Så gör du promenaden till en upplevelse.

Hanna Olvenmark som tidigare gjort stor succé släpper sin tredje bok: Portionen under tian: Äta ute där hon tipsar om mat att ta med ut i naturen. 

Boken Portionen under tian: Äta ute

Hanna Olvenmark släpper sin tredje bok: Portionen under tian: Äta ute. Hon har gjort stor succé med sin hemsida och de två tidigare böckerna om klimatsmart, hälsosam och billig mat. Uppväxten har lärt henne att nyttig och god mat inte behövde vara dyr.

– Jag är egentligen inte jätteintresserad av mat. Men äta måste vi göra och då tycker jag att maten ska smaka bra, vara hälsosam och inte vara en klimatbörda, säger Hanna Olvenmark.

I början av mars släpper hon Portionen under tian: Äta ute. Det är hennes tredje kokbok på samma tema – billig, klimatsmart mat som också är bra för hälsan.

Billig mat kan också vara hälsosam

Varför ”Portionen under tian”?

– När jag växte upp jobbade min mamma mycket och var stressad. Hon tjänade bra, men vi åt dåligt.

Hannas mamma var HR-chef för Burger King i Norden, så det blev en och annan hamburgare till middag. Hos pappa var situationen den motsatta. Han hade mindre pengar att röra sig med och var mer kostnadsmedveten.

– Men vi fick mycket bättre mat. Den var hemlagat och rikligt med grönsaker och baljväxter. Pappa var också mån om att vi skulle veta vad maten kostade.

När Hanna senare studerade till dietist var hon med och drev en hemsida om vegetariskt mat på ett annorlunda sätt. Den var ett embryo till Portionen under tian, en plattform på nätet där hon sedan 2015 skapar nyttiga, klimatsmarta recept som inte kostar mer än tio kronor per portion.

Hon ville ge mer status åt sådant som rotfrukter, baljväxter, grönsaker i säsong och grova spannmål samt ta fram kreativa recept på ett lättsamt och okomplicerat sätt utan att använda pekpinnar.

– När jag arbetade som dietist fick jag ofta höra: ”Jag har inte råd att äta bra mat.” Men för det behöver inte betyda att man äter bättre för att man har mer pengar. Det går att äta både hälsosamt och billigt.

Promenaden blir en upplevelse med mat

Den senaste kokboken som handlar om att äta utomhus är inspirerad av barndomen med pappa. De tillbringade ofta tid ute, både i stugan i Dalsland och hemma i stan i Göteborg.

– Jag tyckte mycket om att vara ute, men när jag blev äldre och flyttade hemifrån blev det sällan av.

Hon insåg att det krävdes lite planering och började äta frukost ute, antingen tillsammans med en kompis eller så stannade hon i parken vid Skansen Kronan på vägen till jobbet.

– Jag upptäckte att det var väldig härligt att äta utomhus, började ta med mig stormkök och gav mig ut på små miniäventyr och utflykter. Sedan har jag bara fortsatt. Det blir som två i ett – äta ska vi ändå göra och vi får en upplevelse. Promenaden känns lite mer speciell när man har med sig mat.

Bokomslag Portionen under tian: Äta ute av Hanna Olvenmark

De tre P:na - Peppen, Preppen och Polarna

En vanlig kommentar är att det verkar krångligt att packa matsäck för att tillaga mat ute, men Hanna menar att det går att göra enkelt. För att komma igång förespråkar hon en modell som hon kallar De tre P:na.

–Det handlar om att du ska ha en polare, för då är det större chans att det verkligen blir av. Och att ni peppar varandra innan och till exempel skickar meddelande om hur kul det ska bli att ses. Det tredje är att preppa - det vill säga att förbereda sådant som går kvällen innan så att du inte behöver göra allt på morgonen när du ska iväg.

I boken finns tips på utrustning, ett avsnitt om vett och etikett och massor av recept. Alla rätter och bakverk är klimatberäknade och ligger på en nivå inom planetens klimatbudget (enligt Världsnaturfonden). I anslutning till recepten finns också en liten packlista så att man inte glömmer något viktigt.

Boken släpps under en period då myndigheterna uppmanar oss att träffas utomhus på grund av smittorisken. Men Hanna försäkrar att det är en slump.

– Jag nämner över huvudtaget inte corona i boken. Redan i min första bok hade jag ett avsnitt om utemiddag.

Använd prylar som finns hemma - billigt och smidigt

När det gäller utrustning anser Hanna att man kan använda mycket av sådan som redan finns hemma.

–Du behöver inte skaffa en massa saker eller specialbestick. Själv tar jag med mina favoritmuggar i keramik, trots att de är lite tunga, säger hon och skrattar. Termos tycker jag att du ska skaffa, och kanske en mattermos. Vill du laga mat ute är ett stormkök bra.

Hur lyckas du hålla kostnaden under tian?

–Proteinkällan är nästan alltid baljväxter. Jag använder grönsaker som är i säsong eller frysta. Använder jag animalier, som till exempel ost, är det som smaksättning och inte något jag baserar rätten på.

Boken är lakto-ovo-vegetarisk och många recept är veganska. Det finns ett recept på Quesadillas i boken som enligt Hanna passar perfekt till en AW ute i naturen.

– Jag har recept på tacofärs i boken, men det är också en bra resträtt där man kan använda sådant som finns hemma. Lägg resterna i en låda och ta med dem ut i skogen. Sedan är det bara att lägga ut dem på tortillabrödet och steka i pannan på stormköket.

Sista fråga – tycker du om vin?

Jag dricker gärna rött vin, eller alkoholfri öl.

Faktaruta

Hanna Olvenmark fotad av Ulrika Pousette

Namn: Hanna OlvenmarkÅlder:33 årBor: I GöteborgFamilj: Sambo och dottern Ronja på drygt 1 årAktuell med: Boken Portionen under tian: Äta uteFörlag: Ordfront förlagFotograf: Ulrika PousetteFormgivare: Emilie Crispin Ekström

Klimatsmart vin:

CHILL OUT Shiraz California

80,00 kr


Rött vin i en klimatsmart förpackning.CHILL OUT Shiraz California har en stor, varm och fruktig doft med inslag av blåbär och körsbär. Fyllig och relativt mjuk smak med koncentrerad frukt där man finner inslag av körsbär, blåbär, björnbär och ek.