Sandra Mastio komponerar måltider till Luigi di Grasso.

Matentreprenören Sandra Mastio har skräddarsytt maträtter till vinserien Luigi di Grasso. Vi fick en pratstund om hennes superhjältekraft - att komponera mat.

Sandra Mastio med tre flaskor från Luigi di Grasso

– Det var sju år sedan jag vann Sveriges Mästerkock och fortfarande känner folk igen mig därifrån. Jag tror att det beror på att det är ett otroligt älskat program, säger Sandra Mastio, matentreprenör.

Hon berättar hur det gick till när hon kom med, något som egentligen var ganska otippat eftersom hon länge inte var särskilt intresserad av att laga mat. Våren 2014 hade Sandra bestämt sig för att ta tag i kosten och börja äta bättre.

– Jag älskade att äta mat, men var inte så glad i att tillaga den. När jag började fördjupa mig i matlagning insåg jag att jag var bra på att hitta på hur man gör rätter så att de blir bra utan att behöva göra avkall på hälsa.

Matlagning är Sandras superhjältekraft

Hon började experimentera och upptäckte hur man använder konsistenser, texturer och smaker för att bygga en måltid.

– För mig är det som att skriva ett stycke musik – jag komponerar en måltid. Jag vill känna mig nöjd med ögonen, smaklökarna och efteråt ska det finnas en skön känsla i kroppen.

Sandra insåg att det var matlagning som var hennes superhjältekraft.

– Alla har något som de kan briljera inom, det gäller bara att upptäcka det. Jag var 34 år när jag upptäckte min superpower.

Det mesta började kretsa kring mat. Hon lagade mat, åt mat och pratade om mat. En gammal vän, Jennie Walldén (vinnare av Sveriges Mästerkock 2013), uppmanade henne att söka till tävlingen. ”Det är en kul utmaning. Gå i alla fall på audition, det är ett minne för livet”, sa Jennie.

– Några månader senare har jag gått och vunnit alltihop. Vad är oddsen! uttrycker Sandra.

Pojkvännens familj fick upp hennes ögonen för god mat

Sandra växte upp med sin ensamstående mamma och en syster. Hon jobbade mycket och försökte få tillvaron att fungera. Matlagningen var därför inte prioriterad, något som inte spelade så stor roll för Sandra eftersom hon ändå inte var intresserad.

– Mat var bränsle som behövdes för att orka leka och gå skolan, ingenting mer.

Det stora matuppvaknandet kom när hon som 21-åring träffade sin nuvarande man Stefano, vars familj kommer från Italien.

– Då öppnades ett nytt universum. Jag minns första gången jag var hemma hos honom med hans bröder, massor av barn och föräldrar. Det var ett överdåd av mat och grönsaker och saker jag inte ens hade ätit. Mozzarella, vad var det? Blä! Och prosciutto, jag fattade inte varför man skulle äta rått kött.

Det var långt ifrån de snabbmakaroner som Sandra var van vid, men hon insåg också hur gott mat kunde vara. Särskilt när den var tillagad med kärlek, varsamhet och respekt för råvaran.

– Italienska köket är egentligen inte så krångligt. Du tar en råvara och lyfter den snarare än att dölja eller krydda bort den.

Nästa steg blev när Sandra skaffade barn och började titta på innehållsförteckningarna. Hon tog bort allt som innehöll tillsatser och lagade mat av rena råvaror. Det medförde att hon som 27-åring blev fri från den IBS (överkänslig tarm) hon hade haft sedan barndomen.

– Hela mitt liv innan dess styrdes utifrån var det fanns toaletter. Och jag hade varit på hur många läkarbesök som helst och ingen inom vården pratade om kosten, säger hon upprört.

Driver restaurangen Mastio i Limhamn

I dag driver Sandra tillsammans med Stefano restaurangen Mastio i Limhamn. För fyra och ett halvt år sedan hittade de en vacker lokal i ett gammalt fiskeläge strax utanför Malmö och slog till. Menyn är framför allt inriktad på pizzor, men de serverar även andra Italieninspirerade rätter.

