Crémant - franskt mousserande i champagnens skugga.

Är du förtjust i bubbel men tycker att champange är lite väl extravagant för vardagslyxen bör du definitivt testa en crémant istället. Här kan du läsa mer om crémant och hur den skiljer sig från champangen.

Crémant i tre glas, närbild.

Skillnanden mellan champagne och crémant?

Vad är skillnaden på champagne och crémant? Enkelt! Crémant är mer eller mindre samma sak, men tillverkas utanför Champagne-distriket. Ska man gräva djupare i det kan man också använda andra druvor till crémant, och den behöver inte lagras lika länge.

Hur tillverkas crémant?

Crémant tillverkas enligt den traditionella metoden. Det vill säga att den får jäsa en andra gång på flaskan. Av 150 kilo druvor pressar 100 liter druvmust som får jäsa till vin. Därefter tillsätts jäst och socker och vinet blir mousserande under den andra jäsningen som alltså sker i flaskan. Crémanten lagras på sin andra jästfällning i minst nio månader - att jämföras med champagnen som måste lagras minst 15 månader på sin jästfällning.

Var gör man crémant?

Det finns i dagsläget åtta olika ursprung för crémantviner i Frankrike: Crèmant d'Alsace, Crémant de Bourgogne, Crémant de Die samt från dessa områden: Bordeaux, Jura, Savoie, Limoux, och Loire. De största är dock crémanten från Alsace och Bourgogne. De olika crémantvinerna har med få undantag likvärdiga regler vad det gäller skörd, tillverkning och lagring på jästfällningen. Den största skillnaden är tillåtna druvsorter.

Hur smakar crémant?

Eftersom crémant görs i så många olika regioner kan smak och doft variera stort. Vissa kan likna champagne när det gäller de brödiga tonerna, syran och fylligheten - medan andra crémantviner är betydligt mer lätta och fruktiga.

Att man kan använda helt olika druvor i crémanten gör självklart också att smaken påverkas. Medan huvuddruvorna i champagne är chardonnay, pinot noir och pinot meunier så väljs crémantdruvorna ofta efter område. I Loire är till exempel chenin blanc vanlig för crémant, medan Alsace ofta använder sig av pinot noir, pinot gris eller pinot blanc.

Testa en god crémant:

Haut-Mouleyre Crémant de Bordeaux

99,00 kr


En Crémant från Bordeaux som passar till skaldjur, fisk och grönt. Vinet är torrt och friskt med behagliga bubblor och trevlig fruktighet. I eftersmaken finner man både gula stenfrukter, nektarin, mineral och brioche.

Baron Aimé Crémant de Bourgogne Brut

155,00 kr


En crémant med medelstor doft med inslag av gröna äpplen, citrus och rostat bröd. Smaken är torr och frisk med trevliga inslag av äpple, citrus, mineral och nybakat bröd.

Gustave Lorentz Crémant d'Alsace Brut

189,00 kr


Ett elegant bubbel från Alsace. Gustave Lorentz Crémant d'Alsace Brut har en medelstor och insmickrande doft av päron, gröna äpplen, brioche och en fläkt av citron. Smaken är frisk och fräsch med bra balans och inslag av gröna äpplen, citron, och kex.