Dumpling med kålrabbi och syrlig räka.
Detta vackra recept kommer från Sveriges Mästerkock-vinnaren 2025, Matilda Klarqvist och hennes debutkokbok "Queen Green". Om du undrat vad man kan använda kålrabbi till är detta ett utmärkt exempel.
Läs mer »Den 15:e säsongen av landets största amatörkocktävling, Sveriges Mästerkock, har nått sin kulmen och vi har en ny vinnare av titeln: 30-åriga föredetta filmarbetaren Matilda Klarqvist från Norrtälje.
Foto: Ulrika Pousette
Förutom att hon numer kan kalla sig Sveriges mästerkock 2025 innebär vinsten också ett kokbokskontrakt med Bonnier Fakta. Efter vinsten startade därför ett intensivt arbete för Matilda med att skapa sin första kokbok, som släpps nu i veckan och är full av recept med det hon älskar allra mest: God mat med grönsaker i fokus.
"Queen Green" heter verket, och den har Matilda Klarqvist fyllt med ett 40-tal recept fulla av färg och smak. Vilken som är hennes favoritgrönsak går i perioder, men just när är kålrabbi nummer 1.
– Den går att variera oändligt i tillagning, nästan omöjlig att misslyckas med. Den är OTROLIG att äta rå - krispig och läskande på samma gång. Och den är billig. Fantastisk grönsak, säger Matilda Klarqvist till folk o folk.
Alla 12 deltagarna i Sveriges Mästerkock gick innan tävlingens start igenom hårda auditions och ett kval i Gävle, som Matilda beskriver som "horribelt".
– Sen var sista veckan, alltså kvarts-, semi- och finalavsnitten i mästerkocksköket, väldigt intensiv och mentalt påfrestande. Jag minns knappt någonting från den tiden inser jag nu, när jag tittat på avsnitten i efterhand.
Men trots de hårda påfrestningarna lyckades Matilda imponera på juryn, bestående av stjärnkocken Tommy Myllymäki, krögaren Tom Sjöstedt och matprofilen Tina Nordström.
Vad ska du göra nu efter vinsten och boken?
– Just nu försöker jag hitta en balans i att arbeta med mat på ett sätt som fortfarande låter mig älska mat på det sätt jag gjorde innan jag klev in i mästerkocksköket. Men, mycket kul väntar, säger hon.
Matilda berättar att hon alltid älskat att äta mat och att det är något hon fått med sig hemifrån, då hon är uppvuxen i en stor familj där maten ofta stod i centrum. När hon blev vuxen och började laga mer mat själv började hon även gräva djupare i vad hon faktiskt stoppade i sig.
– Jag älskar att äta god mat, men också mat som är näringsrik och bra för kroppen och jag har aldrig velat tumma på smaken – och kunskap föder mer intresse, och så vidare... Jag har i alla fall experimenterat mycket för att hitta den perfekta balansen mellan gott och nyttigt. Och den resan är ständigt pågående.
Foto: Waldemar Hansson/TV4
I introduktionen i kokboken Queen Green skriver Matilda:
"För mig bygger god mat sällan på de dyraste och mest exklusiva råvarorna. Ofta handlar det om en grönsak, tillagad på flera olika sätt. Att vara kreativ och våga låta grönsaken spela huvudrollen på tallriksscenen istället för det animaliska proteinet (men det ena behöver inte utesluta det andra). Det finns oändligt många goda, vackra och underskattade grönsaker i butikerna, och jag vill visa hur mycket man faktiskt kan göra med dem."
Varför är grönsaker så fascinerande för dig?
– De är goda, vackra, näringsrika och fulla av möjligheter!
Är det något av recepten i boken du gillar lite extra?
– Något jag lagar väldigt ofta är de krispiga kroppkakorna med parmesan och champinjonfyllning. Sen är kålrotskakan med ingefärskola och apelsinfrosting en riktig banger.
Och vad dricker du till maten om du ska lyxa till det?
– Jag älskar att dricka allt med bubblor, svarar Matilda Klarqvist.
Sist men inte minst frågar vi Matilda frågan vi alla fasar för på en arbetsintervju: Var ser du dig själv om fem år?
– Jag är fri. Förmodligen har jag en liten gård med egna grönsaksodlingar någonstans i solen och bestämmer själv hur mycket tid jag vill spendera i civilisation. Och jag lagar och äter givetvis väldigt mycket god mat.
119,00 kr
Onbrina är ljust halmgul med gröna inslag. Vinet har fina bubblor, med en klassisk aromatisk Prosecco-näsa. Rund och fin smak med uppfriskande syra med massor av fruktiga smaker som äpple och vita vilda blommor.
199,00 kr
Elegant, välbalanserad doft av nötter, torkad frukt och mineral med inslag av citrus, persika, aprikos och gult äpple. Torr, mycket frisk och elegant smak med balanserad syra och inslag av rostat bröd, mineral, gula äpplen, nougat och grapefrukt.
229,00 kr
Servera Jaume Serra Magnum Cava Brut Nature Reserva till skaldjur, fiskrätter, lättare sallader och som aperitif. Perfekt när ni blir många! Smaken är frisk, sprudlande och balanserad med inslag av mogna frukter och mineraler, samt en lång och behaglig eftersmak.
139,00 kr
Pongrácz Brut är en sydafrikansk Cap Classique som har en fruktig smak med inslag av gula äpplen, kex, honung och grapefrukt. Utmärkt som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.
409,00 kr
Servera André Clouet Silver Brut Nature vid cirka 8 grader. Den här champagnen är perfekt att drickas direkt efter köp, men den kan också lagras i upp 10 år för något mer utvecklad komplexitet.
Detta vackra recept kommer från Sveriges Mästerkock-vinnaren 2025, Matilda Klarqvist och hennes debutkokbok "Queen Green". Om du undrat vad man kan använda kålrabbi till är detta ett utmärkt exempel.
Läs mer »Sommar och varma dagar är snart här och därför vill vi bjuda på ett spännande och gott glassrecept. Denna "peanutbutterpumpaglass" kommer från Sveriges Mästerkock-vinnaren 2025, Matilda Klarqvist och hennes debutkokbok "Queen Green".
Läs mer »Erfarne kocken Tommy Myllymäki har gjort entré som en av jurymedlemmarna i tv-programmet Sveriges Mästerkock. Folk o folk fick en intervju med honom om att döma och bli dömd i matlagningstävlingar.
Läs mer »I höstens "Sveriges mästerkock VIP" får vi se åtta välkända svenskar tävla i matlagning i TV4. En av dem är forna skönhetsdrottningen och entreprenören Yvonne Ryding. folk o folk tog ett snack med henne på om tävlingen (och en del annat).
Läs mer »