Pét Nat – bubblet på de trendigas bord.

Pét Nat är ett mousserande vin som fått en rejäl uppsving i popularitet tack vare trenden med naturviner och hantverksmässiga viner. Men vad är det egentligen? Här förklarar vår sommelier Mats Claësson.

Pét Nat hälls upp i glas.

Pet nat eller pét nat är en mycket trendig vintyp som baseras på en mycket gammal tillverkningsmetod för mousserande viner, méthode ancestrale. Här buteljerar man ett vin innan det jäst klart och kolsyran bildas medan jäsningen slutförs på flaskan. Vinerna säljs sedan som de är med jästfällningen.

På grund av det stora intresset för hantverksmässiga viner har denna metod fått en kraftig renässans. En del av pét nat vinerna tillverkas också genom méthode dioise där man på samma vis skapar bubblorna genom att slutföra jäsningen på flaskan. Men här avlägsnas jästfällningen efter jäsningen och vinet tappas genast om på nya flaskor.

Pét nat kan göras över hela världen

Pét nat är en förkortning av det franska uttrycket pétillant naturel – "naturligt pärlande". Trots att namnet och ursprunget är franskt hittar vi pét nat från hela världen. Både gröna och blå druvor används och i regel väljs druvor som är typiska för ursprunget. Vinerna har inte samma tryck som Champagne och bubblorna är ganska små och munkänslan mjuk. De är nästan alltid ofiltrerade med frisk, torr och nyanserad smak med relativt låg alkoholhalt.

Att välja mat till pét nat

Pét nat passar ypperligt både som sällskapsvin och aperitif. Eftersom vinerna i regel är ganska lätta passar de främst till lättare maträtter, gärna vegetariskt. Möt gärna vinets höga syra med syrliga ingredienser i anrättningen.

Tips på trevliga pét nat:

SAV 1785 Pétillant Naturel

119,00 kr


Detta bubblande vin av björksav har en fruktig smak med liten sötma, inslag av gröna äpplen, björksav, örter, honung och citrus. Det passar utmärkt som sällskapsdryck eller till rätter av fisk eller ljust kött, eller till lättare vegetariska rätter.

Grosjean Cuvée89 Frizzante col Fondo

209,00 kr


Denna bubblande pét nat är ett krispigt vin med krämig mousse och smak av mogen citrus, vita blommor och brioche. En perfekt aperitif eller sällskapsdryck. Druvorna som använts är müller-thurgau, muscat och pinot gris.

Avus Garganega Frizzante

199,00 kr


Gulfruktigt och intensivt mousserande pét nat-vin med toner av stenfrukt, gula äpplen och honung. Här finner du en viss brödighet från lagringen på jästen som åtföljs av en för garganega typisk lätt bitterhet.

Ein Wildes Gläschen Pét-Nat Rosé

249,00 kr


Ein Wildes Gläschen Pét-Nat Rosé är ett blekrosa lätt mousserande vin från Österrike med smak av jordgubbar, hallon och rabarber, toner av fläder samt en hint av blodgrape. Druvan är pinot noir.