Klassisk semla eller nachosemla?

Semla, hetvägg, fettisbulle, semmelwrap, nachosemla, semel... Vad äter du på fettisdagen? Här kan du läsa mer om den älskade semlan och varför vi äter den.

Semla till fettisdagen

De senaste åren har privatdetektiven Ture Sventons favoritbakelse utvecklas på ett för många alldeles för radikalt sätt. En av de kritiska rösterna är krönikören Alex Schulman, som röt till i en rolig text i Expressen för några år sedan där han var allt annat än positiv till den senaste utvecklingen.

Wrap, nachos eller bara en vanlig vetebulle för att hålla grädden på plats? Måste en semla innehålla mandelmassa? Svar ja. De senaste årens experiment har varit intressanta, men låt oss alla enas om att en semla är en vetebulle med ett berg av grädde i, ett lager av mandelmassa någonstans i mitten och ett lock med florsocker högst upp. 

Vi äter det här bakverket för att vi alltid har gjort det. Vi gör detta för att minnas att vi en gång i tiden var katoliker. Ja, anledningen till att vi började äta semlor var för att förbereda oss inför fastan. Katolikerna behöver hela 40 dagar för att förbereda sig på Jesus död under påsken. Först kom fettisdagen, på en tisdag, därefter askonsdagen då man skulle strö aska i håret för att visa att man ångrat sina synder.

Förr i tiden ansågs fastande, då människor avstod från rött vin och rött kött, vara bra för oss. Men numera hävdar forskare att så kallade vita perioder inte är nyttiga. Dricker och äter du för mycket så ska du dricka mindre sett över tid. Inte avstå under vissa perioder för att frossa under andra.

De älskade bullarna kan nuförtiden hittas i handeln redan från trettondagen och det är inte helt omöjligt att de finns kvar ända fram till påsk. Det gör att vi kan äta en i veckan utan synd. Det är oklart om reformationens Martin Luther någonsin åt semlor, men vi är övertygade om att han hade föredragit den traditionella semlan framför alla moderna påfund.

Tips på dessertvin till semlan:

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

199,00 kr


Fynd! Läckert med drag av torkade frukter, nätter, pomerans och örter. Elegant sötma och nyansrik eftersmak.Allt om Mat januari 2020

Ruffino Serelle Vin Santo har en angenäm doft med inslag av apelsinskal, knäck, chokladkola, torkade frukter, nötter och kanel. I smaken märks söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet. Vinet är nyansrikt och smaken sitter kvar länge i munnen.