Tanniner – lär dig om tanniner i vin.

Lär dig vad tanniner är och gör för ett vin, samt få tips om viner med mycket eller lite tanniner.

Rött vin utan eller med tanniner.

Har du någonsin undrat över en torr munkänsla och en antydan till bitterhet i munnen när du dricker rött vin? Tanniner som kittlar tandköttet och slemhinnorna i munnen är rödvinsälskares bästa vänner, men ibland också deras värsta fiender. Oavsett om du är ett fan av tanninrika viner eller inte skulle ditt röda favoritvin inte smaka lika bra utan dem.

Vad är tanniner?

Tanniner, även känt som garvsyra, finns inte bara i vin utan också i många andra växter, som tebuskens blad eller i ekens bark. När du dricker te som har bryggts länge kan du uppleva samma sammandragande känsla i munnen som när du njuter av ett rött vin. I viner är den främsta orsaken till tanniner själva druvan. Skalet och kärnorna på druvan innehåller mycket tanniner, som överförs till druvsaften under vinifieringsfasen. De flesta vita viner är inte i kontakt med skalen under jäsningen, så de är skonade från tanniner. Det finns dock vita viner som produceras med så kallad skalkontakt och de har tanniner precis som röda viner.

Vad kommer tanninerna ifrån?

Vinmakaren kan försöka utvinna mer färg, smak och tanniner från skalen på druvorna, till exempel genom att pressa ner druvmassan som flyter på jäsningens yta. Här måste man dock vara försiktig, för ett vin med för mycket tanniner är nästan odrickbart. Lyckligtvis är dessa typer av viner mindre vanliga nuförtiden. Tanniner kan även komma från ekfat under vinets mognadsprocess. Även om vinmakaren kan reglera vinets tanninrikedom med olika produktionsmetoder går ofta druvsorten och tanninerna hand i hand, eftersom vissa druvsorter naturligt är mer tanninrika än andra. I många fall, men inte alltid, är tjockleken på druvsortens skal direkt proportionerlig mot vinets tanninmängd. Tunnskalliga druvsorter som gamay, pinot noir och grenache ger ofta röda viner med låga eller medelhöga tanniner. Varianter med tjockare skal, som cabernet sauvignon och tempranillo, ger å andra sidan tanninrika röda viner.

Tanniner älskar tid – och mat

Tanniner ger struktur åt vinet och fungerar som dryckens ram. Utan tanniner och en bra syrastruktur skulle även det bästa röda vinet kollapsa och inte längre erbjuda en minnesvärd smakupplevelse (på ett bra sätt). Som en naturlig antioxidant skyddar tanninerna även vinet från oxidation, vilket är anledningen till att röda viner ofta tål att lagras längre än vita viner. Med tiden förfinas de skarpa och till och med aggressiva tanninerna till en mjuk sammet när de mognar på flaska eller fat. Ibland är röda viner för tanninrika och då hjälper ingen mängd lagring till att balansera vinet. Idag görs dock de flesta röda viner på ett sätt som gör det möjligt att njuta av dem även när de är unga.

Om tanninerna känns för starka i munnen – prova att kombinera vinet med god mat. Till exempel ugnsrostat hjortkött eller biff som fortfarande är lite rosa kan balansera de starka tanninerna i rött vin, och smaken av vinet mjuknar och håller längre. Då och då får en bra matkombination även ett trist vin att glänsa.

Röda viner med lite tanniner:

Viner med låg halt av tanniner är ofta gjorda på druvor med tunt skal, som gamay, pinot noir och grenache. Här är några förslag.

Ruby Zin Bag-in-Box

279,00 kr


Ruby Zin är ett vin med bärig, mycket mjuk smak med inslag av blåbär, hallon, örter och vanilj. Vinet har en garanterat låg halt av histaminer och tanniner, och är gjort av druvorna ruby cabernet och zinfandel.

Kim Crawford Pinot Noir

269,00 kr


Denna pinot noir är från Marlborough och är fruktig men balanseras upp av en hög syra och en bra smakintensitet. Passar exempelvis till kraftiga fiskrätter samt till lätta och medelkraftiga kötträtter.

Laroche Pinot Noir Réserve

149,00 kr


Doften i Laroche Pinot Noir Réserve har inslag av mörka körsbär, kryddor, samt en fläkt av röda bär och kanel. Vinet är fruktigt och mjukt med en smak av fina toner av körsbär, mörka plommon, röda skogsbär och kryddor.

Röda viner med mycket tanniner:

Viner med mycket tanniner är ofta gjorda på druvor med tjockare skal, som cabernet sauvignon eller

Ruffino Riserva Ducale Chianti Classico Riserva

239,00 kr


Ruffino Riserva Ducale är en ursprungstypisk Chianti med klassisk krydda och elegans. I doften märks körsbär, kryddor, lakrits och kakao. I smaken kommer fina syror fram tillsammans med mörka körsbär och kryddiga fat.

Damilano Barolo Cannubi 2018

999,00 kr


Damilano Barolo Cannubi 2018 har en mycket nyanserad doft med inslag av röda frukter och en fläkt av kakao och torkade örter. Vinet har stadiga tanniner som brukligt, men de har en finkornig struktur som balanseras väl av vinets koncentration och smakrikedom.

Expedition Carmenère

80,00 kr


Expedition Carmenère har en mycket trevlig och fruktig doft med inslag av fat, plommon, färska örter, svarta vinbär, blåbär, vanilj och lakrits. Vinet har en fruktig smak med inslag av fat, plommon, färska örter, svarta vinbär, viol, blåbär, peppar och choklad.

Château Malescasse 2016

359,00 kr


I en liten högre prisklass tipsar vi om Château Malescasse 2016 som har en nyanserad och intensiv doft med inslag av mörka frukter och bär, ceder, tobak samt en fläkt av kardemumma och kanel. Vinet har stadig strävhet men med mogna och finkorniga tanniner. Vinet är fylligt och intensivt med toner av mörka frukter och bär, röda plommon, kryddor, ceder samt ett stråk av lakrits.