fyllningar, kaksmulor och bär. Toppa med pepparkakor, polkastänger och bär.
Läs mer »Fudge med mjölkchoklad, Amarula och kaffe.
Goda ingredienser som tillsammans blir en underbar fudge. Receptet är skapat av Sara Aasum Hultberg som blev Årets konditor 2014.
Läs mer »Ugnsrostad brysselkål med rostad mandel och lingondressing.
Ugnsrostad brysselkål har blivit en storfavorit i svenska hem, inte bara på julen. Här serverar Linnéa brysselkål toppad med rostad mandel och lingondressing.
Läs mer »Ostkaka med hjortronsylt.
Gör som Linnéa och smyg in en form med hemgjord ostkaka, varm hjortronsylt och lättvispad grädde på dessertbordet i jul.
Läs mer »Julig cheesecake med smak av glögg.
En julig cheesecake som görs på färskost och grädde smaksatt med mousserande glögg och klassiska julkryddor. Pepparkakor i botten och fin julröd topping.
Läs mer »Spetskål med äpple, brysselkål och kryddpeppar.
En vegetarisk rätt som passar utmärkt som en mellanrätt under julmiddagen.
Läs mer »Årets sill 2020 med koriander, gurka och citron.
Fredrik Erikssons recept på inlagd sill med koriander, gurka och citron serveras med fördel tillsammans med O.P. Anderson Björk.
Läs mer »Apelsinkryddad fläsksida med pumpapuré.
Fläsk hör julbordet till, här serveras fläsksidan härligt krispig med en kryddning av bland annat apelsin och ingefära.
Läs mer »Potatis- och cheddarroyal med forellrom.
En lyxig potatisrätt till julbordet. En royal innehåller en äggstanning med grädde. Här smaksätts den med juliga smaker av cheddar och kavring.
Läs mer »Saffransrulltårta med apelsinchokladfyllning.
Linda Hanssons recept på drömtårta från tv-programmet Hela Sverige bakar 2019. Linda vann hela tävlingen och receptet kommer från hennes bok Fika är livet.
Läs mer »Julkryddad fläskfilé med aprikoser.
Prova att krydda fläskfilén med en rub gjord på julkryddor. Får du tag på vildsvinsfilé skulle jag rekommendera det. Det känns lite extra lyxigt så här till jul!
Läs mer »Inkokt lax med saffran och hjortronsås.
Varje år brukar vi testa något nytt på julbordet. I år blir mitt bidrag den här underbart solgula, inkokta laxen med saffran som serveras med hjortronsås.
Läs mer »Vit chokladtryffel med cognac och brynt smör.
En vit chokladtryffel med härliga kolatoner från det brynta smöret. En skvätt cognac i tryffeln bryter perfekt av mot allt det söta. Rulla gärna tryfflarna i rostad kokos, hackade hasselnötter eller varför inte lite florsocker.
Läs mer »Saffransplättar med lättvispad grädde och tranbärssylt.
Vad är väl en jul utan saffran? Linnéa har gjort ett recept på fantastiskt goda saffransplättar som passar perfekt som tilltugg till glöggen och kan göras i förväg.
Läs mer »Julsnittar med krämig röra på senap, gräslök och vedrökt karré.
Linnéa har valt vedrökt karré till röran på sina julsnittar, som ger en lite rökig smak som passar perfekt ihop med senapen.
Läs mer »Grönkålspaj med prästost på julbordet.
Linnéas krämiga grönkålspaj innehåller prästost och grädde. Ett grönt alternativ till julen, men som är lika god året runt.
Läs mer »Revbensspjäll på vildsvin med paprikarubb och aprikosglaze.
Vildsvin förknippar man ofta med stek men här serverar Linnéa ett recept på revbensspjäll på vildsvin.
Läs mer »Lättfixad krämig sill med smak av apelsin.
En krämig sill med smak av apelsin och senap som är snabb att blanda till. Låt gärna stå minst ett dygn innan den ska ätas.
Läs mer »Lingon- och apelsingravad lax.
Gravad lax är ett måste för mig på julbordet och kombinationen lingon, dill och apelsin blir oslagbar!
