Exklusiva nyheter från Bourgogne och Bolgheri.

Nu lanseras två nya viner i Systembolagets beställningssortiment, en läcker Bourgogne från Montagny och ett maffigt rödvin från Bolgheri.

Två nyheter i Systembolagets beställningssortiment.

Montagny Premier Cru Les Coères 2019 är ett mycket välgjort vin där den nyansrika doften för tankarna till tropisk frukt, gula äpplen, honungsmelon, grillad citron och stendamm. Smaken är torr och fruktig med viss fetma i texturen. I den långa och fräscha eftersmaken finner man toner av tropisk frukt, gula äpplen, melon och mineral.

Vinet används med fördel till eleganta fisk och skaldjursanrättningar. Varför inte servera rödtungafiléer med pilgrimsmusseltimbal samt vitvinssås och forellrom. Servera gärna med pressad mandelpotatis.

Högt klassade vingårdar

Domaine de Montorge tillhör BVV (Le Bourgogne de Vigne en Verre) som är en sammanslutning av 35 fristående egendomar i Bourgogne som tillsammans har 300 hektar i 90 olika Bourgogne appellationer. De sköter marknadsföring och försäljning så att egendomarna helt kan fokusera på vinodling och vintillverkning.

Domaine de Montorge är en egendom som grundades 1972 av Charles and Jean Joseph Flandre. Sedan 2014 drivs den av sonen Yann Flandre. Den är belägen i Montagny les Buxy som ligger i den södra delen av Côte Chalonnaise.

Alla vingårdsmarker är klassificerade som Montagny Premier Cru och en av vingårdarna, Montorge är helt och hållet i deras ägo, ett så kallat Monopole.

Montagny ett ursprung i Bourgogne

Montagny är ett av de mest kända ursprungen i södra delen av Bourgogne och ligger inom subregionen Côte Chalonnaise. Den avser endast vita viner från druvan chardonnay och det finns 351,6 hektar vinodlingar varav 210,75 hektar är klassade som Premier Cru.

Montagny Premier Cru Les Coères

329,00 kr


Montagny Premier Cru Les Coères har en nyanserad och inbjudande doft och smaken är torr och fruktig med en viss fetma i texturen. I den långa eftersmaken finner du toner av tropisk frukt, gula äpplen, melon och mineral.

Maffigt vin från Bolgheri signerat Ruffino

Ruffino Rosso di Marte Bolgheri har en nyanserad och inbjudande doft med inslag av svarta vinbär, mörka plommon, kryddor, tobak, samt en fläkt av balsamico. Smaken är rik med strama men fint mogna tanniner. I den nyanserade och långa eftersmaken finner man toner av mörka och röda frukter, kryddor samt ett stråk av tobak.

Servera gärna detta vin, som är baserat på druvorna cabernet sauvignon och merlot, till kraftfulla anrättningar på kött eller fågel där det gärna får finnas krämiga eller feta komponenter. Varför inte en rosastekt hjortytterfilé med blåbärssås, gräddstuvad skogssvamp och potatis- och parmesanterrin?

Tar hållbarhetsarbetet på stort allvar

Ruffino som grundades 1877 har väl utvecklade metoder vad det gäller hållbar odling (sustainability) och socialt ansvar. I allt arbete som sker på Ruffinos sex anläggningar i Toskana tar man stor hänsyn till miljön. Ruffino har fått erkännande för sina ansträngningar genom miljöcertifieringen ISO 14001 och 2017 vann Ruffino Constellations Brands Sustainability Award.

Ett av Ruffinos ambitiösa mål är att 100% av alla viner ska vara ekologiskt producerande vid 2025

Bolgheri känt för högklassiga röda viner

Bolgheri ligger söder om Pisa, med Medelhavet i väster och bergen i öster. Området, som fick sin DOC status 1983, var från början endast avsedd för produktion av vita och roséviner, men området blev mest känt för sina röda viner baserade på internationella druvsorter. Pionjär var egendomen Tenuta San Guido med vinet Sassicaia, som följdes av bland annat Tenuta dell’Ornellaia. Dessa viner som oftast var klassade som bordsviner benämndes snart som så kallade; super Tuscan.

1994 ändrades appellationsreglerna för att omfatta även de världskända röda vinerna. Idag finns det följande ursprung för röda viner: Bolgheri Rosso DOC, Bolgheri Rosso Superiore och Bolgheri Sassicaia DOC.

Ruffino Rosso di Marte Bolgheri

399,00 kr


Ruffino Rosso di Marte Bolgheri har en nyanserad och inbjudande doft och en smak som är rik med strama, men fint mogna tanniner. I den fina och långa eftersmaken finner man toner av mörka och röda frukter, kryddor samt ett stråk av tobak.