Barbera - en druva på frammarsch.

Barbera har gått från att ha ganska låg status till att ha blivit en av de mest intressanta druvorna i Piemonte. Lär dig mer om den blå druvan här.

Druvan barbera.

Det är inte helt känt var druvan har sitt ursprung, men ny kartläggning av druvans DNA har visat ett troligt släktskap med druvan coccalona nera. Det är dock ingen tvekan om att barbera är mest förknippad med Italien.

Barbera finns globalt på cirka 25 000 hektar där 21 000 hamnar under den italienska flaggan. Den är vanligast i Piemonte, men förekommer även i regionerna Lombardiet, Apulien, Sardinien och Emilia Romagna.

Druvan förekommer även i Australien, Argentina och i USA. Den är populär i blandningar där den tillför syra och fräschör till slutresultatet.

Mer och mer hyllad druva i Piemonte

Barbera står för omkring hälften av den totala odlingsarealen i Piemonte. Den hamnar oftast i skuggan bakom nebbiolo och har traditionellt haft en ganska låg status. Men det har runnit mycket vatten under broarna de senaste åren och barbera är nu en av de mest intressanta druvorna i Piemonte.

Tidigare var det främst mjuka och fruktiga röda viner, men nu har det blivit modernt med mer koncentrerade och ambitiösa viner som lagras i ekfat. Vinerna har ofta en frisk syra och ett tydligt inslag av mörka körsbär.

Druvan är dominerande i nio olika ursprungsbeteckningar inom regionen, där vi finner både DOC och den högre ursprungsbeteckningen DOCG.

Fräscha viner som förgyller det dukade bordet

Barbera är en av de mest syrarika blå druvorna och de ska man beakta när man väljer mat därtill. Möt vinets smaker med syra, fetma eller sälta i maten. Det är ypperliga viner till både charkuterier och olika ostar. Vinerna i lättare stil finner väl sin plats till pizza, pasta, risotto samt lätta och medelkraftiga anrättningar på kött och fågel. Använd gärna tomat och balsamico som är goda vänner till barberaviner.

Till de mer moderna, fruktiga och fylligare vinerna som ofta är fatlagrade kan man använda kraftigare köttråvaror som gärna kan grillas eller halstras, samt tillföras feta och krämiga komponenter.

Viner av barbera:

Här följer ett urval av välgjorda och välsmakande viner på druvan barbera. Viner i olika prisklass och för olika tillfällen:

Barbera d'Alba Paolina

159,00 kr


Fruktig doft med inslag av körsbär, hallon och röda vinbär. Nyanserad och elegant med en diskret ekfatskaraktär. Frisk syra och mogna tanniner. Läckert till chark, pizza eller råbiff!

Ceretto Barbera d'Alba Piana

265,00 kr


Fruktig och bärig stil med stort tryck bakom. Textur och växtplats lyser rakt igenom vinets karaktär av blå och röd frukt. Mycket trevligt vin till chark eller lagrade ostar.

Borgogno Langhe Rosso

139,00 kr


Kryddig, fruktig doft med inslag av körsbär, röda vinbär, fat och örtkryddor. Elegant, kryddig, bärig smak med inslag av svarta vinbär, björnbär, choklad och kaffe. De mjuka tanninerna ger, tillsammans med den eleganta syran, struktur och stabilitet till vinet.

Castello del Poggio Barbera d'Asti

129,00 kr


Castello del Poggio Barbera d'Asti har en inbjudande doft med inslag av mörka körsbär, skogshallon, örtkryddor och fat. Smaken är balanserad med toner av körsbär, torkade tranbär, kanel och salvia.

Damilano Barbera d´Asti

189,00 kr


Damilano Barbera d'Asti är ett prisvärt vin med doft av körsbär, viol, tranbär, vinbär och en fläkt av kanel. Ett medelfylligt vin med frisk syra och trevlig smaklängd. Passar utmärkt till lättare och medelkraftiga anrättningar med fågel eller kött.

Il Falchetto Nizza Reserva Bricco Roche

499,00 kr


Nizza Reserva Bricco Roche har en mycket nyanserad varm och intensiv doft med inslag av mörka körsbär, körsbärslikör,  fat, salvia, kakao, svart te och kryddnejlika. Smaken är rik, lång och intensiv med toner av mörka körsbär, fat, kakao, kryddor och mörka plommon.