Johanna Westman - allt annat än grön i köket.

Från Sverige till Italien, hela världen runt och tillbaka igen. Johanna Westman har skrivit en ny grönsaksbok och vi har pratat med henne om inspiration, mat och varför just grönt är så viktigt i våra liv idag.

Johanna Westman

Från Sverige till Italien, hela världen runt och tillbaka igen. Johanna Westman har skrivit en ny grönsaksbok och vi har pratat med henne om inspiration, mat och varför just grönt är så viktigt i våra liv idag.

”Grön i Köket” - så heter den nya grönsaksboken för barn från 10 år och uppåt på 200 färgglada och lekfulla sidor där soppor, sött, pasta och mycket mer samsas. Författaren Johanna Westman skriver inte bara om grönsaker för grönsakers skull – utan här det finns mer under lökskalet.

För att förstå Johannas relation till mat kan det vara bra att ta det från början, från barnsben. Hon spenderade delar av sin barndom i Italien, en plats där mat och dryck går hand i hand med gemenskap, umgänge och glädje. Frukt och grönt växer runt hörnet och som barn får man prova på det mesta – kanske till och med öppna upp mandlar med en sten en varm sommardag. Mat blir äventyr och sensationer, riskfritt och utan rädslor. En approach som författaren också vill förmedla – mat, speciellt grön mat, behöver inte vara så svårt.

Namnet kan man tolka både som en rubrik för bokens innehåll men det är också riktat till dem som kanske inte friterar blomkålsbollar varje helg. ”Grön i Köket” är en bok för alla, både för den som vill få in lite mer grönt i kosten, men också den som kanske inte är lika van i köket. I kombination med detta finns också guider: Köksskolan och Knivskolan. Bra-att-ha-tips så att inte ugnen glöms på eller kniven ställer till med problem.

Men boken är ingen bibel för veganer eller vegetarianer, utan något annat.

– Jag äter själv kött, enligt min egen åsikt tycker jag att man ska äta allt, få en bra balans helt enkelt. Med ”Grön i Köket” vill jag inspirera med internationella grönsaksrätter och att göra grönsaker en naturlig del av kosten. Att läsaren får in grönt naturligt i sin mathållning.

– Ibland tycker jag att vi i Sverige skapar en för skarp gräns mellan kött och grönsaker. Jämför jag med Italien så är det stor skillnad, där ses allt som god mat. Det diskuteras inte så mycket huruvida det är protein eller inte på tallriken.

Mat kan vara okomplicerat, njutfullt och spännande. Rätterna i Johannas bok är enkelt utformade och inte proppade med för mycket ingredienser eller överexklusiva råvaror.

– Med ”Grön i Köket” vill jag inspirera till att mat och just grönt inte behöver vara komplicerat. Här finns recept från hela världen, det är bara att sätta igång.

Namn: Johanna Westman

Familj: Greta 18, Bobo 17 och Svante 10

Ålder: 47

Bor: På söder i Stockholm

Stressar av med: Baka småkakor brukar funka

Dricker i en bar: Gärna Campari tonic eller Moscow mule

Favoritvin: Dricker mest Italienskt och väljer gärna ett Ripassovin

Favoritsprit: Dricker inte mycket sprit men har alltid Bourbon i barskåpet att blanda med Ginger Ale eller Ginger Beer...

Äter gärna på måndag: Vi äter mycket italienskt så en pasta blir det ofta. Vi försöker äta mest vegetariskt.

Äter gärna på helgen: Vad som helst med brynt smör på och gärna goda ostar!

Senaste bok: Allt jag inte minns - Jonas Hassen Khemiri

Favoritkrog i Sverige: La Vecchia Signora på Åsegatan är alltid mysigt men det öppnar så mycket nytt och spännande att jag sällan går på samma ställe två gånger.

Bästa bar i världen: Vintertid är lidkoeb i Köpenhamn rysligt mysigt.

Lagar helst: Sånt som är i säsong. Grönsaker, fisk, kött, efterrätter - jag gillar att laga allt.

Senaste resa: En roadtrip i Apulien.

Detta vet vi inte om Johanna Westman: Jag har jobbat som mimartist, museivakt och långfilmsassistent innan min tv- och kokbokskarriär.

Johannas pumpassoppa med frästa frön

4 portioner

1 kilo pumpa, till exempel butternut eller muscatpumpa (cirka 600 gram eller 1 liter färdigskurna bitar)1 gul lök2 vitlöksklyftor½ färsk röd chili1 centimeter ingefära2 matskedar olivoljacirka 8 deciliter vatten2 grönsaksbuljongtärningarSaften från 1 limeSalt2 deciliter kokosgräddeEn liten knippa färsk koriander för dekoration

Du Behöver: kniv, skärbräda, måttsats, stor kastrull, träslev, provsticka, stavmixer

Skala och dela pumpan i stora bitar. Skala löken och skär den i 4 delar. Ta bort skalet på vitlöksklyftorna och hacka dem. Dela chilin och ta bort kärnorna. Skala ingefäran och hacka den riktigt fint.

Häll ett par matskedar olja i en stor kastrull och sätt på medelstark värme.

Lägg i pumpa, lök, vitlök, chili och ingefära och stek i några minuter. Rör om under tiden. Löken ska bli mjuk men inte få färg.

Täck grönsakerna med vatten och smula i buljongtärningarna. Låt koka upp och sedan sjuda i 20 minuter. Kolla gärna att pumpan är genommjuk med en kniv eller potatisticka.

Mixa soppan slät med en stavmixer. Pressa limen och häll saften i soppan. Smaka av med salt.

Häll upp soppan i tallrikar och vänd försiktigt ned kokosgrädden så att soppan blir vackert randig. Servera med färsk koriander och rostat fröfräs.

Rostat fröfräs

1 matsked smör½ deciliter solrosfrön½ deciliter pumpafrön2 matskedar sesamfrön½ tesked flingsalt

Du behöver: stekpanna, träslev, måttsats

Smält smöret i en stekpanna. Lägg i nötter och frön och fräs dem i smöret i några minuter medan du rör om. Nötterna ska bli lite gyllenbruna.

Salta nötterna och servera på soppan.