Läs mer »Varm grönkålssallad med lax.
Här har jag gjort en varm grönkålssallad som fått sällskap av både lax, svenskt äpple och granatäpple. En otroligt god kombination till julbordet!
Läs mer »Sillröra med smak av senap.
Till snapsen ska det såklart vara sill. Här har jag gjort en sillröra som har härlig smak av senap. Vilket passar ypperligt till O.P Andersson Julaquavit!
Läs mer »Saffransglass med salta, kanderade nötter.
Som dessert på självaste julafton tar jag ett säkert kort, nämligen den här oslagbara glassen. Här med smak av saffran. Som kontrast strör jag massor av kanderade, lätt saltade nötter över.
Läs mer »Cheesecake med pepparkakor, bär och glögg.
En god cheesecake med pepparkaksbotten, smaksatt med glögg att bjuda på till adventsfirande och glöggfester. Servera tillsammans med Glöet Sparkling Glögg.
Läs mer »Glöggkokta päron med vispad grädde och ädelost.
Linnéa har komponerat ihop en oemotståndlig dessert till vintern. Glöggkokta päron med vispad grädde och ädelost!
Läs mer »Vit pärontryffel med Xanté.
Chokladexperten Ulrica har tagit fram fyra julinspirerade chokladtryfflar. Här får du recept på smarrig pärontryffel med Xanté!
Läs mer »Glöggtryfflar med Blossa glögg.
Chokladexperten Ulrica har tagit fram fyra julinspirerade chokladtryfflar. Testa gärna dessa underbara glöggtryfflar gjorda med Blossa glögg.!
Läs mer »Amarulatryfflar med rostad kokos.
Chokladexperten Ulrica har tagit fram fyra julinspirerade chokladtryfflar. Nedan följer recept på läckra Amarulatryfflar!
Läs mer »Bakad Västerbottensost med fikonmarmelad.
Linnéa har tagit fram tre recept som passar perfekt till vinterns glöggstunder! Här får du recept på bakad Västerbottensost med fikonmarmelad!
Läs mer »Pepparkakssticks med lingoncrème.
Linnéa har tagit fram tre recept som passar perfekt till vinterns glöggstunder! Här får du recept på pepparkakssticks med lingoncrème.
Läs mer »Små filodegspajer med salt ost och rödbetor.
Linnéa har tagit fram tre recept som passar perfekt till vinterns glöggstunder! Här är ett recept på läckra små filodegspajer att förhöja glöggmyset med!
Läs mer »Vintrig gryta med touch av mellanöstern.
En smakrik, vintrig gryta med toner från mellanöstern som kommer från en kryddblandning som heter 7-kryddor som du hittar i välsorterade mataffärer.
Läs mer »Pannacotta med äpple och päron kokta i Calvados.
En magisk pannacotta med äpple och päron kokta i Calvados. Toppad med hasselnötter.
Läs mer »Revbensspjäll marinerade med honung och senap.
Låt revbensspjällen få en julig smak av ingefära, kryddpeppar, kanel och senapspulver.
Läs mer »Saffransmousse med vit choklad, rom och lingon.
Vad passar bättre att avsluta en julmiddag med än en härlig saffransmousse?
Läs mer »Julkryddad ribbestek med brysselkål och apelsinlingon.
Vågar man byta ut julskinkan? Kanske inte, men kanske kan en julkryddad Ribbestek bli ett gott alternativ?
Läs mer »Marsipanklubbor med choklad och smak av glögg.
Istället för marsipangrisar, testa vårt lätta recept på läckra marsipanklubbor kryddade med glögg och doppade i choklad. Kan även bli en söt julklapp!
Läs mer »Rökigt glöggtilltugg med skogens smaker.
Lagom till första advent så har Blossa tagit fram glöggtilltugg med smaker av skogen. Här får du recept på en rökig macka med syrad rödlök och majonäs.
Läs mer »Klappgröt med söta tillbehör.
Lagom till första advent så har Blossa tagit fram glöggtilltugg med smaker av skogen. Här kommer ett recept på Klappgröt med nötbräcke och bärchips!
Läs mer »