Quesadillas med tacofyllning.
Ta med dig tacoresterna ut i skogen och laga till en snabb lunch över stormkök. Receptet kommer från boken "Portionen under tian: Äta ute."
Läs mer »Hanna Olvenmark som tidigare gjort stor succé släpper sin tredje bok: Portionen under tian: Äta ute där hon tipsar om mat att ta med ut i naturen.
Hanna Olvenmark släpper sin tredje bok: Portionen under tian: Äta ute. Hon har gjort stor succé med sin hemsida och de två tidigare böckerna om klimatsmart, hälsosam och billig mat. Uppväxten har lärt henne att nyttig och god mat inte behövde vara dyr.
– Jag är egentligen inte jätteintresserad av mat. Men äta måste vi göra och då tycker jag att maten ska smaka bra, vara hälsosam och inte vara en klimatbörda, säger Hanna Olvenmark.
I början av mars släpper hon Portionen under tian: Äta ute. Det är hennes tredje kokbok på samma tema – billig, klimatsmart mat som också är bra för hälsan.
– När jag växte upp jobbade min mamma mycket och var stressad. Hon tjänade bra, men vi åt dåligt.
Hannas mamma var HR-chef för Burger King i Norden, så det blev en och annan hamburgare till middag. Hos pappa var situationen den motsatta. Han hade mindre pengar att röra sig med och var mer kostnadsmedveten.
– Men vi fick mycket bättre mat. Den var hemlagat och rikligt med grönsaker och baljväxter. Pappa var också mån om att vi skulle veta vad maten kostade.
När Hanna senare studerade till dietist var hon med och drev en hemsida om vegetariskt mat på ett annorlunda sätt. Den var ett embryo till Portionen under tian, en plattform på nätet där hon sedan 2015 skapar nyttiga, klimatsmarta recept som inte kostar mer än tio kronor per portion.
Hon ville ge mer status åt sådant som rotfrukter, baljväxter, grönsaker i säsong och grova spannmål samt ta fram kreativa recept på ett lättsamt och okomplicerat sätt utan att använda pekpinnar.
– När jag arbetade som dietist fick jag ofta höra: ”Jag har inte råd att äta bra mat.” Men för det behöver inte betyda att man äter bättre för att man har mer pengar. Det går att äta både hälsosamt och billigt.
Den senaste kokboken som handlar om att äta utomhus är inspirerad av barndomen med pappa. De tillbringade ofta tid ute, både i stugan i Dalsland och hemma i stan i Göteborg.
– Jag tyckte mycket om att vara ute, men när jag blev äldre och flyttade hemifrån blev det sällan av.
Hon insåg att det krävdes lite planering och började äta frukost ute, antingen tillsammans med en kompis eller så stannade hon i parken vid Skansen Kronan på vägen till jobbet.
– Jag upptäckte att det var väldig härligt att äta utomhus, började ta med mig stormkök och gav mig ut på små miniäventyr och utflykter. Sedan har jag bara fortsatt. Det blir som två i ett – äta ska vi ändå göra och vi får en upplevelse. Promenaden känns lite mer speciell när man har med sig mat.
En vanlig kommentar är att det verkar krångligt att packa matsäck för att tillaga mat ute, men Hanna menar att det går att göra enkelt. För att komma igång förespråkar hon en modell som hon kallar De tre P:na.
–Det handlar om att du ska ha en polare, för då är det större chans att det verkligen blir av. Och att ni peppar varandra innan och till exempel skickar meddelande om hur kul det ska bli att ses. Det tredje är att preppa - det vill säga att förbereda sådant som går kvällen innan så att du inte behöver göra allt på morgonen när du ska iväg.
I boken finns tips på utrustning, ett avsnitt om vett och etikett och massor av recept. Alla rätter och bakverk är klimatberäknade och ligger på en nivå inom planetens klimatbudget (enligt Världsnaturfonden). I anslutning till recepten finns också en liten packlista så att man inte glömmer något viktigt.
Boken släpps under en period då myndigheterna uppmanar oss att träffas utomhus på grund av smittorisken. Men Hanna försäkrar att det är en slump.
– Jag nämner över huvudtaget inte corona i boken. Redan i min första bok hade jag ett avsnitt om utemiddag.
När det gäller utrustning anser Hanna att man kan använda mycket av sådan som redan finns hemma.
–Du behöver inte skaffa en massa saker eller specialbestick. Själv tar jag med mina favoritmuggar i keramik, trots att de är lite tunga, säger hon och skrattar. Termos tycker jag att du ska skaffa, och kanske en mattermos. Vill du laga mat ute är ett stormkök bra.
–Proteinkällan är nästan alltid baljväxter. Jag använder grönsaker som är i säsong eller frysta. Använder jag animalier, som till exempel ost, är det som smaksättning och inte något jag baserar rätten på.
Boken är lakto-ovo-vegetarisk och många recept är veganska. Det finns ett recept på Quesadillas i boken som enligt Hanna passar perfekt till en AW ute i naturen.
– Jag har recept på tacofärs i boken, men det är också en bra resträtt där man kan använda sådant som finns hemma. Lägg resterna i en låda och ta med dem ut i skogen. Sedan är det bara att lägga ut dem på tortillabrödet och steka i pannan på stormköket.
Jag dricker gärna rött vin, eller alkoholfri öl.
Namn: Hanna Olvenmark
Ålder:33 år
Bor: I Göteborg
Familj: Sambo och dottern Ronja på drygt 1 år
Aktuell med: Boken Portionen under tian: Äta ute
Förlag: Ordfront förlag
Fotograf: Ulrika Pousette
Formgivare: Emilie Crispin Ekström
Ta med dig tacoresterna ut i skogen och laga till en snabb lunch över stormkök. Receptet kommer från boken "Portionen under tian: Äta ute."
Läs mer »Att ha picknick ute i det fina vädret är alltid ett härligt sätt att umgås. Packa en matsäck med lite smått och gott och varför inte ett gott vin till det? Här tipsar vi om några viner i smart förpackning som gör dem enklare att ta med.
Läs mer »Hur klarade vi oss före kylväskan och termosens tid? Matforskaren Richard Tellström berättar om matsäckens viktiga betydelse i vår historia.
Läs mer »Här hittar du 10 picknickvänliga recept med tillhörande dryckestips. Perfekt för dig som älskar att vika ut filten och bjuda på en måltid i det gröna.
Läs mer »