10 steg: Så provar du vin som ett proffs.
Hur provar man egentligen ett vin på rätt sätt? Räcker det att snurra lite på glaset och lukta innan man dricker? Här är 10 tips för när du ska prova ett nytt vin nästa gång.
Läs mer »Valet av glas påverkar vinets smak. Framförallt är vinglasets form och material avgörande. Men även glasets tjocklek och utseende påverkar våra sinnen.
När du ska välja vinglas ska du först och främst fokusera på kupan. Det är nämligen kupans form som är dominerande för den maximala upplevelsen av vinets doft och smak. När diametern på vinglasets mynning är mindre än midjans stängs doften inne och kan utvecklas tillsammans med syret i glaset. Tillsammans skapar då smaksinnet och det mer känsliga doftsinnet den totala dryckesupplevelsen.
Samtidigt måste du fundera på vilken smak du tycker om och vad du vill få ut av vinet. Om du till exempel tycker om komplexa viner och vill få ut hela bredden av doft och smak, då är en rundare och bredare kupa att föredra framför en smal och slank form som istället lyfter fram friskhet och fräschör.Erika Lagerbielke är vinkännare, glaskonstnär och professor i glasdesign: – När jag designar ett glas försöker jag lyfta fram vinmakarens intentioner – det de tycker är det positiva med vinet i fråga. För mig innebär det att jag tar fram en form som framhäver just det vinets karaktär och kvaliteter, säger hon.
Med andra ord smakar samma vin olika i olika sorters glas. Prova samma vin i olika typer av glas så upplever du skillnaden.
Förutom kupans form har också materialet betydelse för smaken. Vissa material, som flera metaller, har en egen smak. Det märks när man dricker ur vinglas och stop av tenn. Även tjockleken gör skillnad, menar Erika Lagerbielke som själv tycker bäst om känslan av att dricka ur tunna glas.– Och precis som med känsla och smak är ögats upplevelse jätteviktig. Att se drycken skapar en förväntan. Vinets färg skapar till exempel en uppfattning om vilken smak man kommer att uppleva. Och det fungerar på samma sätt med glasets design. Anblicken av vackra glas och en fin dukning skapar förväntningar och gör att du blir positivt inställd. Med hjälp av glasen kan du antingen höja eller sänka förväntningen på vin- och måltidsupplevelsen.
Det finns tre anledningar till att rödvinsglas ofta är större än vitvinsglas, resonerar Erika Lagerbielke. För det första är det en temperaturfråga. Vitt vin ska drickas relativt svalt. Och normalt sett dricker du det snabbare om det är i ett mindre glas så att det slipper värmas av rumstemperaturen.
För det andra har det att göra med vår dukningstradition. När du dukar för förrätt, huvudrätt och varmrätt går du ofta från mindre till större och till mindre igen, både när det gäller mängden mat och dryck likväl som porslin, bestick och glas. Vitt vin har traditionellt ofta varit förrätts- och efterrättsvin.
För det tredje vill du oftast få fram friskheten och syran i de vita vinerna och för detta är ett smalare glas bra.
Moderna rödvinsglas rymmer vanligtvis omkring 45 centiliter, oavsett om kupan har en rak avsmalnande topp eller är klot- eller tulpanformad. För att aromerna ska kunna reagera med syret i glaset är det viktigt att du inte fyller glaset till mer än en tredjedel.
De mindre vitvinsglasen rymmer i normala fall omkring 25 centiliter, och ska, av samma anledning som rödvinsglasen endast fyllas till en tredjedel. De långsmala champagneglasen har en volym på cirka 15 centiliter och fylles vanligen till cirka två tredjedelar.
Formen på benet, eller stjälken som vissa föredrar att kalla det, är framförallt en estetisk och social fråga. Att ett vinglas ska se vackert ut och skilja sig från ett vattenglas är de flesta överens om, men på vilket sätt går i mode. Att du ska hålla i benet istället för kupan för att inte värma vinet, tycker Erika Lagerbielke är överdrivet.
– Egentligen är det bara på ett mingel när man håller i glaset hela kvällen som kroppstemperaturen kan påverka vinet. Det är speciellt värt att tänka på när det gäller champagnemingel.
Mousserande viner serveras traditionellt i höga smala glas för att få fram friskheten och syran, men också för att bubblorna ska stanna kvar längre.
– Här ser vi en förändring just nu, säger Erika Lagerbielke. Det finns andra former av champagneglas som är populära just nu, till exempel ”Coupe-glaset”. Det har en läcker partydesign och är, kort sagt, ett socialt glas.
Samma trend, menar Erika, ser vi när man tittar på mousserande viner i stort. Det blir mer och mer populärt att servera mousserande viner i andra typer av vinglas. Det har att göra med att den stora bredden i smakerna.
– Just nu är det trendigt med mogna champagnesorter med mycket smak som kan komma till sin rätt i bredare glas. Det är ett exempel på att glaset följer dryckestrenden. Oavsett trend är det viktigt att komma ihåg att glasen ska bidra till att skapa ett trevligt tillfälle.
Erika Lagerbielke är känd för sina många glasserviser för Orrefors. Mest känd är serien Intermezzo från 1985, där glasen kännetecknas av en blå droppe som drar ögonen till sig. Hon har sedan dess etablerat sig som designer med stort intresse och kunskap för mötet mellan glaset och vinet.– När jag började designa glas i början av 1980-talet pratade man framförallt om det vackra glaset. Men med ökad vinkunskap har man mer och mer börjat se glas som verktyg för att gynna drycken, säger Erika Lagerbielke.
139,00 kr
Italienskt bubbel med elegant, fruktig doft med fin brödig ton och inslag av citrus, gula äpplen, päron och nougat. Torr, mycket friskt mineralrik, fruktig smak med inslag av grapefrukt, gula äpplen, päron, honung och bröd med fin längd.
159,00 kr
Secrets & Lies Chenin Blanc från Stellenrust är ett nyanserat, fruktigt och mycket friskt vin med fatkaraktär, inslag av gula päron, kryddor, mango, ananas, macadamianötter och apelsin. Perfekt att servera till smakrika rätter av fisk eller till rätter av ljust kött.
199,00 kr
Ett vin med rund och elegant smak med bra syra och mjuka tanniner. Det finns en cederträaktig fatkaraktär tillsammans med bär och mörk frukt. Lång och komplex eftersmak. Detta vin kräver ett vinglas med lite större kupa för att riktigt släppa ut dofterna ur vinet.
Hur provar man egentligen ett vin på rätt sätt? Räcker det att snurra lite på glaset och lukta innan man dricker? Här är 10 tips för när du ska prova ett nytt vin nästa gång.
Läs mer »Vintage, Blanc de Blanc och Réserve - vad betyder de fina orden på champagneflaskan? Folk o folk reder ut begreppen som berättar vad din champagne varit med om.
Läs mer »Vinställ finns i en närmast obegränsad variation av stilar, storlekar och priser. Här är goda råd till dig som ska köpa vinställ: design, placering, montering och typ av vinflaskor.
Läs mer »Den prisade vinjournalisten och sommelieren Anders Melldén har släppt ännu en vinbok där han nördar ner sig i det färdiga vinet. Vi fick en pratstund med Anders.
Läs mer »