Sherry och Madeira passar till ost, choklad, i matlagning och drinkar.

Starkvin är en bortglömd skatt som passar till så mycket. Här får du nio skäl till varför man bör ha minst en flaska Vintry's hemma.

Vintry's har starkviner såsom madeira och sherry

Bakom starkvinsvarumärket Vintry's finns inköpare med stor erfarenhet av att prova och köpa in starkviner från hela världen. Tyvärr har starkviner en dalande försäljningskurva i Sverige och vi tycker att de förtjänar en mycket större uppmärksamhet.

Här följer nio anledningar varför man bör ha minst en sort av Vintry's starkviner hemma:

1. Ostbrickans självklara följeslagare

Om man ser de kraftiga grönmögelostarna som ett självklart val till ostbrickan är inte längre röda viner ett alternativ. Välj istället Vintry's Taverna som ömsint omfamnar mögelostens kraftiga smak och sälta. Vinet funkar även utmärkt om man vill ha en klick marmelad som ett komplement till osten. Taverna är ostvin med brett användningsområde och är därför ett självklart val till en dignande ostbricka.

2. Uppskattad ingrediens i cocktails

Det finns en rad recept på olika drinkar där sherry är en viktig ingrediens. Exempelvis finns det många som anser att lite sherry är pricken över i:et i en Bloody Mary. Vintry's finns både som Amontillado, Oloroso och Cream Sherry.

3. Soppornas trogna livspartner

Om man jämför med kontinenten så har vi inte en lika utvecklad soppkultur i Sverige. Det tycker vi är lite tråkigt, då det finns ett nästan ett obegränsat antal läckra soppor att botanisera bland. Att sherry och soppa har en stark samhörighet är det ingen tvivel om. En ypperlig dryck att ha både i och till soppan. Prova exempelvis Vintry's Blend of Amontillado i och till en läcker hummersoppa. Eller varför inte låta en mustig svampsoppa möta Vintry's Blend of Oloroso.

4. I grytan och i stekpannan

En välhängd köttbit med hasselbackspotatis och Madeirasås, visst vattnas det i mungiporna? Starkviner är mycket användbart som en ingrediens i matlagning. Exempelvis ger en olorososherry eller madeira en komplexare och angenämare smakbild till all svamp. En viktig del i all matlagning är att balansera grundsmakerna, och det är ofta man behöver tillsätta socker. Men ärligt talat är vitt socker oerhört ointressant. Om du istället tillsätter en Vintry's Royal Cream Sherry, Taverna eller Madeira får du förutom sötma hundratals smak och aromämnen. En flaska starkvin är därför lika självklar i kylskåpsdörren som ketchup.

Tapas och pinxtos.
Tapas och pinxtos passar utmärkt att servera med Vintry's.

5. Till småplock, charkuterier och tapas

Det blir mer och mer vanligt både hemma och på krogen att servera ett antal smårätter som förrätt eller som en hel måltid. De flesta av oss har besökt Spanien där tapas nästan är en religiös del av matkulturen. I Baskien kallas smårätterna för pintxos. Visst går det utmärkt att dricka både öl, vitt, mousserande eller rosévin, men det klassiska valet är ändå en torr eller halvtorr sherry. Prova gärna Vintry's Blend of Amontillado nästa gång. Det räcker nästan att bara tänka på en tunn skiva Pata Negra-skinka tillsammans med en god sherry för att mina smaklökar skall buga sig i underdånigt bifall.

6. Given vänskap med pajer och desserter

Ofta glömmer vi bort våra starkviner när vi tänker på dryck till desserten. Det är nästan ett kardinalfel då de är oerhört användbara. Vintry's Royal Cream Sherry är en ypperlig beledsagare till medelkraftiga och kraftiga desserter och bakverk där det gärna får finnas äpple, nötter, mandel, torkade frukter och choklad. Det samma gäller Vintry's Madeira Fine. Taverna är utmärkt till bakade desserter och pajer med mörka frukter och bär.

7. Med den syndigt goda chokladbiten

Det är vida känt att man blir lycklig av choklad. En mörk choklad av god kvalitet blir något mer när den möter smakerna av torkad, frukt, nötter och romrussin i den söta sherryn Vintry's Royal Cream.

8. Mjukare alternativ till avec

Ibland blir det för mycket med sprit till kaffet. Välj då istället Madeira Fine eller Royal Cream Sherry från Vintry's som också passar om det serveras småkakor till.

9. Till stunder av nostalgi

Allt var kanske inte bättre förr, men vi hade i alla den goda smaken att mer uppskatta njutningen av starkviner. I dag är det nästan katastroflarm. Från 1989 till 2014 minskade Systembolagets starkvinsförsäljning med två tredjedelar. Efter det har det fortsatt i samma dystra trend och den totala starkvinsförsäljningen 2017 var endast drygt 635 000 liter (exklusive glögg, vermouth, bitter och fruktvin)

På 1920-talet stod starkvin för 69% av vinimporten och det dröjde ända till 50-talet innan lättvinerna gick om. 1928 såldes det exempelvis hela 1,5 miljoner liter Madeira i Sverige och Vin & Sprit hade en egen filial i Funchal. Så ägna dig gärna åt en stund nostalgi med ett glas starkvin i glaset och förhoppningsvis kommer insikten att det är något som bör upprepas oftare.

Vintry's Taverna

135,00 kr


Vintry's Taverna har en relativt stor, eldig doft med inslag av körsbär och apelsinskal. Söt, medelfyllig smak med mild syra. Eldig, något sträv och kärnig smak med toner av apelsinskal, körsbär och russin.

Vintry's Blended Oloroso Medium Dry

139,00 kr


Vintry's Blended Oloroso Medium Dry har en Medelstor, lättbränd doft med inslag av choklad, marsipan, kanel och äppelkaka. Halvtorr, medelfyllig och frisk smak med bränd ton och inslag av marsipan, choklad, kanel och äppelkaka.

Vintry's Madeira Fine, 375ml

115,00 kr


Vintry's Madeira Fine har en relativt stor och eldig doft, med inslag av arraksboll, kokos, choklad, mandel och rostat kaffe. Halvsöt, frisk, medelfyllig och eldig smak med toner av kokos, choklad, arraksboll och rostat kaffe. Medellång eftersmak.

Vintry's Blend of Amontillado Medium Dry Sherry, 750ml

139,00 kr


Vintry's Blend of Amontillado har en stor bränd, nötig doft med inslag av smörkaramell, kokos och torkad frukt. Halvtorr, medelfyllig smak i lite bränd, nötig stil. Fruktig med inslag av kokos, vanilj och smörkaramell.

Kött och potatis på tallrik med hand som lägger upp rödvinssås med sked.

Så lagar du bästa rödvinssåsen.


Det finns flera enkla knep för att få till en god rödvinssås. Mest avgörande är att du låter vinet reducera lagom länge och att du smakar av så att du får till den sötma och mustighet som passar just dig. Enkelt!

Läs mer »