– Jag gör inte anspråk på att det är italienska pizzor. Jag gör dem på mitt sätt genom att ta det som är godast i den italienska traditionen, korsar det med vad jag tycker är bäst här hemma i säsong och lägger ihop det med mitt sätt att tänka när det gäller kontraster i smaker och texturer. Det blir väldigt mycket Sandra-pizza av det hela.

På menyn finns alltid fyra pizzor åt gången som skiftas kontinuerligt. Nu är de i runda slängar uppe i femhundra olika pizzor sedan start.

– Har de en gång funnits på menyn kommer de aldrig tillbaka. Det är lite spännande att jobba på det viset för man vet inte vad som kommer härnäst.

Du gör mycket, men hur skulle du titulera dig själv, krögare, kock, matinspiratör …?

– Den frågan är jättesvår att svara på. Jag håller på med allt som har med mat att göra i kubik. Jag jobbar med föreläsningar, ger ut kokböcker, reklamfilmer, tv, har samarbeten med företag, driver restaurangen med mera. Matentreprenör skulle kunna vara en bra sammanfattning, säger hon och skrattar.

Luigi di Grasso Barbera, Nebbiolo Lange och Barolo

Maträtter till Luigi di Grasso

Ett av dessa samarbeten är att Sandra har tagit fram fyra recept som passar till vinserien Luigi di Grasso.

Hur gick det till att skapa rätterna?

– Jag låter gärna känslorna styra. Här utgick jag ifrån hur vinet smakar, varifrån det kommer och vilken känsla det ger mig. Det är känns inte särskilt långsökt för mig att förflytta mig till Italien och Piemonte. Det handlade mycket om att ta tillvara på de olika nyanserna bäst.

Hon anser att det lite tyngre vinet passar bäst till huvudrätten och skapade därför en rätt med brässerat, långbakad nötkött medan det blev mozzarellasallad till det lättare vinet.

– Jag tänker mig en solig bergssida i Piemonte, lite på höjden, krispigt i luften och solen som kommer och värmer upp. Jag målar upp en bild i huvudet och funderar sedan på utbudet av råvaror som finns där och vilka vi har här hemma i säsong. Och jag vill alltid överraska lite, som att steka de svarta linserna i pizzan för att skapa textur, säger Sandra Mastio.

Vinserien Luigi di Grasso:

Luigi di Grasso Piemonte Barbera

119,00 kr


Luigi di Grasso Piemonte Barbera har en nyanserad doft med inslag av mörka körsbär, röda frukter, örtkryddor och en fläkt av lakrits. Smaken är medelfyllig, fruktig och fint balanserad med inslag av mörka bär, röda körsbär, skogshallon och ett stråk muskotnöt.

Luigi di Grasso Langhe Nebbiolo

149,00 kr


Luigi di Grasso Langhe Nebbiolo har en nyanserad doft med inslag av körsbär, hallon, salmbär, torkade örter, kryddnejlika, lakrits och en fläkt av rosor och regnvåt asfalt. Smaken är stram men tanninerna är mogna och mjuka samt balanseras upp fint av fruktighet och smakintensitet. Eftersmaken har en angenäm längd och man finner toner av både syrliga körsbär, hallon, örter samt ett stråk av nougat och lakrits.

Luigi di Grasso Barolo

279,00 kr


Luigi di Grasso Barolo har en nyanserad doft där man upptäcker fina nyanser av torkade körsbär, rosor och röd nejlika, nyasfalterad sommarväg, lakrits, höstlöv, svampskog, cederträ, och högklassig balsamicovinäger. Smaken är intensiv med stadiga tanniner och bra smaklängd. Här finner vi en kraftfull och nyanserat smak med inslag av torkade frukter, rosor, höstlöv, balsamico, sötlakrits, fat och kryddor.

Är du nyfiken på Sandras recept hittar du alla fyra här nedanför.