Tips på hur du gör klimatsmarta val av dryck.

Hur kan man bli en klimatsmart konsument när det kommer till dryck? Vi ger några tips som hjälper dig att välja rätt!

Kvinna väljer vin i butik

Hur kan man bli en klimatsmart konsument när det kommer till dryck? Vi ger några tips som hjälper dig att välja rätt!

I mitten på 1990-talet pågick en intensiv debatt om onödiga förpackningar, symboliserad av pappkartongen runt tandkrämstuben, men i dag ser diskussionen lite annorlunda ut. Ingen har väl undgått den stora klimatfrågan som bland annat speglar sig i matbutikernas försäljning och utbud av ekologiska produkter samt nya förpackningstyper. 

Förutom att dessa förpackningar kan vara en visuell fröjd för ögat, har de till uppgift att skydda innehållet, ge lång hållbarhet och göra det lätt att transportera. Men hur är det med klimataspekten? Som konsument är det inte helt lätt att veta vad som är klimatsmart och vilken förpackning som har minst negativ miljöpåverkan, men vi ska försöka guida dig i hur man dricker klimatsmart genom att presentera två förpackningsfavoriter samt några schyssta ekologiska produkter.

Tetra

Tetra-förpackningar har så mycket som fem gånger mindre miljöpåverkan än glasflaskor. Det beror bl.a. på att de tillverkas av fibrer från trä, vilket är en förnybar källa. Dessutom återanvänder dessa växtbaserade material den koldioxid som finns i atmosfären, till skillnad från en del andra material vars produktion skapar ny koldioxid. 

År 2017 uppgav 56 % av svenskarna att de föredrar tetra-förpackningen när det gäller on-the-go-produkter. Den toppar helt klart listan över klimatsmarta förpackningar!

Rött och vitt i klimatsmart lättviktare:

Expedition Torrontés Chardonnay

85,00 kr


Fruktigt och aromatiskt vin med inslag päron, äpplen, citrus och blommor. Smaken har en trevlig fruktsötma som balanseras väl av vinets fräscha syra. I smaken finns toner av päron, tropisk frukt, blommor och citrus. 

Gott som sällskapsvin eller till fiskrätter, sallader eller pasta med fisk och skaldjur.

Castillo de Gredos Blanco, 1 liters Tetra

73,00 kr


Medelstor arom med toner av päron, örter och honung. Torr och fruktig smak med inslag av honungsmelon och gråpäron.

Passar som sällskapsdryck och till lätta och medelkraftiga fiskrätter.

AUSSIE Kangarouge Shiraz

79,00 kr


Medelfyllig, eldig och generös med välbalanserad blåbärskaraktär och en trevlig, rund eftersmak med inslag av svartpeppar, mynta, lakrits och eucalyptus.

Vinet kan avnjutas både med och utan mat och bör serveras lite svalare för att den bäriga och fräscha karaktären ska komma fram ordentligt. Passar perfekt till picknicken tack vare tetran som är lätt att bära med sig!

PET-flaskor

Den smidiga lättviktflaskan i hårdplast väger bara 65 gram eller ungefär lika mycket som 1/6 normal vinglasbutelj. Det innebär att miljöpåverkan vid frakt och transport blir betydligt mindre än för glasflaskor. Dessutom kräver produktionen av en PET-flaska mycket mindre energi än för den av en vanlig glasflaska. PET-flaskan har totalt sett hela 40 % mindre miljöpåverkan än glasflaskor och är även 100 % återvinningsbar. 

Utöver att vara klimatsmart, har PET-flaskan många praktiska fördelar:

  • lättare att bära

  • tar kortare tid att kyla

  • går inte sönder lika lätt som en glasflaska

rPET

Nu finns även PET-flaskor tillverkade av återvunnen plast! CHILL OUT är ett av de första vinvarumärkena i Europa att införa r-PET i hela sitt vinsortiment. De nya flaskorna är till 100 % tillverkade av återvunnen plast – recycled PET plastic, förkortat r-PET. Plastmaterialet i r-PET är resultatet av en helt cirkulär process där gamla flaskor blir till nya

Både klimatsmarta nyheter och klassiker:

Lord Calvert, 700ml

236,00 kr


Fruktiga aromer av kola, honung, vanilj och apelsin. Smaken är fruktig med inslag av vanilj och kola som övergår till nyanser av torkad frukt i eftersmaken.

Brännvin special, PET-flaska 700 ml

203,00 kr


Ren och avrundad med en liten sädeskaraktär. Perfekt när du vill krydda ditt egna brännvin.

The Latitude 55°, 700ml

274,00 kr


Rund, lite fruktig doft med inslag av fat, vanilj och smörkola samt en mycket försiktig rökighet. Välbalanserad och rund smak med aningen rökighet, sötma och fatkaraktär, inslag av frukt, vanilj samt smörkola.

Expedition Carmenère

80,00 kr


Fruktig smak med inslag av fat, plommon, färska örter, svarta vinbär, viol, blåbär, peppar och choklad.

Välj lite lättare och medelkraftiga anrättningar på ljust och mörkt kött.

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Petit Verdot South Africa, 1 liter

90,00 kr


Ett fruktigt, smakrikt och balanserat vin med ljuv karaktär av svarta vinbär, plommon, örter, mörk choklad och fat.

Rekommenderas till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter. Varför inte till en vitlöksspäckad helstekt fläskkotlettrad med rödvinsås och potatisgratäng?

Ekologiskt

För att ett vin ska få kallas ekologiskt ska det uppfylla krav på tillverkningen och på odlingen av vindruvorna. Mycket handlar om hårdare regler för användningen av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. 

För att ett vin ska märkas ut som ekologiskt på Systembolagets hyllor, måste det ha en certifiering från en oberoende organisation som kontrollerar att vinet uppfyller EU:s regler för ekologisk odling och ekologiskt vin.

Det finns vinbönder och vinproducenter som tillverkar ekologiskt utan att certifiera sig. I branschen finns de som säger ”Vadå ekologiskt? Ekovinbönderna gör bara som de alltid har gjort!” och till viss del är det sant. Här är i alla fall några drycker som garanterat är ekologiska!

Både klimatsmart in- och utsida:

Explorer Vodka, 700ml

214,00 kr


En klassisk, ren vodka med en rund smak och viss sädeskaraktär med en lätt sötma.

Explorer Gin

218,00 kr


En elegant gin med en nyanserad smak av enbär, angelika och citrus.

Las Moras Organic Chardonnay Reserve, 750ml PET-flaska

91,00 kr


Ett härligt, mycket fruktdrivet vin med inslag av mango, persika, tropiska frukter, fat och vanilj. Smaken är torr och frisk med en lätt fet textur.

CHILL OUT Malbec Organic Fairtrade Argentina

83,00 kr


Generös och mörkfruktig arom med toner av viol och kryddor. Smaken är fyllig och fruktig med inslag av björnbär, lakrits och vanilj.

Ett perfekt vin till grillens alla läckerheter.

 CHILL OUT rPET

CHILL OUT inför 100% rPET.


CHILL OUT växlar upp sina gröna ambitioner och blir nu ett av de första vinvarumärkena i Europa att införa rPET i hela sortimentet - flaskor av 100% återvunnen plast. 

Läs mer »