Odlarduon Farbror Grön aktuell med ny bok.

Johannes Wätterbäck och Theres Lundén driver den populära bloggen Farbror Grön. I boken "Skörda, Lagra, Laga” delar de med sig av sina bästa tips.

Författarna till Skörda, Laga, Lagra

Johannes Wätterbäck och Theres Lundén driver den populära bloggen Farbror Grön. Nu är de aktuella med sin tredje bok med inspiration hämtad från sitt odlande. I boken "Skörda, Lagra, Laga” delar de med sig av sina bästa tips under resan från frö till skörd. folk o folk fick ett samtal med Johannes.

Om nya boken och lusten att odla

Boken, bloggen och odlingarna är Theres och Johannes gemensamma projekt, men medan Theres arbetar deltid som lärare lever Johannes på att blogga och föreläsa – innan Coronan slog till.

– Jag har ställt in 27 föreläsningar, säger han och skrattar lite matt.  

Det är också han som rent fysisk ägnar mest tid och kraft åt odlingarna 

Hur kom det sig att du började odla? 

– Som barn hade jag två drömmar. Jag skulle antingen gå ut i krig, eller bli bonde, säger han och skrattar.

Han och hans pappa flyttade från Hornsgatan i Stockholm till fritidshuset i Sörmland efter att mamman hastigt gått bort i en tågolycka. Då var han sex år. 

– För mig var det som en dröm att få bo där. Jag har sedan jag var liten alltid känt mig mer hemma i skogen och på landet än i stan. 

Odlandet gav större mening

I tjugoårsåldern fick han upp intresset för växter, och så småningom skaffade han även djur och hade tillsammans med en kamrat en form av självhushåll. 

– Då fick livet en större mening. Jag kände mig inte lika mycket som en parasit på den här jorden, utan var med i ett sammanhang som gjorde mig mer medveten om olika processer som jag inte kände till innan och som hade varit svåra att förstå sig på.

I dag bor Johannes tillsammans med Theres i en hyresrätt i Västerås, och han har tagit över fritidshuset i Sörmland efter pappan. 

– Vi odlar både på landet och i stan, på marken utanför huset där vi bor, i källaren, inomhus och på ett tak i centrala Västerås. I år har vi utökat genom att sätta potatis bredvid parkeringen vid vår hyreshuset. Och bara några meter utanför vardagsrummet har vi bikupor, säger han nöjt.

– Det är en härlig tillfredställelse att se hur allt gror och växer som man har sått och planterat. Men sedan måste det också skördas och tas om hand.

Lagra grönsakerna i landet

Det var ur de tankarna som han och Theres skrev boken "Skörda, Lagra, Laga”. Det är en hybrid mellan odlingsbok och receptbok då de båda författarna också delar med sig av sina bästa recept. I den får vi läsa om när det är dags att plocka, gräva upp och klippa av, och vad man kan göra med grödorna från skörden. Förutom tips på olika rätter får vi tips på olika sätt att lagra grönsaker, frukter och örter:

  • Sprid ut skörden över säsongen. Största lagringsstället är faktiskt att låta det odlade vara kvar på platsen där det odlas, säger Johannes och ler och delar med sig av ytterligare en av sina gyllene regler. 

  • Städa inte på hösten. Låt plantorna vara så kan det hända att det kommer upp ytterligare en skörd nästkommande vår.  

  • Avplockade tomater mår bäst i rumstemperatur. Gurkor håller längre om de förvaras i en plastpåse, oavsett kyl eller framme i köket. 

– Många tycker att det känns onödigt att lägga ekologiska grönsaker i plastpåsar, men det handlar om att skydda dem från etengas som påskyndar mognaden. Blandar du till exempel broccoli, avokado och gurka håller de inte länge. De klarar sig bättre om de ligger i plast.

Det är lätt att dras med och inspireras av Johannes entusiastiska prat om sina odlingar och alla läckra grönsaker de tillagar och ställer fram köksbordet.

Ramslök och wasabi

Har du något bra tips till en person som vill komma igång och odla själv? 

– Börja meditera varje dag i tio minuter vid en exakt tidpunkt. Klarar du det i en månad, då klarar du av att ta hand om tomater, säger han med ett litet skratt.

– Det är viljan det hänger på, och att vara disciplinerad. Om du ska lyckas i odlingen måste du också kunna acceptera att du misslyckas, och förstå att det är så man går framåt för att hitta sin väg. Du kan läsa vår blogg och våra trädgårdsböcker, men det är de personer som inte ger upp som slutligen lyckas, står där om tio år med fina skördar och en vacker trädgård, fortsätter han.

Vilka är de största misstagen som en nybörjade gör?

– Att du inte är ute i odlingarna och tittar till grejerna. Och inte tänker på att planteringsjord på säck bara har näring för tre till fyra veckor. Det är ett av de vanligaste problemen – att man gödslar för lite. Det andra är att man vattnar för lite när man väl vattnar. 

Vad är det bästa med att odla själv?

– Dels är det kul att planera och se det växa och att skapa något visuellt och vackert. Det är som att måla, fast det är tredimensionellt och det finns en osäkerhet om hur det kommer att bli när det är färdigt. Det blir alltid annorlunda än man tänkt sig, säger han och fortsätter:

– Det är också känslan av att komma hem med de första tomaterna och skära upp Brandywine (tomatsort, redaktionens kommentar) och peppar på en Wasa Husman. Wow!

Det egenodlade smakar dessutom mycket mer än det som finns i butikerna. 

– Om du tillagar en zucchini inom 20 timmar från att du skördar smakar den annorlunda än om du låter den ligga. Sådant upptäcker man inte om man inte odlar själv.

Innan vi avslutar samtalet pratar vi om vin. Johannes gillar både rött och vitt vin, men föredrar rött när han ska jobba i trädgården, då han upplever att de röda har en tyngre inverkan på medvetandet och därmed har en större förmåga än de vita att ge en bredare upplevelse att gå loss lite extra med idéerna. när han ska jobba i trädgården. Han pratar drömmande om känslan av att ta med en flaska eller box ut på våren, när fåglarna kvittrar och de står där och planterar. 

– Men vilket vin passar bäst till arbete i trädgården? Kan du fråga dina kolleger på folk o folk det, säger han innan vi avslutar samtalet.

FAKTARUTAN

Johannes Wätterbäck och Theres Lundén

Namn: Johannes Wätterbäck

Yrke: Odlingsinspiratör, bloggare, författare och föreläsare

Aktuell med: Boken Skörda, Lagra, Laga tillsammans med sambon Theres Lundén. Ges ur på Bonnier Fakta

Blogg: Farbror Grön med 100 000 – 400 000 visningar per månad.