Vilka champagneglas är bäst? Experten svarar.

Jane Sandström är sommelier och har arbetat med Riedel i över tjugo år. Här berättar hon om glasens betydelse för smakupplevelsen och vilka champagneglas som är bäst för just Champagne.

Champagneglas från Riedel

Jane Sandström är utbildad sommelier och har jobbat med Riedel i cirka tjugo år. Hon åker runt i Sverige och håller vinprovningar för att visa glasens betydelse för upplevelsen av vinet. folk o folk tog ett snack med henne om champagneglas. Vad är bäst – flöjt eller coupe?

Jane Sandström undviker helst båda. Möjligtvis kan hon tänka sig att servera enklare bubbel i coupeglas vid tolvslaget på nyår för att det är vackert. 

– Coupe är festligt och elegant att dricka ur – ett belle epoque-glas som användes på 1920-talet men också är populärt nu. Fast det är så öppet att både bubblorna, smaken och doften försvinner, säger hon och förklarar doftens betydelse för hur vi upplever aromerna i vinet.

Riedel är ett österrikiskt bolag som grundades redan 1756. De var först i världen med att skapa olika kupor för olika druvsorter, det vill säga druvspecifika glas som framhäver druvans egenskaper och nyanser på bästa sätt. Jane är expert på både vin och glas och hur man bäst kombinerar de två. 

– Det är ett väldigt roligt och givande jobb eftersom det inte bara innebär vin- eller champagneprovningar, utan folk upptäcker att upplevelsen av drycken skiljer sig mellan olika glas.

Champagneglas från Riedel

Klassisk flöjt är usel till champagne

Jane börjar från början och visar ett klassiskt champagneglas av flöjtmodell med ihålig fot (längst till höger i bilden). Flöjten är hög, smal och spetsig nedtill.

– Det användes förr i tiden när det ibland blev lite jästfällning i champagnen som då kunde stanna kvar i foten. Den är direkt usel till champagne, säger hon och går vidare till ett nutida flöjtglas där foten inte är ihålig.

– Det är ett festligt glas och samtidigt praktiskt när man ska servera ett större sällskap eftersom det inte sväljer så stor mängd. Champagne är dyrt, säger hon och förklarar att dryckens exklusivitet inte är enda anledning till att man undviker att fylla glaset till brädden. 

– Det är också för att bubblorna inte ska hinna försvinna innan man druckit upp, säger hon och fortsätter:

– Nackdelen med flöjten är att champagnen blir instängd, vilket gör att det blir mindre doft och en syrligare smak.

Moderna champagneglas har stor kupa

Jane Sandström med Riedelglas

Riedel har skapat sina moderna champagneglas tillsammans med några av de stora champagnehusen. Bäst fungerar glas med stor kupa som påminner om vinglas.

– Har du inga champagneglas av den här typen är det bättre att du använder dina vinglas än att plocka fram coupe- eller flöjtglas.

Jane visar två av Riedels glas: Riedel Veritas Champagne samt Riedel Veritas New World Pinot Noir (nr 3 och 2 från vänster i bilden). Det sistnämnda glaset har lite större kupa och är avsett för roséchampagne och passar till mer mogna champagner. 

– Det glaset påminner om Riedels första kupa, vilken passar bra till den blå druvan pinot noir som ofta används till champagne. Därför passar den just till roséchampagne, säger hon.

Den mindre kupan är till för champagner med lite högre syra. Jane visar hur glasets form gör att man måste tippa huvudet lite bakåt när man dricker och vinet formar sig till en stråle som hamnar längst fram och i mitten på tungan.

Det större glaset för rosé och mogna champagner med en bredare öppning ger en fylligare upplevelse och dämpar syran. 

– Glasets form handlar om hur man guidar in vätskan i munnen så att man känner smaken. Doften upplevs i kupan, och i ett stort glas kan man uppleva champagnens fina smak.

Men försvinner inte bubblorna då?

– Nej, champagne innehåller ofta lite sulfat – till och med champagne vinner på dekantering.

Tunna och rena glas viktigt

Förutom att hitta rätt glas är det viktigt att glasen är riktigt rena – de ska helst inte vara torkade med linneduk som släpper ludd som bubblorna fastnar i.

– Glaset blir renare om du torkar av det med en mikroduk.

Även orenheter i glas, gjorda av glasmassa av sämre kvalitet, kan påverka bubblorna negativt. Slutligen förklarar Jane varför tunna glas är att föredra förutom att de är godare att dricka ur.

– Ett tjockt glas som förvaras i rumstemperatur – vilket i stort sett gäller alla glas – värmer upp champagnen. Och det vill man gärna undvika, säger Jane Sandström. 

3 goda champagner:

Champagne Louis Roederer Collection 244

569,00 kr


Collection 244 från Louis Roederer har en livlig och fin mousse som dröjer sig kvar. Champagnen har en öppen och rik doft av mirabelleplommon, citrusfrukter och jasmin. Vinet har en djup och tät smak med en stor och välstrukturerad ryggrad.

André Clouet Grande Réserve

349,00 kr


André Clouet Grande Réserve är en champagne med fruktig, utvecklad, nyanserad doft med fina inslag av röda äpplen, rostat bröd, nougat, dadlar och pomerans. Smaken är fruktig, mycket frisk, utvecklad med inslag av röda äpplen, rostat bröd, mineral, valnötter och apelsin.

Champagne Bauchet Cuvée Signature Premier Cru

429,00 kr


Champagne Bauchet Cuvée Signature Premier Cru har en angenäm och nyanserad doft med inslag av persika, citron, bröd, ostronskal, mandel och en lätt fläkt av blommor. Smaken är frisk och elegant med behaglig mousse och lång angenäm eftersmak med toner av citrus, mineral, bröd, mandel och ett stråk av honung.

Pierre Péters Cuvée de Réserve

469,00 kr


Fruktig och blommig doft med inslag av citrus, bröd och nougat. Elegant, frisk, fruktig och brödig Champagne med inslag av citrus, persika, nougat och äpple.

Champagneglas och ishink

Bästa bubblet till nyår.


Snart är dagen kommen då vi eftertänksamt blickar tillbaks till året som varit och fulla med förhoppningar välkomnar det nya. Inget känns då mer naturligt än ett vackert flöjtglas med vin som brusar. Vi hjälper dig att hitta rätt!

Läs mer »